Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 28/01/2001 Το Κυπριακό, ο προχθεσινός σεισμός στην Ινδία και ο μεγάλος αριθμός θυμάτων που προκάλεσε, οι εσωκομματικές διεργασίες για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η εκκλησιαστική κρίση και το παρασκήνιο της διαδοχής στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, το Εθνικό Σχέδιο Υγείας και η πιθανότητα εμφάνισης και στην Κύπρο κρούσματος της νόσου των τρελών αγελάδων είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "15.000 οι νεκροί από το σεισμό στην Ινδία", αναφέρεται στον προχθεσινό μεγάλο σεισμό που έπληξε το κρατίδιο Γκουζαράτ, στη δυτική Ινδία, αναφέροντας ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 15 χιλιάδες, ενώ στην πόλη Μπρουζ έχουν ταφεί ζωντανά 400 παιδιά στα ερείπια σχολείου. Πολλές χώρες, αναφέρει η εφημερίδα, έχουν ήδη αποστείλει σωστικά συνεργεία και άλλης μορφής βοήθεια. Σε άλλη θέση δημοσιεύει συνέντευξη του Ελληνα Πρέσβη στη Λευκωσία, Χρίστου Παναγόπουλου, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα δηλώνει πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς την Κύπρο.

Η "Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Αυξάνονται οι συντάξεις", γράφει σε πρωτοσέλιδο θέμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θέτοντας σε άμεση προτεραιότητα την αύξηση των συντάξεων για ανακούφιση των ηλικιωμένων και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, έδωσε οδηγίες στα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν τάχιστα στην ετοιμασία των σχετικών μελετών και νομοσχεδίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα, "οδεύει προς ψήφιση χωρίς τυμπανοκρουσίες".

Ο "Πολίτης", με τον τίτλο "Και στο βάθος Νικηφόρος", γράφει στο κύριο θέμα ότι η πρόσφατη εκκλησιαστική κρίση φαίνεται ότι εκτονώνεται, αλλά αναμένεται "αναζωπύρωση" της κατά τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της 12ης Φεβρουαρίου, οπότε θα τεθεί το θέμα των κατηγοριών που είχαν διατυπωθεί εναντίον του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου και του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Γεωργίου για συνωμοσία. Αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, γίνονται για τη διασφάλιση ισορροπιών ενόψει της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ενώ φαίνεται ότι προωθείται για το σκοπό αυτό ο Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος. Σε άλλο θέμα γράφει για τρία πιθανά σενάρια που προωθούνται από ξένους διπλωματικούς κύκλους για συνέχιση των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

Η "Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Κλειστή πόρτα", γράφει ότι μετά την εγκατάσταση του νέου Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο, οι Ρεπουμπλικάνοι κρατούν κλειστή την πόρτα στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για την υποστήριξη που αυτός παρείχε στον υποψήφιο των δημοκρατικών, Αλ Γκορ. Αλλη είδηση είναι η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου των τρελών αγελάδων σε Κύπρια ασθενή, κάτι που οδήγησε το βουλευτή του ΑΚΕΛ, Τάκη Χατζηγεωργίου, να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ανδρέα Παρισινό, όπως εγγράψει το θέμα προς συζήτηση και καλέσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να προσέλθουν για να ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Βελγικό σχέδιο λύσεως", γράφει ότι στοιχεία, που συνιστούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού παρουσιάσθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη στις Βρυξέλλες που οργάνωσε το βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών και συμμετείχαν οι μεσολαβητές στο Κυπριακό. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι επιδημικές ιώσεις βασανίζουν αυτό τον καιρό μικρούς και μεγάλους, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και γράφει ότι πρόκειται για ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, γαστρεντερίτιδες και οξείες μέσες ωτίτιδες.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Σε τεντωμένο σχοινί", γράφει ότι η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΔΗΣΥ, με τις εσωκομματικές έριδες να οξύνονται και την απουσία συνεννόησης και επικοινωνίας με το Προεδρικό, αναγκάζει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη να τείνει χείρα φιλίας προς δυνάμεις με τις οποίες στο παρελθόν είχε βρεθεί αντιμέτωπος και σύμφωνα με πηγές της "Χ", ο κ. Αναστασιάδης πιέζει τον Γιαννάκη Μάτση να είναι υποψήφιος ή να ενεργοποιηθεί στον προεκλογικό αγώνα. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό Παγκύπριο Συνέδριο του ΚΕΑ, κατά το οποίο, ο Πρόεδρος του Αντώνης Πασχαλίδης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" αναφέρεται στο κύριο της θέμα στον καταστροφικό σεισμό στην Ινδία που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέραν των 15 χιλιάδων ανθρώπων. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο και που αφορά την παραχώρηση κονδυλίου ύψους 222 εκατομμυρίων λιρών με στόχο την αγροτική ανάπτυξη, για τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που αποτελεί μεγάλη αύξηση, σε σύγκριση με τα ποσά που δόθηκαν για το σκοπό αυτό κατά την περίοδο μεταξύ 1993 και 2000.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 28 January 2001 - 9:24:03 UTC