Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 16/7/2001 Η προσπάθεια της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους στα πλαίσια της Ισλαμικής Διάσκεψης και οι εσπευσμένες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποτροπή του ενδεχόμενου αυτού, η προσωρινή αναστολή των εργασιών για εγκατάσταση κεραίας στη Βάση Ακρωτηρίου, τα χωριστά μνημόσυνα χθες των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, το πλοιάριο με τους λαθρομετανάστες που εισήλθε χθες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, η πλήρωση της κενής θέσης βοηθού αρχηγού Αστυνομίας και ο καύσωνας που έπλειξε το Σαββατοκύριακο την πρωτεύουσα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι Τούρκοι επιδιώκουν αναγνώριση" γράφει ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει προσπάθεια αντιπερισπασμού και εξασφάλισης μέτρων πίεσης ενόψει της αναμενόμενης πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για νέο γύρο συνομιλιών το Σεπτέμβριο, αλλά η προσπάθεια αυτή επί του παρόντος σκοντάφτει στην αντίδραση των Αμερικανών που επιθυμούν τη δημιουργία πλαισίου διαβουλεύσεων που να μπορεί να οδηγεί σε λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι σαπιοκάραβο με λαθρομετανάστες που εισήλθε χθες το απόγευμα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο Λίβανο από όπου είχε αποπλεύσει.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παρέμβαση αποτροπής" γράφει ότι οι Αμερικανοβρετανοί μπήκαν για τα καλά στο παιγνίδι αποτροπής του ενδεχομένου αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τις ισλαμικές χώρες και έχουν στραφεί προς την κατεύθυνση φιλικά προσκείμενων τους ισλαμικών κρατών υποδεικνύοντας τους ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν από την Ισλαμική Διάσκεψη θα πρέπει να βρίσκονται στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι οι Βρετανοί αποδέχονται πλέον την αναστολή για μερικές εβδομάδες των εργασιών εγκατάστασης της κεραίας τους στη Βάση Ακρωτηρίου.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ηφαίστειο η Αστυνομία" γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης είχε προτείνει με βάση καθαρά και αξιοκρατικά κριτήρια, την προαγωγή του ανώτερου αστυνόμου Γιώργου Βούτουνου για τη θέση του βοηθού αρχηγού αστυνομίας, αλλά ασκήθηκε έντονο παρασκήνιο από πολιτικούς και κομματικούς παράγοντες οι οποίοι είχαν επαφές με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση. Αλλού γράφει ότι με νεκρή πόλη έμοιαζε χθες η Λευκωσία, αφού λόγω καύσωνα, χιλιάδες κάτοικοί της αναζήτησαν στις παράλιες πόλεις λίγες σταγόνες δροσιάς.

"Το Θάρρος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συντηρείται ο διχασμός" γράφει ότι παρά τις διακηρύξεις όλων των κομμάτων για την ανάγκη ενότητας προχθές στη Βουλή, "στην πράξη συντηρείται ο διχασμός του λαού μας και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα", σύμφωνα με την εφημερίδα, "χθες, κατά τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των πεσόντων κατά το πραξικόπημα αφού έγιναν χωριστά μνημόσυνα για πεσόντες στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία και στην Έγκωμη. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός ?μυνας Σωκράτης Χάσικος αποκάλυψε χθες ότι η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τρέχουμε να προλάβουμε" αναφέρεται στις δυσάρεστες εξελίξεις που προέκυψαν για το Κυπριακό, ύστερα από την πρόθεση που εκδηλώθηκε από ισλαμικές χώρες για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Από την πλευρά της η Κύπρος, εκτός από την Ελλάδα, ζήτησε τη βοήθεια και από τις ΗΠΑ και Βρετανία, για αποτροπή του ενδεχομένου αυτού. Αλλού γράφει ότι η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πρόκλησης "θερμού επεισοδίου" από μέρους των Τούρκων. Ο Υπουργός ?μυνας Σωκράτης Χάσικος αποκάλυψε χθες ότι ύστερα από αλλεπάλληλες απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, το Υπουργείο ?μυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καρποφόρες συνομιλίες" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, που έγιναν στο συλλαλητήριο καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Λονδίνο, υποδεικνύοντας ότι μόνο αν αποκατασταθεί πλήρως η σωστή βάση λύσης του Κυπριακού, η ?γκυρα και ο Ντενκτάς πειθαναγκαστούν να συνομιλήσουν σε αυτή τη βάση, με αποτέλεσμα να έχουν προοπτικές επιτυχίας οι ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού αρνήθηκε προκλητικά να τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων αντιστασιακών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων οι οποίοι ξεσηκώθηκαν και ζήτησαν το λόγο από τον Αθανάσιο.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΕΛ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 16 July 2001 - 6:24:03 UTC