Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 19/11/00

Ο απόηχος της κρίσης στην Εκκλησία της Κύπρου μετά και από την αθωωτική για τον Μητροπολίτη Λεμεσού απόφαση της Μείζονος Συνόδου, δήλωση - προειδοποίηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς τους ξένους να εκμεταλλευτούν το διάστημα της προεδρίας του Γλαύκου Κληρίδη για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας για το έγγραφο της εταιρικής της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της αναφοράς στο Κυπριακό και πληροφορίες για κυκλοφορία ακατάλληλων κρεάτων στην αγορά είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Για την ώρα εκεχειρία", αναφέρει ότι για την ώρα φαίνεται να δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν πως η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου και κυρίως οι χειρισμοί του μετά την αθώωση του Μητροπολίτη Λεμεσού δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για επιστροφή της ηρεμίας στην Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Πάφου ρίχνει τους τόνους, προσθέτει η "Α", ενώ ο Κιτίου ζητά από τα ΜΜΕ να αφήσουν ήσυχους τους ιεράρχες. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε, απευθυνόμενος στους ξένους, πως "το χαρτί Κληρίδη έχει ημερομηνία λήξης, γι' αυτό ας το αξιοποιήσουν", προσθέτοντας ταυτόχρονα πως οτιδήποτε έξω από τα καλούπια του εγγράφου Ανάν, δεν είναι δεκτό".

"Η Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Εκεχειρία στην Εκκλησία", αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου κηρύττει εκεχειρία, αν και διατηρεί τις απόψεις του περί νοσηρών νοοτροπιών, τις οποίες επιδίωξε να πολεμήσει, διευκρινίζοντας πως ο αγώνας του δεν ήταν εναντίον συγκεκριμένων προσώπων. Ταυτόχρονα, προσθέτει η εφημερίδα, ο Μητροπολίτης Κιτίου έκανε έκκληση για ενότητα στην Εκκλησία και παρακάλεσε τα ΜΜΕ να επιδείξουν την ανάλογη ευαισθησία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος διαβεβαίωσε χθες ότι η Εθνική Φρουρά λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα λόγω της τουρκικής άσκησης "Ταύρος".

Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Μείζων τρύπα;", αναφέρει ότι το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ στην Εκκλησία, αφού ο Μητροπολίτης Πάφου επιμένει στην αντικανονικότητα της Μείζονος Συνόδου. Ο Μητροπολίτης Κιτίου, προσθέτει ο "Π", απηύθυνε έκκληση προς τα ΜΜΕ να μείνουν μακριά από την Εκκλησία και να αφήσουν ήσυχους του ιεράρχες. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών αδυνατεί να εντοπίσει ποιος συνέλεξε τα επίμαχα στοιχεία που διέρρευσαν στον "Π" σχετικά με την κρίση στην Εκκλησία, διότι ήταν απενεργοποιημένο το σύστημα ελέγχου των κινήσεων στο πρόγραμμα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

"Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Επισφαλής ανακωχή", αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού καλεί τον Μητροπολίτη Πάφου σε συλλείτουργο για το καλό της Εκκλησίας και της πατρίδας, ενώ ο τελευταίος αμφισβητεί την ορθότητα των διαδικασιών της Μείζονος Συνόδου, αλλά δηλώνει ότι σέβεται τις αποφάσεις της. Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου που είπε ότι "αν και αρκετά καθυστερημένη η έρευνα για λεηλασία στο ΧΑΚ και στημένα παιχνίδια σε βάρος επενδυτών, πρέπει να είναι σχολαστικά ενδελεχής και αντικειμενική για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να λάμψει η αλήθεια".

"Ο Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Παρασκήνιο για συνδιαλλαγή", αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου ήταν "αρνητικός πάλι με νέα δήλωση" και δεν δέχτηκε να συναντήσει τον Μητροπολίτη Κιτίου που του τηλεφώνησε. Ο Πάφου, γράφει ο "Φ", δήλωσε ότι "σε 10 μέρες μπορεί να τους κεράσω και καφέ", ενώ ο Λεμεσού ανέφερε ότι κατανοεί πως "οπωσδήποτε χρειάζεται χρόνο". Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τους 15 ομολόγους του της ΕΕ, επικαλείται διαβεβαιώσεις γραπτές και προφορικές, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει σύνδεση Κυπριακού και ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ο κ. Ετζεβίτ ζητά την αφαίρεση των αναφορών για το Κυπριακό από το κείμενο της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Βρουκελωμένο κρέας στο τραπέζι μας", αναφέρει ότι παρατηρείται έξαρση ζωικών ασθενειών σε αγελάδες και αιγοπρόβατα στις ακριτικές περιοχές και επικαλούμενη "έγκυρες πληροφορίες", υποστηρίζει ότι "κρέας βρουκελωμένο και με τρομώδη νόσο θα σερβίρεται στο χριστουγεννιάτικο πιάτο". Αλλού γράφει ότι μεγάλοι σκόπελοι ορθώνονται στην πορεία της Κύπρου για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο στα θέματα περιβάλλοντος, αφού απαιτούνται πολλά εκατομμύρια για να γίνει αυτή. Στην πλειονότητα των άλλων κεφαλαίων τα πράγματα είναι πολύ πιο ομαλά, προσθέτει.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail", κάτω από τον τίτλο "Οι χειρούργοι υποστηρίζουν ότι είναι προχειρότητες", αναφέρει ότι οι χειρούργοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δηλώνουν αγανακτισμένοι από την έλλειψη υλικών κάτι που τους αναγκάζει να καθυστερούν τις εγχειρήσεις ή να χρησιμοποιούν λανθασμένα υλικά σε αυτές. Αλλού γράφει πως 330 χιλιάδες τουρίστες επισκέφτηκαν την Κύπρο μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο οπόταν παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της Κύπρου κατά 6,6 %, ενώ μέχρι τώρα φέτος επισκέφτηκαν το νησί 2,16 εκατομμύρια τουρίστες.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 19 November 2000 - 22:18:51 UTC