Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 29/01/2001 Οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Άλβαρο Ντε Σότο και η άρνηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης και αλλαγής της βάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι ανησυχίες για πιθανή εμφάνιση της νόσου της σπογγώδους εγγεφαλοπάθειας, γνωστή ως νόσος των "τρελών αγελάδων", στην Κύπρο, και η κατάσταση των αιθουσών επισήμων στα αεροδρόμια είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες.

H "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν πάει σε συνομιλίες ο Ντενκτάς" αναφέρεται στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Άλβαρο ντε Σότο, επανέλαβε την άρνηση του να μεταβεί στη Γενεύη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει δήλωση του Υπουργού Άμυνας Σωκράτη Χάσικου, ότι τα τυφέκια G3 των εθνοφυλάκων θα ελέγχονται από την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά, κάτι που θα καταστεί αποτρεπτικό μέτρο για τα πολλά κρούσματα κλοπής στρατιωτικών τυφεκίων και διάπραξη εγκλημάτων.

"Το Θάρρος" στην κύρια είδηση υπό τον τίτλο "Τίποτα το νέο δεν προτείνει ο Ντε Σότο" γράφει για την επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Άλβαρο ντε Σότο οι οποίες δεν έχουν να προτείνουν τίποτα το νέο, ενώ την ίδια ώρα ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε τις απαιτήσεις του για "ίση μεταχείριση" και αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει για τα χθεσινά επεισόδια στον αγώνα μεταξύ Ομόνοιας και Ολυμπιακού που είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές στο στάδιο ΓΣΠ, αλλά και το θάνατο ενός φιλάθλου από καρδιακή προσβολή.

Ο "Πολίτης" σε κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ρεζιλίκια επισήμων" γράφει για τις αίθουσες επισήμων των αεροδρομίων στις οποίες επικρατεί "τριτοκοσμική εικόνα" γιατί τις διευκολύνσεις δεν απολαμβάνουν μόνο οι επίσημοι αλλά και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι καμία σχέση με "τη νόσο των τρελών αγελάδων" δεν έχει η ασθένεια της γυναίκας από τη Λεμεσό που πάσχει από τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, διαβεβαίωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Συμεών Μάτσης.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ιατρικός συναγερμός" αναφέρεται στις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας Συμεών Μάτση, ο οποίος τόνισε ότι μετά από εξέταση της περίπτωσης πιθανής ασθένειας της σπογγώδους εγγεφαλοπάθειας που πάσχει γυναίκα ασθενής στη Λεμεσό δεν υπάρχει καμία σχέση με τη νόσο των "τρελών αγελάδων". Ωστόσο η εφημερίδα επικαλείται ιατρικούς κύκλους που διερωτώνται ποια επιστημονική μέθοδο χρησιμοποίησε το Υπουργείο Υγείας και κατέληξε στο πόρισμα ότι η περίπτωση αυτή είναι σποραδικής μορφής. Αλλού γράφει ότι στην από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου με την Αίγυπτο επικεντρώνει τις προσπάθειες η κυβέρνηση.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Φόβοι προκλήσεως εντάσεων", επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, γράφει για "ενδεχόμενο προκλήσεων και κλιμάκωσης της έντασης" από τουρκικής πλευράς σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού αλλά και επιβολής διά εκβιασμών των θέσεων της για διαφοροποίηση της βάσης των συνομιλιών. Σημειώνει ότι οι θέσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "δένουν ουσιαστικά τα χέρια" του Άλβαρο ντε Σότο και των άλλων μεσολαβητών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Ουράνιου Ιωαννίδη ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στις τρεις τάξεις του γυμνασίου και ότι θα υπάρξει ευρύ πρόγραμμα επιμόρφωσης των καθηγητών για το συγκεκριμένο μάθημα.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τορπίλη Ντενκτάς" γράφει για την άρνηση του κατοχικού ηγέτη να μεταβεί στη Γενεύη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, επιμένοντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και στην "ίση μεταχείριση δύο κρατών και δύο λαών". Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος διαψεύδει τις εκτιμήσεις για προώθηση "βελγικού σχεδίου" λύσης του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το 2001 του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών, κάτι που θέτει σε σύγκρουση την κυβέρνηση με τον προσφυγικό κόσμο.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 29 January 2001 - 8:24:03 UTC