Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 14/07/2001

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πρόθεση των Βρετανικών Βάσεων να εγκαταστήσουν νέα κεραία στο Ακρωτήρι, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας όταν οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών αποφάσισαν χθες να μην προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους, οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για την ακολουθούμενη από την ελληνική κυβέρνηση πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Καθήλωσαν τις Κυπριακές Αερογραμμές" γράφει ότι η ενέργεια των πιλότων των Κ.Α. να καθηλώσουν για τρεις σχεδόν ώρες τα αεροπλάνα της εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας επικρίθηκε έντονα από την κοινή γνώμη και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει στα χέρια του 15σέλιδη έκθεση με όλα τα στοιχεία για τη νέα κεραία που προτίθενται να εγκαταστήσουν οι Βρετανοί στο Ακρωτήρι και την έθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Έντουαντ Κλέϊ και το Διοικητή των Βάσεων Μπιλ Ρίμερ.

"Η Μάχη" στον κύριο θέμα, με τίτλο "Γιωργάκη κάτσε φρόνιμα" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα, αναφορικά με το θέμα της επιστολής του προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου με τις οποίες απάντησε, με σκληρή γλώσσα, στις δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον Τουρκοκύπριο Αγιέρ Χασάν, ο οποίος προκάλεσε πολύνεκρο δυστύχημα στην Πάφο το 1999, ενώ οδηγούσε το φορτηγό όχημά του.

"Ο Πολίτης" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Αποδόθηκε δικαιοσύνη" γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε χθες την άρση του εκδοθέντος στις 13 Ιουνίου, διατάγματος, το οποίο ζητούσε την αναστολή κυκλοφορίας της εφημερίδας ύστερα από αίτημα εταιρείας εισαγωγής τσιγάρων. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, κόμματα και οργανώσεις ετοιμάζουν αντικατοχικές εκδηλώσεις και τιμές προς τους πεσόντες του 1974 και ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θα μιλήσει αύριο σε συγκέντρωση της παροικίας στο Λονδίνο, για τις μαύρες επετείους.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Χάος στις Αερογραμμές" αναφέρεται με τη σειρά της στην απόφαση των πιλότων - μελών της ΠΑΣΥΠΙ να μην προσέλθουν χθες κανονικά στην εργασία τους και γράφει ότι η διαφορά μεταξύ πιλότων και εταιρείας έγκειται στο θέμα ανέλιξης των πιλότων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης μιλώντας ενώπιον κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της ΕΕ που επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα το νησί δήλωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όσον αφορά την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα των Τραπεζών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Δεν κάνουν πίσω οι Αγγλοι" γράφει ότι οι βρετανικές Αρχές παρόλο που δέχονται ότι ουσιαστικά υπάρχει πρόβλημα μεταξύ τους και της κυπριακής κυβέρνησης, για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια διαδικασία επίλυσης του, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει εάν θα αναστείλουν, για όσο χρόνο χρειαστεί τα έργα για την εγκατάσταση της "επίμαχης κεραίας". Αλλού γράφει ότι η Ομάδα των G8, η οποία συνέρχεται στην Γένοβα, αναμένεται να κάνει νέα παρέμβαση για το Κυπριακό στην οποία θα "σημειώνεται η ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ".

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Βρετανικός Ετσιθελισμός" γράφει ότι "περιφρονώντας κατάφορα τη λαϊκή βούληση", ο Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων δήλωσε χθες "με κυνικότητα" ότι η κεραία, για την οποία δημιουργήθηκαν επεισόδια στο Ακρωτήρι θα εγκατασταθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Γράφει ακόμη ότι οι Βρετανοί παρουσιάστηκαν ικανοποιημένοι "από τη λογική, συνέπεια, κατανόηση και υποστήριξη της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων". Αλλού γράφει ότι την πλήρη εξακρίβωση όλων των πτυχών γύρω από το θέμα, που αφορά τη μηχανογράφηση του Υπουργείου Υγείας θα εξετάσει διερευνητική επιτροπή που θα διορισθεί την επόμενη βδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Νέα προειδοποίηση για το νερό" γράφει ότι για 14 βδομάδες, η μονάδα αφαλάτωσης της Λάρνακας απέτυχε να προμηθεύσει τους καταναλωτές με την αναμενόμενη ποσότητα νερού, ενώ η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 35 τοις εκατόν. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου ζητεί κυβερνητική χορηγία για βελτιώσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να εναρμονισθεί ο τομέας αυτός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Βαρύς ο πέλεκυς" γράφει ότι βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς από τη νέα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε όσους παρανομούν. Αναφέρει ακόμη ότι η Επιτροπή θα παρουσιαστεί με νέο "πρόσωπο". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι κάτοικοι εξωτερικού αγόρασαν περισσότερες μετοχές από όσες πούλησαν τους πρώτους μήνες του χρόνου, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η εφημερίδα μεταξύ επαγγελματιών και παραγόντων, που είναι σε θέση να γνωρίζουν σχετικές επίσημες στατιστικές και στοιχεία.

Η επίσης εβδομαδιαία "Οικονομική" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Οι τράπεζες σε τιμή...ευκαιρίας" γράφει ότι με τη συνεχόμενη πτωτική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, οι τιμές των μετοχών έχουν φτάσει σε χαμηλά επίπεδα και με βάση τις εκτιμήσεις των κερδών για το 2001, "το μέσο p/e των 20 μετοχών του FTSE υπολογίζεται στο 13.9". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι σειρά εναρμονιστικών νόμων και κανονισμών ψήφισε ομόφωνα, η Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο την καλύτερη διοικητική εφαρμογή της νομοθεσίας για το ΦΠΑ.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 14 July 2001 - 8:45:32 UTC