Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 27/1/2001 Η είδηση για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις κυπριακές ακτές και οι ενδοκομματικές διεργασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα των αγνοουμένων του 1974, η χρηματιστηριακή αγορά, το πρόβλημα με τη διάδοση των ναρκωτικών στην κυπριακή κοινωνία και το Εθνικό Σχέδιο Υγείας είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Πετρελαιοπαραγωγός η Κύπρος", γράφει ότι έχουν εντοπισθεί μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι η Κύπρος προχωρεί σε σχεδιασμό για διασφάλιση των συμφερόντων της, ενώ εκδηλώνεται και έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες. Σε άλλο θέμα γράφει για κυπριακό διάβημα προς τη Γιουγκοσλαβία για τις δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας αυτής, Μλάντζα Ντίνκιτζ, ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ελβετία αρνούνται να δώσουν στοιχεία για δήθεν "μυστικούς" τραπεζικούς λογαριασμούς του Μιλόσεβιτς και άλλων πρώην αξιωματούχων της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Η "Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Παρέμβαση Ανάν", γράφει στην πρώτη σελίδα ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέστησε σαφές ότι η Ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καθορίσει νέα ημερομηνία συνέχισης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλού γράφει για τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Παύλου Οικονομίδη ότι το κυπριακό χοιρινό κρέας είναι ελεγμένο και κατάλληλο για κατανάλωση.

Στον "Πολίτη" πρωτοσέλιδο θέμα είναι οι ενδοκομματικές διεργασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών και, κάτω από τον τίτλο "Αποκεφαλίζουν τον Μητσόπουλο", γράφει ότι έξι στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, που προτίθενται να κατέλθουν στις εκλογές ως υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας , "ζητούν πιεστικά όπως αποτραπεί η υποψηφιότητα του εκπροσώπου του κόμματος Τάσου Μητσόπουλου στην ίδια επαρχία". Αλλη είδηση είναι ότι, εκτός από την εταιρεία "Easton Services", άλλες τέσσερεις εταιρείες που ενεγράφησαν την ίδια ημέρα, στις 26 Νοεμβρίου 1999, με έδρα τις Παρθένους Νήσους, αγόρασαν σχεδόν επτά εκατομμύρια μετοχές της "Γκλόμπαλσοφτ".

Η "Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Σίριαλ πετρελαίου", γράφει ότι στο θέμα που προέκυψε με τις αποκαλύψεις για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα, κοντά στις ακτές της Κύπρου, "διακρίνονται σκιές", παρά την επιβεβαίωση της είδησης από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Ανδρέας Παρισινός ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προωθηθεί το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Στο "Φιλελεύθερο" κύριο θέμα, με τίτλο "Μάχες μέσα στα κόμματα", είναι οι ενδοκομματικές διεργασίες για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων με τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών. Στο ΔΗΣΥ επικρατεί αναταραχή λόγω διαρροών και αντιδράσεων για την υποψηφιότητα του κ. Μητσόπουλου στον κατάλογο των υποψηφίων βουλευτών της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ και στο ΔΗΚΟ σημειώνονται αντιδράσεις "σε ανοίγματα που έχουν γίνει σε γνωστά πρόσωπα για να εμπλουτίσουν τα κομματικά ψηφοδέλτια". Αλλη είδηση είναι ότι η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για αντικατάσταση του αυστριακού αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αποχωρεί οριστικά το καλοκαίρι.

Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Θερίζει ο λευκός θάνατος", γράφει σε πρωτοσέλιδο θέμα ότι σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών υπάρχει ανησυχητική αύξηση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης των ναρκωτικών κατά το 2000 και ότι για το θέμα αυτό έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση για την αδράνεια που επιδεικνύει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειες συγγενών αγνοουμένων μετά τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ότι από έρευνα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για καταγραφή μαρτυριών στρατιωτών του 1974 "προκύπτουν στοιχεία που προκαλούν εκπλήξεις".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, απέφυγε όμως να πει κατά πόσο αυτή η περιοχή εμπίπτει στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος μπορεί να βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσα στους επόμενους δύο μήνες αν δεν άρει άμεσα την απαγόρευση για σύναψη πολιτικών γάμων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική", στο κύριο θέμα με τίτλο "'Μαύρες λίστες' στο ΧΑΚ", γράφει ότι σε γάγγραινα για το χρηματιστηριακό θεσμό τείνει να εξελιχθεί το θέμα των επιταγών χωρίς αντίκρισμα και σημειώνει ότι τα χρηματιστηριακά γραφεία του τόπου έλαβαν τα μέτρα τους εκδίδοντας "μαύρες λίστες", οι οποίες κάθε μήνα αναθεωρούνται για να διαγράφονται εκείνοι που τελικά πλήρωσαν. Αλλού γράφει ότι η πτώση κατά τη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από το κλείσιμο, εάν δεν έμπαιναν στο σύστημα συναλλαγών οι πράξεις του τελευταίου δευτερολέπτου.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο πρωτοσέλιδο του θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Οι 'έξυπνοι' και τα θύματα", γράφει ότι σύμφωνα με φορολογικές καταστάσεις που υποβλήθηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποφορολογούνται συστηματικά. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι δημόσια διαφωνία μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων, προέκυψε εξαιτίας του νέου θεσμικού πλαισίου που υιοθετήθηκε από την πρώτη του χρόνου, αλλάζοντας ριζικά τους όρους της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Η "Οικονομική" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Στο Ανώτατο η Sharelink", γράφει ότι εμμένουν οι χρηματιστηριακές αρχές στη θέση τους για αναθεώρηση από την εν λόγω εταιρεία στη 1 λίρα 21 σεντ της πρότασης για εξαγορά της Κύκνος, ενώ η ίδια προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλού γράφει ότι οι εφημερίδες "Οικονομική" και "Financial Mirror" στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ενημερώσουν και όπου είναι δυνατό να εκπαιδεύσουν την επενδυτική κοινότητα για τις παγίδες της χρηματαγοράς, οργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο ειδικό σεμινάριο για το θέμα κατά τη διάρκεια του φόρουμ "Χρηματιστήριο 2001".

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 27 January 2001 - 7:24:03 UTC