Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 26/01/2001 Οι προσπάθειες για συνέχιση της διεξαγωγής των συνομιλιών με στόχο την εξεύρευση λύσης στο Κυπριακό και η επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο, οι προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και οι διαβουλεύσεις των ενδιαφερομένων μερών για τη ψήφιση του νόμου- πλαισίου για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας (ΕΣΥ), είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διέξοδο αναζητεί ο ντε Σότο" γράφει ότι διέξοδο στο αδιέξοδο του Κυπριακού αναζητεί με την αποστολή του στο τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας ο Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναζητεί τρόπους για συνέχιση των προσπαθειών εξεύρευσης λύσης με καθορισμό σε πρώτο στάδιο ημερομηνίας διεξαγωγής του έκτου γύρου των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Ανδρέας Παρισινός, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις για το ΕΣΥ με στόχο την απάμβλυνση των ανησυχιών για το νόμο- πλαίσιο.

"Η Μάχη" σε πρωτοσέλιδό θέμα, το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο "Εγώ και ο Πατσαλίδης ρίξαμε τους πυροβολισμούς", αναφέρεται σε καταθέσεις συλληφθέντων για την υπόθεση ρίψης πυροβολισμών σε νυκτερινό κέντρο της Λευκωσίας. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι οριστικά στο χώρο βόρεια των κτιρίων της ΠΑΣΥΔΥ θα ανεγερθεί το νέο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων και αναφέρει ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να ανακαινιστεί η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και σε δεύτερη φάση οι υπόλοιπες αίθουσες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τα μασάνε οι Αγγλοι" γράφει ότι έντονες ανησυχίες προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού Υπατου Αρμοστή στη Λευκωσία Εντουαρντ Κλέι, με τις οποίες "διεγράφη οριστικά" πλέον η εγκατάλειψη της προσπάθειας από πλευράς Βρετανίας για την απελευθέρωση του απαχθέντος Πανίκου Τζιακούρμα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Κίπρις", σε επιχειρηματίες που κατάγονται από την Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο πωλήθηκε παράνομα το ξενοδοχείο "Σάλαμις Μπέι" στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν μυστικά και το ξενοδοχείο πωλήθηκε στην τιμή των 25,5 εκ. δολαρίων.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στα άντρα των 'νονών'" γράφει ότι "στα σκοτεινά άντρα των νονών του οργανωμένου εγκλήματος" οδηγούν τις ανακριτικές Αρχές, στοιχεία και πληροφορίες που συνέλεξαν τις τελευταίες ημέρες και γράφει ότι πιστεύεται ότι συλληφθείς για υπόθεση ρίψης πυροβολισμών θα αποτελέσει έναν από τους αυθεντικότερους μάρτυρες στη διαλεύκανση δολοφονιών και άλλων εγκληματικών ενεργειών που διαπράχθηκαν στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι το Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, προχωρεί στην ίδρυση κλειστής θεραπευτικής μονάδας εξαρτημένων ατόμων στη Λάρνακα.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Μας καίει το βρώμικο χρήμα" γράφει ότι το "αδύνατο σημείο" της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι κυρίως οι υπόνοιες για "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλού γράφει ότι το διεθνές ποινικό Δικαστήριο, που συνεστήθη για τα εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία, ζήτησε από τις κυπριακές Αρχές με νέα επιστολή, στοιχεία για γιουγκοσλαβικά κεφάλαια που βρίσκονται στην Κύπρο, σε σχέση με το καθεστώς Μιλόσεβιτς και συγκεκριμένα, στοιχεία για υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο, ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες που γίνονται διεθνώς για τη φυγάδευση κεφαλαίων του γιουγκοσλαβικού λαού.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα με τίτλο "Στρώνουν χαλί στον Ντενκτάς", γράφει ότι ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας εργάζεται μεθοδικά, ώστε να εξευμενιστεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, για να κρατηθεί στη ζωή η διαδικασία που άρχισε πριν ενάμισι χρόνο. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει το αίτημα όπως μειωθούν τα επιτόκια για το συμφέρον τόσο των πολιτών όσο και της οικονομίας γενικότερα, και καλεί την ηγεσία του ΔΗΣΥ, αντί να του επιτίθεται να υποστηρίξει την εισήγηση αυτή, σημειώνοντας ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το ΑΚΕΛ για απελευθέρωση των επιτοκίων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι διεξάγονται επείγουσες προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων που θα δοθούν για σκοπούς χειρουργικής επέμβασης σε Φιλιππινέζα οικονόμο που πάσχει από καρκίνο, αφού ο εργοδότης της φέρεται να αρνείται να πληρώσει τη θεραπεία, παραβιάζοντας έτσι τους όρους του συμβολαίου εργοδότησης. Αλλού γράφει ότι εμπειρογνώμονες για τα πυρηνικά μιλώντας χθες στα μέλη της Επιτροπή Υγείας της Βουλής ανέφεραν ότι η Κύπρος δεν διαθέτει εξοπλισμό για μέτρηση της ραδιενέργειας, σημειώνοντας ότι η αναφορά έγινε με αφορμή τον πρόσφατο σάλο για το "Σύνδρομο των Βαλκανίων".

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει ότι η Κύπρος φιλοδοξεί να επωφεληθεί και αυτή από κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου που εντοπίστηκαν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αλλού γράφει ότι παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης χθες επέκρινε τη στάση της Τουρκίας στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου χαρακτηρίζοντάς την ως "προκλητική", εντούτοις απέφυγε να πάρει αποφάσεις για λήψη περαιτέρω δράσης, ενώ σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ Ιντούλις Μπερζίνς είπε ότι η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου αμφισβητεί την αξιοπιστία του ΣτΕ.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" αναφέρεται στην επίσκεψη του Αλβαρο ντε Σότο στην Κύπρο και παραθέτει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι η επίσκεψη του αξιωματούχου των ΗΕ θα ρίψει φως σε πολλά θέματα που περιβάλλουν τις προσπάθειες για ειρήνευση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τρεις παγκοσμίου φήμης μουσικοί και συγκεκριμένα, ο Στινγκ, ο Μπι Μπι Κινγκ και ο Πλάσιντο Ντομίνγκο, θα δώσουν συναυλίες στη Λευκωσία. Στις 28 Απριλίου αναμένεται να δώσει συναυλία ο Στινγκ, πιθανόν στις αρχές Ιουλίου ο Ντομίνγκο και ο Κινγκ αναμένεται να δώσει τη δική του συναυλία στις αρχές του καλοκαιριού.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 26 January 2001 - 8:24:04 UTC