Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 18/07/2001 Η νέα πτώση του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με τις αποτυχημένες προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, η κρίση στις εργασιακές σχέσεις, το χθεσινό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής και ο καύσωνας που πλήττει την Κύπρο είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν σήμερα τον κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πόλεμος για τη ρύθμιση των απεργιών" γράφει ότι "μαλλιά κουβάρια" έχει γίνει ο τομέας των εργασιακών σχέσεων, με αφορμή την πρόσφατη στάση εργασίας των πιλότων και την κορύφωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των συντεχνιών ΣΕΚ - ΠΕΟ - ΠΑΣΥΔΥ και της ΟΕΒ από τη μια και του Υπουργού Εργασίας και του ΚΕΒΕ από την άλλη. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ καταλόγισε την ευθύνη για τη διακοπή των συνομιλιών στον Τ/Κ ηγέτη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι ο κ. Ντενκτάς θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η "Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ανάστατοι οι πρόσφυγες από επιστροφή Τούρκου" γράφει ότι 75χρονος Τουρκοκύπριος επέστρεψε ξαφνικά από την Αυστραλία και διεκδικεί την τεράστια περιουσία του στην Αγία Βαρβάρα Πάφου απειλώντας με έξωση δεκάδες πρόσφυγες οι οποίοι διαχειρίζονται εδώ και 27 χρόνια την περιουσία του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι "κόλαση πυρός" δημιουργήθηκε στην πλατεία Τροόδους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πέντε περίπτερα στην περιοχή αλλά απετράπηκε η επέκταση της φωτιάς στο δάσος.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΧΑΚ: Ο κύκλος των χαμένων επενδυτών" γράφει ότι σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται από χθες ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ καθώς σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ, κατρακυλώντας στις 160.38 μονάδες και παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 2,42%, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει. Αλλού γράφει ότι τα πάνω του πήρε για καλά ο υδράργυρος φθάνοντας χθες στους 41 βαθμούς και όπως δείχνουν τα πράγματα θα σκαρφαλώσει στους 42 βαθμούς έως το Σαββατοκύριακο.

"Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τραγωδία χωρίς τέλος" γράφει ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου η οποία συνεχίζεται και προσλαμβάνει καθημερινά δραματικότερες διαστάσεις. Αλλού γράφει ότι "έχει πέσει στο κενό" η προσπάθεια της Τουρκίας για αναγνώριση πραγματικοτήτων στην Κύπρο και αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μετά την επιστροφή του από το Μπαχρέιν, ο οποίος είπε "δεν πρέπει να εφησυχάζουμε".

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Το σώσε για τις απεργίες" γράφει ότι προς υποτροπή βαίνει τελικά η μετωπική σύγκρουση για το θέμα του δικαιώματος της απεργίας και της επιμονής της κυβέρνησης σε θεσμικό περιορισμό του, όσον αφορά τις λεγόμενες ουσιώδεις υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι το μέτωπο συγκρούσεως αποτελούν η Ομοσπονδία Εργοδοτών (ΟΕΒ) και ο Υπουργός Εργασίας. Αλλού αναφέρεται στη δυσφορία που προκάλεσε στην κυπριακή κυβέρνηση, φιλμάκι που γύρισαν οι βρετανικές Αρχές με θέμα τα ναρκωτικά στο οποίο παρουσιάζεται η Κύπρος ως αστυνομοκρατούμενο κράτος.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πάλη για τη λευτεριά" αναφέρεται στο συλλαλητήριο καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που διοργάνωσε χθες βράδυ το ΑΚΕΛ και γράφει ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που μαζεύτηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία διατράνωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αντικατοχικό αγώνα μέχρι τη δικαίωση και την ελευθερία της πατρίδας μας. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χθες ότι το πρόβλημα ύπαρξης βορίου στο νερό που παράγει η μονάδα αφαλάτωσης στη Λάρνακα συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι πανικός πωλήσεων έστειλε το ΧΑΚ σε νέα πτώση αφού η ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών έπεσε στις 160 μονάδες, σε μία τρίτη συνεχόμενη πτώση πέραν του 2% σε μία εβδομάδα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι εργάτες που διεκπεραιώνουν δουλειές σε ανοικτούς χώρους καταγγέλλουν τους εργοδότες τους ότι δεν σέβονται το νόμο όταν παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας και ότι οι συντεχνίες ζητούν ρυθμίσεις στο θέμα αυτό.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει ότι ο ρυθμός συγχωνεύσεων και αγορών δεν δείχνει να ελαττώνεται αφού το πρώτο εξάμηνο του 2001 έχουν ανακοινωθεί 51 συμφωνίες, συνολικής αξίας 115 εκατομμυρίων 320 χιλιάδων λιρών Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι περισσότερες των 12 εταιρειών που ανήκουν σε Κύπριους και εδρεύουν στη Βρετανία, καθώς και πέντε εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο ΧΑΚ, είναι υποψήφιες να προχωρήσουν σε εγγραφή τους στη Βρετανία.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΑΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 18 July 2001 - 6:24:02 UTC