Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 19/07/2001 Η πύρινη λαίλαπα, η οποία ξέσπασε χθες στο Μαχαιρά, η πιθανότητα πρόκλησης έντασης στην Κύπρο ενόψει της ένταξης της νήσου στην ΕΕ, ο πιθανός εκτοπισμός εκτοπισθέντων της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, οι δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η σύνοδος των G8, η κρίση στις σχέσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "ΗΠΑ, Ε.Ε. καλούν Ντενκτάς" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θεωρεί απομακρυσμένη την πιθανότητα τουρκικής πρόκλησης έντασης στην Κύπρο προκειμένου να αποτραπεί η ένταξη της νήσου στην ΕΕ, την ίδια ώρα που τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί και οι λοιποί Ευρωπαίοι επενδύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου για να εξασφαλίσουν τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η καθοριστική μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας που ξέσπασε χθες στο Μαχαιρά θα δοθεί από τον αέρα, με την ενίσχυση των πυροσβεστικών αεροπλάνων από την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "επιμένει στην εκδίωξη των προσφύγων μας" γράφει ότι σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Πάφου εν αναμονή της ολοκλήρωσης της έρευνας σχετικά με την υπόθεση του 75χρονου Τουρκοκύπριου Μουσταφά Ιμπραχίμ, ο οποίος διεκδικά μετά από 27 χρόνια την περιουσία του. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική πολιτική ελληνοτουρκικής φιλίας στερεί από την Τουρκία το κλίμα έντασης που θα επιθυμούσε για ένα θερμό επεισόδιο.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Κόλαση πυρός σε καμίνι διαρκείας" γράφει ότι ο καύσωνας των ημερών έφερε τελικά το χειρότερο, την καταστροφή μέρους του δασικού πλούτου του νησιού, σε μια περιοχή που δεν πρόλαβε να κλείσει τις περσινές πληγές της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΥΠΕΞ ασκεί προληπτική διπλωματία ενόψει της διήμερης Συνόδου των G8 στη Γένοβα της Ιταλίας με στόχο να αποτρέψει οποιαδήποτε αρνητική αναφορά ή ορολογία για το Κυπριακό, στο κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται να εκδοθεί, αν και δεν έχει πληροφόρηση για τις προθέσεις των "8".

Η "Σημερινή" με τίτλο "Στις φλόγες ο Μαχαιράς" γράφει ότι πύρινη λαίλαπα έζωσε χθες ολόκληρη την περιοχή του Μαχαιρά κατακαίγοντας λυσσωδώς μεγάλη έκταση δάσους και απειλώντας σπίτια και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, από το οποίο απομακρύνθηκαν εικόνες και ιερά σκεύη. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην κρίση που σοβεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο εργοδοτικών οργανώσεων, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, με αφορμή το θέμα της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες και με την Κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του θέματος των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Εκβιασμός με αναγνωρίσεις" γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι εκβιασμοί που διατυπώνονται για αναγνώριση του ψευδοκράτους στοχεύουν στη διαμόρφωση κλίματος το οποίο θα ευνοήσει την τουρκική πλευρά σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών. Οι ίδιοι πηγές αναφέρουν ότι στις μεθοδεύσεις αυτές εμπλέκονται και χώρες οι οποίες διαδραματίζουν ρόλο στις διεργασίες για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέα οπλικά συστήματα διεκπεραίωσε η Τουρκία στα κατεχόμενα, καθώς και πολεμικό υλικό, ενισχύοντας άμεσα τις κατοχικές δυνάμεις κι επαυξάνοντας κατακόρυφα την ισχύ πυρός που αυτές διαθέτουν.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Παγκοσμιοποιήστε την αντίσταση" γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι η σύνοδος των G8 κινητοποιεί τις δυνάμεις της αριστεράς, οι οποίες δείχνουν το δρόμο της οργανωμένης πάλης και ότι η παγκοσμιοποίηση είναι η άλλη όψη της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι αντί απάντησης στην πρόταση της κυπριακής πλευράς για σύσταση ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα διενεργήσουν περιβαλλοντικές μελέτες, το Λονδίνο διεμήνυσε ότι δεν έχει καμία διάθεση να αποσυρθεί από τις Βάσεις στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Ενώ η φωτιά εξαπλωνόταν, κάλεσαν βοήθεια" γράφει ότι χθες το βράδυ ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ και την Ελλάδα, καθώς η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στον Λυθροδώντα μαινόταν εκτός ελέγχου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης υποσχέθηκε στο Δήμαρχο Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη ότι η δημιουργία του δεύτερου πανεπιστημίου της Κύπρου θα έχει έδρα τη Λεμεσό.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 19 July 2001 - 8:24:03 UTC