Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 01/07/2001 Η εγκατάσταση της νέας κεραίας των Βρετανών στη Bάση Ακρωτηρίου, παρά τη διαφωνία της κυπριακής Κυβέρνησης, οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ ΥΠΕΞ και Νομικής Υπηρεσίας για τη διαρροή απόρρητου εγγράφου, η χθεσινή τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που απείλησε χωριά της Πάφου, το θέμα εξαγοράς της Ολυμπιακής Αεροπορίας και το θέμα ισχυριζόμενης παραποίησης στοιχείων στο Προϋπολογισμό του ΚΟΤ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες. Ο Τύπος αναφέρεται επίσης στην κηδεία της "γιαγιάς της ΕΛΔΥΚ" και σε θέματα που αφορούν τις κρατικές χορηγίες στους φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Πρώτα μετρήσεις, μετά κεραία" γράφει ότι είναι έντονη η διαφωνία της κυβέρνησης στην έναρξη εργασιών από τους Βρετανούς τη Δευτέρα, για την εγκατάσταση της νέας κεραίας τους στη Βάση Ακρωτηρίου. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην κηδεία της Καλλιόπης Αβραάμ, της "γιαγιάς της ΕΛΔΥΚ", και τον επικήδειο λόγο του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος εξέφρασε την απέραντη ευγνωμοσύνη της πολιτείας, έστω και καθυστερημένα, προς τη "γιαγιά" η θυσία της οποίας, όπως είπε, δεν υστερεί καθόλου εκείνης των άλλων ηρώων.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Αποικία μας θεωρούν οι Αγγλοι" γράφει ότι κανένα δεν υπολογίζουν οι Βρετανοί και παρά το γεγονός ότι δεν κατέληξαν με την κυπριακή Κυβέρνηση στο θέμα εγκατάστασης της γιγαντιαίας κεραίας στο Ακρωτήρι, ανακοίνωσαν ότι το αργότερο αύριο Δευτέρα, αρχίζουν οι εργασίες εγκατάστασής της. Αλλού γράφει ότι ανοικτή επίθεση εναντίον στελεχών του ΚΙΣΟΣ Αμμοχώστου, που του στέρησαν την εκλογή στις βουλευτικές, εξαπολύει ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αντώνης Πασχαλίδης.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Μέσα στην κούρσα για την Ολυμπιακή" γράφει ότι σύμφωνα με γνωμοδότηση της εταιρείας αξιολόγησης από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε να αξιολογήσει τις προσφορές για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δύο εταιρείες φαίνονται ικανές να αναλάβουν αυτά τα καθήκοντα, οι Κυπριακές Αερογραμμές και η Axon Airlines. Αλλού αναφέρεται στην "κόντρα" ΥΠΕΞ και Νομικής Υπηρεσίας για τη διαρροή απόρρητου εγγράφου της Νομικής Υπηρεσίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας αν και αποφεύγει να κατηγορήσει ευθέως το ΥΠΕΞ για τη διαρροή, θεωρεί αυτή την εκδοχή ως και την πιο πιθανή.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ιπτάμενοι υπουργοί" γράφει ότι ιπτάμενοι έχουν καταντήσει υπουργοί της κυπριακής Κυβέρνησης, καθώς αρκετοί βρίσκονται συχνότατα με μια βαλίτσα στο χέρι και ταξιδεύουν ανά την οικουμένη, είτε για υπηρεσιακούς λόγους είτε για να παρευρεθούν σε χορούς, φεστιβάλ, εκδηλώσεις, εγκαίνια ή εκθέσεις. Αλλού γράφει ότι σίριαλ κατέληξε η υπόθεση της παραχώρησης κρατικών χορηγιών στους φοιτητές των ιδιωτικών σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Διάβημα για εμπόριο όπλων" γράφει ότι η Ουάσινγκτον διαβίβασε πρόσφατα πληροφορίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για δραστηριότητες υπεράκτιων εταιρειών, οι οποίες φαίνεται να διαδραματίζουν ρόλο μεσαζόντων στο εμπόριο όπλων. Αλλού προβάλλει ομιλία του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αλφρεντ Μόουζες στη Γενεύη στην οποία υποστήριξε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν είναι βέβαιη εάν δεν έχει προηγηθεί λύση του Κυπριακού και πως οι δύο πλευρές αποδέχονται τη λογική του εθνικού διαχωρισμού ενώ παραδέχεται ότι η Ε/κ πλευρά έχει προβεί στις περισσότερες υποχωρήσεις από το 1974 και εντεύθεν.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Καζάνι τα Βαλκάνια" γράφει ότι οι πλανητάρχες μίλησαν αυτή την φορά για ειρήνη με δολάρια και ο λαός της Γιουγκοσλαβίας και τη μετάφρασε σε ξεπούλημα, ενώ οι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ένα ακόμα βήμα στην επαναχάραξη των συνόρων. Αλλού προβάλλεται η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης, ο οποίος μίλησε για τις φιλικές σχέσεις που έχει με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο και αφήνει ανοικτές τις προτιμήσεις και τις επιλογές που θα κάνει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Ερευνα για παραποίηση του Προϋπολογισμού του ΚΟΤ" γράφει ότι η κυβέρνηση διεξάγει πειθαρχική έρευνα για την Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φρύνη Μιχαήλ σχετικά με ισχυρισμούς για παραποίηση στοιχείων στον Προϋπολογισμό του ΚΟΤ για την αγορά νέου αυτοκινήτου. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε στην Επαρχία Πάφου και κατέστρεψε τεράστιες δασώδεις εκτάσεις και απείλησε αρκετά χωριά της Πάφου.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 1 July 2001 - 9:24:03 UTC