Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 13/7/2001 Η επιστολή του πρόεδρου του ΔΗΣΥ στον Ελληνα ΥΠΕΞ και η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα σχέδια των Βρετανών να εγκαταστήσουν νέα μεγάλη κεραία στη Βάση Ακρωτηρίου, οι αναφορές του Βέλγου ΥΠΕΞ για την τουρκική πρόταση για λύση συνομοσπονδίας και η αγωγή κατά του κράτους συγγενών πεσόντα της τουρκικής εισβολής είναι τα θέματα που κατά κύριο λόγο απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρώτα η συνεργασία με την Αθήνα" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αποδίδει χωρίς αμφιταλαντεύσεις, προτεραιότητα στην αυστηρή διαφύλαξη της συνεργασίας Αθηνών και Λευκωσίας ξεκαθαρίζοντας χθες ότι συμφωνεί και επικροτεί την πολιτική που η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί έναντι της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστειλε χθες μήνυμα ότι οι "αντάρτες" του κόμματος κατά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα διαγράφονται.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Ηφαίστειο ο Αναστασιάδης" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδωσε "σκληρή απάντηση" στα σχόλια του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την επιστολή που απέστειλε στο Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Αναστασιάδης, γράφει η εφημερίδα, δήλωσε ότι "ουδείς θα μας μετατρέψει σε φερέφωνα πολιτικής που άλλοι αποφασίζουν και ουδείς μπορεί να μας επιβάλει τη σιωπή". Αλλού η εφημερίδα γράφει για το νόμο που ψήφισε χθες η Βουλή, με τον οποίο η ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων γίνεται υποχρεωτική.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν ζητάμε εκδίκηση" γράφει ότι η οικογένεια του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Χαράλαμπου Πάλμα ενάγει το κράτος επειδή τους απέκρυψε μαρτυρίες που υπήρχαν από το 1974 σχετικά με το θάνατο του προσφιλούς τους προσώπου, απαιτώντας αποζημιώσεις πέραν του ενός εκατομμυρίου λιρών. Αλλού γράφει "κρίσιμη" συνάντηση θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Εντουαρντ Κλέι σχετικά με το θέμα της ανέγερσης μεγάλης κεραίας στη Βάση Ακρωτηρίου.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Διαφωνία Κληρίδη - ΔΗΣΥ" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφώνησε σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη του οποίου τις αντιδράσεις θεωρεί αδικαιολόγητες και χαρακτήρισε ως καλοζυγισμένη την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η οποία θέτει την επίλυση του Κυπριακού ως όρο για την εδραίωση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος κινδυνεύει να μείνει χωρίς ηλεκτρισμό εάν δεν ληφθούν έγκαιρα αποφάσεις για τον νέο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διαβήματα προς τις Βρυξέλλες" γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία σαφώς ενοχλημένες από τις αναφορές του Βέλγου ΥΠΕΞ Λουί Μισέλ ότι η τουρκική πρόταση για συνομοσπονδιακή λύση έχει θετικά στοιχεία, δρομολογούν διαβήματα προς τις Βρυξέλλες. Αλλού γράφει ότι χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ?μυνας, σε συζήτηση για τις κεραίες των Βρετανών στο Ακρωτήρι, έγινε λόγος για παρεμβολές από την κεραία στα συστήματα της Εθνικής Φρουράς, ενώ στην Επιτροπή Υγείας έγινε λόγος γι αυξημένους θανάτους από λευχαιμία.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Φρένο στους Βρετανούς" γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με ψήφισμα που ενέκρινε χθες ομόφωνα, ζητά από την κυβέρνηση της Βρετανίας αναστολή κάθε ενέργειας προς την κατεύθυνση εγκατάστασης κεραίας στην Αλυκή Ακρωτηρίου. Αλλού γράφει ότι σοβαρές διαστάσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις, φαίνεται να προσλαμβάνει το "νέο σκάνδαλο" που ξέσπασε αναφορικά με τη μηχανογράφηση του Υπουργείου Υγείας και τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος Σήμερα" υπό τον τίτλο "Ενιαίο δόγμα Ισραήλ - Τουρκίας ΗΠΑ - Βρετανίας" γράφει ότι Ισραήλ και Τουρκία προχωρούν αθόρυβα στην εξοπλιστική ενδυνάμωση των δεσμών ασφαλείας τους με την έγκριση-σχεδιασμό και τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Προσθέτει ότι η συμμαχία Ισραήλ - Τουρκίας απολαμβάνει την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών του Λονδίνου μέσω των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου. Αλλού γράφει ότι στον ιστό της κατασκοπευτικής ομπρέλας της υπό δημιουργία νέας αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, που προωθεί ο νέος πλανητάρχης, έχει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εμπλακεί η Κύπρος.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Βουλή καλεί να σταματήσουν οι εργασίες για την κεραία", γράφει ότι η κυπριακή Βουλή κάλεσε χθες τη Βρετανία να σταματήσει τα κατασκευαστικά έργα για ενέγερση νέας κεραίας στη Βάση Ακρωτηρίου μέχρις ότου δοθεί η συγκατάθεση της κυβέρνησης και να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση Υπουργικής Επιτροπής για να εξετάσει την έκθεση για την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη Βία και το Ρατσισμό.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Σταματήστε την κεραία" ότι χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσε τη Βρετανία να αναστείλει την εγκατάσταση νέας κεραίας τηλεπικοινωνιών στη Βάση Ακρωτηρίου, λόγω της επίδρασής της στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που διαμένουν στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος αναμένεται να περάσει εξαιρετικά ζεστό Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 41 βαθμούς μια και το νησί περικυκλώνει ακόμα ένα κύμα καύσωνα με αποπνικτικά επίπεδα υγρασίας.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Weekly Review" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Η κυβέρνηση κατηγορείται για 'ρατσισμό και ξενοφοβία'" ότι η Κύπρος έχει επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Ανοχής για την αποτυχία της να ελέγξει ρατσιστικές τάσεις στο νησί. Αλλού αναφέρεται στο ετήσιο εργαστήριο του Διεθνούς Οικολογικού Χωριού που έγινε την περασμένη εβδομάδα με τίτλο "Νερό: Σύγκρουση ή Συνεργασία".

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΦΙ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 14 July 2001 - 8:44:05 UTC