Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KΥΠΕ – 18/11/00 Οι εξελίξεις στους κόλπους της Εκκλησίας είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τον κυπριακό Τύπο. Αλλες ειδήσεις που προβάλλουν οι εφημερίδες σήμερα αφορούν την κρίση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και την αναστολή των εργασιών του, την απόσυρση από την αγορά τριών φαρμάκων και το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην Πάφο που στοίχισε τη ζωή σε τετράχρονο κοριτσάκι.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Αθανάσιος: Συγνώμη, Αγιε Πάφου" γράφει ότι άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες ιεραρχών να πείσουν τον Μητροπολίτη Πάφου να συλλειτουργήσει με τον Μητροπολίτη Λεμεσού, ωστόσο παράθυρο που άφησε ανοικτό ο Πάφου και η συγγνώμη που ζήτησε χθες ο Λεμεσού Αθανάσιος από τον Πάφου για οτιδήποτε μπορεί να έκανε ή να είπε που του προκάλεσε θλίψη, δημιουργούν κάποιες προοπτικές για επίτευξη ειρήνης. Αλλού αναφέρεται στο τραγικό δυστύχημα χθες στην Πάφο κατά το οποίο έχασε τη ζωή του τετράχρονο κοριτσάκι.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα, το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο "Παραμένει η κρίση" αναφέρεται στην κρίση στην Εκκλησία και ότι αυτή παραμένει παρά την απόφαση για αθώωση του Λεμεσού Αθανάσιου και την υπογραφή της απόφασης από τον Πάφου Χρυσόστομο. Αλλού γράφει ότι αποσύρονται από την κυπριακή αγορά, τρία φάρμακα, τα οποία περιέχουν την επικίνδυνη ουσία φαινυλοπροπανολαμίνη και τα οποία χορηγούνταν μέχρι σήμερα σε ασθενείς για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του με τίτλο "Πίστωση χρόνου ζήτησε ο Πάφου" αναφέρεται με τη σειρά του στο θέμα της κρίσης στην Εκκλησία και γράφει ότι την υστάτη και με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου απετράπη η κίνηση διαδικασίας εναντίον του Μητροπολίτη Πάφου από τη Μείζονα Σύνοδο. Αλλού γράφει ότι η αψυχολόγητη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου για κλείσιμο του για τρεις μέρες, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους επενδυτές.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ανένδοτος ο Πάφου" γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου παραμένει ανένδοτος στην απόφασή του, να μην συλλειτουργήσει με τον Μητροπολίτη Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών εκφράζει την αντίθεσή του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, που εισηγείται ο ΔΗΣΥ και μέσω του Αντιπροέδρου του, Κούλλη Μαυρονικόλα, υποστηρίζει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου σε αυτή τη φάση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους θεσμούς και την κυπριακή κοινωνία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Δεν αποκλείεται υποτροπή" γράφει ότι παρ' όλες τις αισιόδοξες δηλώσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και τις ελπίδες τις οποίες εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για ειρήνευση στους κόλπους της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε στο "Φ" ότι δεν πρόκειται να συλλειτουργήσει με τον Μητροπολίτη Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης θα διαμορφωθούν φορολογικά κίνητρα για όσους επενδύουν μακροχρόνια στο Χρηματιστήριο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Εληξε η Μείζων όχι η κρίση" γράφει με τη σειρά της ότι στα "χαρακώματα" φαίνεται να ξαναμπαίνουν τα δύο "στρατόπεδα" των ιεραρχών της Εκκλησίας, παρά και την αθωωτική για τον Μητροπολίτη Αθανάσιο απόφαση της Μείζονος Συνόδου. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι σοβαρές ελλείψεις λαπαροσκοπικών υλικών παρατηρούνται σε όλα τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ιατροί και ασθενείς υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα με τίτλο "Δάνειο στο προσωπικό ανεβάζει τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου" γράφει ότι η Τράπεζα έδωσε δάνεια ύψους 1,5 εκ. λιρών στους υπαλλήλους της κάτι που έκανε "θαύματα" στο Χρηματιστήριο ανεβάζοντας την αξία των μετοχών της Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι το Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε στη Λεμεσό καταδίκασε χθες σε 10ετή φυλάκιση τον 59χρονο Κυριάκο Θεοδούλου για το φόνο του Αδάμου Χριστοφή που διαπράχθηκε το 1999.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "'Θύματα' του ΧΑΚ" γράφει ότι οι μεγαλύτερες Τράπεζες του τόπου είναι "θύματα" της πτώσης του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στη σύσταση τριμελής διερευνητικής επιτροπής, από το Υπουργικό Συμβούλιο, για διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με το Χρηματιστήριο.

Ο "Νέος Τύπος" στο βασικό δημοσίευμά του, κάτω από τον τίτλο "Γυρίζει ο τροχός;" γράφει ότι από την Τετάρτη κάτι μοιάζει να άλλαξε στο Χρηματιστήριο αφού με ουσιαστικό όγκο συναλλαγών, η αγορά γνώρισε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, για να κλείσει χθες στις 264,3 μονάδες. Αλλού γράφει ότι οι μηχανικοί του ΕΤΕΚ εισηγούνται ριζική αναδόμηση μεγάλου μέρους των κυβερνητικών οικισμών.

Η "Οικονομική" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Μπούμερανγκ η αγορά ιδίων μετοχών" αναφέρει ότι από τις 119 εταιρείες που είναι σήμερα εισηγμένες στο ΧΑΚ, μόνο 25 με 35 θα αρθούν σε θέση να εκμεταλλευτούν πλήρως τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που πέρασε η Βουλή. Αλλού γράφει ότι εκατομμυρίων λιρών δάνεια προσφέρουν οι τράπεζες στο προσωπικό, χρηματιστές και καλούς τους πελάτες για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη των τιμών των τραπεζικών μετοχών, για να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο ΧΑΚ.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 18 November 2000 - 16:20:04 UTC