Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 17/7/2001 Οι ενέργειες των διπλωματικών υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου για αποτροπή του ενδεχομένου αναγνώρισης του ψευδοκράτους, οι εξελίξεις στο θέμα της απόφασης των Βρετανών για εγκατάσταση μεγάλης κεραίας στην αλυκή Ακρωτηρίου και οι αντιδράσεις για τη στάση εργασίας των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Αναρχοσυνδικαλισμός των πιλότων" αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρη Κιττένη, ο οποίος χαρακτήρισε την τελευταία στάση εργασίας των πιλότων της ΠΑΣΥΠΙ ως "πισώπλατη μαχαιριά στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η αυξημένη υγρασία που παρατηρείται αυτή την εποχή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει το δείκτη δυσφορίας και έτσι άτομα τα οποία υποφέρουν από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις πρέπει να βρίσκονται σε κλιματιζόμενους χώρους.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Τράβηξαν μαχαίρια ΟΕΒ - Μουσιούττας" γράφει ότι με αφορμή το θέμα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας απάντησε σε έντονο ύφος σε ανακοίνωση της ΟΕΒ με την οποία του επερρίπτετο η ευθύνη επειδή δεν προσυπέγραψε τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν με την ΟΕΒ η ΣΕΚ και η ΠΑΣΥΔΥ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η πρεσβεία της Συρίας στη Λευκωσία γνωστοποίησε ότι ο Υπουργός Πετρελαίου και Μεταλλευτικών Πόρων της χώρας θα βρίσκεται στη Κύπρο μεταξύ 5 και 7 Αυγούστου, ενώ ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου θα φθάσει στην Κύπρο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Χοντρά λεφτά κι ερωτηματικά" γράφει ότι πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για τις αρμόδιες υπηρεσίες στη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες, από την εισαγωγή στην Κύπρο τεραστίων ποσών σε μετρητά, από επιχειρηματία. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή αγορά έχει κατακλυστεί από τουρκικά προϊόντα και σε πολλά και μεγάλα καταστήματα των κυπριακών πόλεων πλασάρονται είδη ένδυσης γνωστών εταιρειών, τα οποία κατασκευάζονται σε τουρκικά εργοστάσια. "Κάποιοι, μάλιστα, αφήνουν τις σχετικές ετικέτες με την ένδειξη της Τουρκίας ως χώρας προέλευσης, πιστεύοντας ότι οι ευαισθησίες της κοινωνίας μας έχουν αμβλυνθεί και δεν προκαλούν πλέον ενόχληση και αντιδράσεις" προσθέτει η εφημερίδα.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "'Φωτιές' από ελικόπτερα" γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου διέταξε έρευνα σχετικά με την αντικατάσταση των δύο ρωσικών ελικοπτέρων πυρόσβεσης, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν από τη Κυπριακή Δημοκρατία με ενοίκιο. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η χθεσινή ήταν άλλη μια θλιβερή ημέρα για το χρηματιστηριακό θεσμό αφού ανεξέλεγκτες χαρακτηρίζονται οι διαστάσεις που προσλαμβάνει η παρατεταμένη δραματική κατάσταση της χρηματιστηριακής αγοράς, με τις γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου, γενικότερα.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Σκληρή μάχη στο παρασκήνιο" γράφει ότι σκληρή μάχη δίνεται στο παρασκήνιο για αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και γράφει ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες Ελλάδας και Κύπρου από τη μια και της Τουρκίας από την άλλη, βρίσκονται σε εγρήγορση και κινούνται σε όλα τα επίπεδα. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη κινήσει ποινική διαδικασία εναντίον κολλεγίων για παραπλανητικές διαφημίσεις και συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης Κωνσταντίνου Γιάλουκα, η υπόθεση αφορά 3 - 4 περιπτώσεις όπου έγινε χρήση του όρου, Πανεπιστήμιο.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Βρετανικοί ελιγμοί" γράφει ότι τίποτα, επισήμως δεν έχει διαβιβασθεί από πλευράς Βρετανών προς τις αρχές της Δημοκρατίας, αναφορικά με το χρόνο αναστολής των εργασιών για εγκατάσταση της γιγάντιας κεραίας στην περιοχή Ακρωτηρίου. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα, αναφέρεται στο σημερινό αντικατοχικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΑΚΕΛ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, με κύριο ομιλητή τον ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια και στο οποίο καλούνται όλοι να παρευρεθούν για να τιμήσουν τους νεκρούς ήρωες της αντίστασης και των αγώνων για ελευθερία της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι στη Βρετανία επρόκειτο να μεταδοθεί φιλμάκι 45 δευτερολέπτων που προειδοποιούσε τους τουρίστες ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ανοχή στο θέμα των ναρκωτικών και έδινε την εντύπωση ότι η Κύπρος είναι αστυνομικο-κρατούμενο κράτος. Συγκεκριμένα, το φιλμάκι παρουσιάζει δύο τουρίστες να οδηγούνται από νυκτερινό κέντρο στη φυλακή. Υστερα από ενστάσεις της κυβέρνησης το φιλμάκι αποσύρθηκε, γράφει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα", η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στα κατεχόμενα, άλλες 26 χιλιάδες έποικους, μόλις η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 17 July 2001 - 6:24:03 UTC