Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 30/06/2001 Οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, η χθεσινή ληστεία σε τράπεζα, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις στο "ζεϊμπέκικο" του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και στις αδελφοποιήσεις δήμων της Ελλάδας και της Τουρκίας και οι θετικές αναφορές Αμερικανού καθηγητή για την οικονομία της Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες. Ο Τύπος αναφέρεται επίσης σε θέματα που αφορούν την άμυνα, την αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Φερχόιγκεν και την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου για την προεδρία του ΚΙΣΟΣ.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Πολιτική κρίση για τον αμετανόητο" γράφει ότι η έκδοση του Μιλόσεβιτς οδηγεί σε βαθιά πολιτική κρίση με τον πρωθυπουργό να παραιτείται και με συνέπειες που δεν μπορούν να εκτιμηθούν, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα συναντήθηκε με τη στρατιωτική ηγεσία να εξασφαλίσει μη ανάμειξη του στρατού στην κρίση. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας ο οποίος εξέφρασε λύπη και δυσαρέσκεια για "το ζεϊμπέκικο" του Ελληνα ΥΠΕΞ και δήλωσε ότι "εμείς στην Κύπρο προχωρούμε σε ταυτοποιήσεις οστών και σε κηδείες και την ίδια στιγμή βλέπω με μεγάλη μου λύπη το περιβόητο ζεϊμπέκικο υπό τα χειροκροτήματα του Τζεμ."

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ληστεία για κλάματα" γράφει ότι δύο πρόσωπα συνελήφθησαν χθες σε σχέση με τη ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στα Πολεμίδια, κατά την οποία υπολογίζεται ότι κλάπησαν 28,000. Οι δύο ύποπτοι θα προσαχθούν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παρισινός υπέβαλε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για επανακαταμέτρηση των στραυρών προτίμησης στις εκλογές του Μαϊου. Το αίτημα περιόριζεται μόνο στην Μαρία Κυριακού και δεν στρέφεται εναντίον του κόμματός του.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Νότα Κασουλίδη προς Παπανδρέου" γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης υπέδειξε στον Ελληνα ομόλογό του ότι ενδεχομένως θα πρέπει να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις από την Αθήνα αναφορικά με τις αδελφοποιήσεις ελλαδικών και τουρκικών δήμων και μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο για το θέμα, που θα συζητηθεί εκτενώς σε προσεχή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτα που να δικαιολογεί μια τόσο αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι το τέλος 2002, θέση που εξέφρασε ο Κοινοτικός Επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ληστεία - Θρίλερ" γράφει ότι η χθεσινή ληστεία σε τράπεζα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τα συχνά κρούσματα παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών και την ασφάλεια των τραπεζικών υπαλλήλων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε πως η Εθνική Φρουρά πήρε ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα αποτροπής για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη προέλαση των Τούρκων ώστε η αντίσταση να φέρει βαρύ κόστος και επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι ο Αττίλας αναβαθμίζεται σε οπλικά και οχυρωματικά έργα.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Επικίνδυνη Αποσταθεροποίηση" γράφει ότι η κρίση της Γιουγκοσλαβίας ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα διάσπαση της χώρας και αναφέρει ότι η διάσκεψη δωρητών αποφάσισε όπως δοθεί βοήθεια 4 δις δολαρίων στη χώρα μέχρι το 2004. Αλλού αναφέρεται στην έναρξη τη Δευτέρα έργων κατασκευής για τη νέα κεραία στη Βάση Ακρωτηρίου χωρίς τη συγκατάθεση των κυπριακών αρχών και σημειώνει πως η Βρετανία δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής ούτε τις επίσημες ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των νέων πομπών στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Τα αργύρια της προδοσίας" αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για την έκδοση του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς που υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο με αυτή την ενέργεια και ότι χρησιμοποιήθηκαν πολιτικές και οικονομικές πιέσεις και εκβιασμοί και οι νατοϊκές χώρες επέβαλαν τη θέση τους. Αλλού γράφει ότι οργιάζει το παρασκήνιο για την προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αναφέρεται στον Μάριο Κληρίδη και τον Αντη Τριφωνίδη ως υποψήφιους για την προεδρία. Αναφέρει ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας Επιτροπής.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει πρωτοσέλιδα την κρίση στη Γιουγκοσλαβία. Αλλού αναφέρεται στην προειδοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προσωπικής υγιεινής για να αποφευχθεί επιδημία μηνιγγίτιδας. Ηδη έχουν εντοπισθεί 99 περιπτώσεις, 88 από αυτές στη Λεμεσό. Γράφει ότι ο Γιαννάκης Ομήρου εξήγγειλε χθες επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών για το συνέδριο της 22 Ιουλίου.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική» στο κύριο θέμα, με τίτλο «Ξυπνάτε επιτελούς» γράφει ότι ο καθηγητής, οικονομολόγος, Jeffrey Sachs πιστεύει ότι η Κύπρος μπορεί να ανταγωνιστεί διεθνώς και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της σε πολλούς τομείς, αρκεί να γίνουν οι σωστές επενδύσεις τόσο στην παιδεία όσο και στην ανάπτυξη της νέας και υψηλής τεχνολογίας. Αλλού γράφει ότι υπό το πρόσχημα της παροχής κινήτρου στο προσωπικό τους για αύξηση της παραγωγικότητας, αρκετές εισηγμένες εταιρείες αλλάζουν την τιμή εξάσκησης των Δικαιωμάτων Επιλογής Μετοχών (share option) πράγμα το οποίο αντιβαίνει στα συμφέροντα του επενδυτικού κοινού.

Η επίσης εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα, με τίτλο «Τολμήστε μας είπε ο Sachs» γράφει ότι αίσθηση προκάλεσαν οι διαλέξεις που έδωσε στη Λευκωσία ο Αμερικανός καθηγητής, οικονομολόγος του Χάρβαρντ Τζέφρι Σαξ, ο οποίος έκρινε θετικά τη μέχρι στιγμή αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου και μίλησε θετικότατα για την ενταξιακή επιλογή της, θεωρώντας ότι προδικάζει και το οικονομικό μέλλον της χώρας. Αλλού αναφέρεται στα νέα τέλη που αναμένεται να επιβάλουν οι αρχές του Χρηματιστηρίου, λόγω της εφαρμογής της αποϋλοποίησης, με τα δικαιώματα συναλλαγών να παραμένουν στο 0,1%, ενώ ποσό πέντε λιρών θα καταβάλλεται στο τέλος του 2002 για το δικαίωμα άνοιγμα λογαριασμού διαπραγμάτευσης, καθώς και για τις μεταφορές σε λογαριασμούς διαπραγμάτευσης.

(ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 30 June 2001 - 7:24:03 UTC