Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ – 20/11/00

Θέματα που αφορούν την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Εκκλησία, το "λαθρεμπόριο" με τα κατεχόμενα, και άλλα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος, που αναφέρεται επίσης εκτενώς στην αποπομπή του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Γυρίζουν σελίδα οι ιεράρχες" γράφει πως εντελώς διαφορετικό ήταν χθες το κλίμα αναφορικά με την κρίση στην Εκκλησία, οι τόνοι πέφτουν και φαίνεται πως τελικά θα αρθεί το σχίσμα που υπάρχει. Σε άλλο θέμα γράφει πως πλήρως καθησυχαστικοί είναι οι αρμόδιοι στην Κύπρο για τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από τη νόσο των "τρελών αγελάδων", ενώ οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν εισαχθεί ζωντανά βοοειδή.

"Το Θάρρος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ψεύτικοι έρανοι από σπείρα γυναικών", αναφέρεται σε "σπείρα" η οποία δρα ανά το παγκύπριο και εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο αποσπώντας χιλιάδες λίρες, και προσθέτει πως η δράση τους είναι γνωστή στην Αστυνομία που σε δύο περιπτώσεις προσπάθησε ανεπιτυχώς να τις συλλάβει. Σε άλλη είδηση γράφει ότι πυρετωδώς εργάζονται συνεργεία και προσωπικό για μεταστέγαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ώστε όλα να είναι έτοιμα την ερχόμενη Πέμπτη στο Μέγαρο IMC.

"Η Σημερινή" έχει πρώτο θέμα την αποπομπή του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κάτω από τον τίτλο "Εδιωξε τον Πάγκαλο". Σε άλλο θέμα γράφει πως στην τροχιά της ομαλότητας, της ειρήνης και της συμφιλίωσης μπήκε από χθες η Εκκλησία, εξέλιξη την οποία τροχιοδρόμησαν οι Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος και Μόρφου Νεόφυτος με δηλώσεις τους. Προσθέτει πως ο Μητροπολίτης Πάφου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συλλειτουργήσει με τον Μητροπολίτη Λεμεσού, ενώ ο Μητροπολίτης Μόρφου αναλαμβάνει προσπάθειες συμφιλίωσης.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Συνωμοσία στη γραμμή Αττίλα" προβάλλει έρευνα για το "λαθρεμπόριο" στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει Ε/Κ κρεοπώλης διοχετεύει μεγάλες ποσότητες κρεάτων σε Τ/Κ, που τροφοδοτεί τον Αττίλα, και αναφέρεται στην προμήθεια 71.104 λίτρων πετρελαίου σε Τ/Κ από Ε/Κ την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2000. Γράφει ότι η ΠΟΕΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα για ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων της και επικρίνει τον Υπουργό Παιδείας "για προτίμηση προς την ΟΕΛΜΕΚ, τη στάση της οποίας χαρακτηρίζει "ακατανόητη και αντισυνδικαλιστική".

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κακοί οιωνοί από την ΕΕ" γράφει ότι σημαντικός αριθμός χωρών μελών της ΕΕ θεωρεί ότι τυχόν ένταξη της Κύπρου με ανοικτό το πολιτικό πρόβλημα θα μεταφέρει στους κόλπους της Ευρώπης τον πονοκέφαλο του χρονίζοντος αυτού θέματος και σημειώνει τις δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η Επιτροπή δεν ευνοεί τη θέση για ένταξη της Κύπρου. Γράφει ότι τουρκικά μαχητικά θα μετασταθμεύσουν στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου στο πλαίσιο της άσκησης "Ταύρος 2000", που αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Αποπέμθηκε ο Πάγκαλος" αναφέρεται στην απόφαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας να αποπέμψει τον Υπουργό Πολιτισμού γιατί αντιδικεί δημοσίως με την κυβέρνηση και χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους συναδέλφους του. Τη θέση του κ. Πάγκαλου θα πάρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αλλού προβάλλει την ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο χθεσινό μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ηρώων της Παναγιάς στην οποία ανέφερε ότι ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να στραφεί προς την Τουρκία και τον Ντενκτάς παρά να προσπαθεί να μοιράσει την απόσταση μεταξύ των απαιτήσεων Ντενκτάς και των αρχών και θέσεων του ΟΗΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 20 November 2000 - 15:18:25 UTC