Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/01/2000 (ΚΥΠΕ) Η έλευση του 2000 τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, οι ευχές και οι πόθοι των εφημερίδων και του λαού, το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων, το γεγονός ότι η αλλαγή του χρόνου δεν σημαδεύτηκε από επιπλοκές λόγω του προβλήματος του 2000, η έκρηξη στο "Ποτοποιείο το Ελληνικόν" και οι δύο θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Στις εξωτερικές ειδήσεις προβάλλεται εκτενώς η χθεσινή παραίτηση του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γέλτσιν.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "'Κτύπησε' ο Γέλτσιν αντί ο ιός" αναφέρεται στην πρώτη του είδηση στη χθεσινή παραίτηση του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γέλτσιν, ενώ αλλού προβάλλει το γεγονός ότι η ανθρωπότητα υποδέχθηκε χθες το 2000 χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές, παρά τους φόβους που εκφράζονταν αναφορικά με το πρόβλημα του 2000. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η έκρηξη στο "Ποτοποιείο το Ελληνικόν" στη Λευκωσία οφειλόταν σε βλήμα όλμου που βρισκόταν στο κέντρο ως σουβενίρ και ότι η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του ιδιοκτήτη Στέλιου Χαραλάμπους.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Επικίνδυνος ο νόμος για τη φορολογία του ΧΑΚ" γράφει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης απευθύνει σαφή προειδοποίηση ότι ο νόμος για τη φορολογία των χρηματιστηριακών κερδών που ψήφισε η Βουλή μπορεί να αποβεί επικίνδυνος αφού ο πολίτης φορτώνεται βαριές ευθύνες. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΑΚΕΛ προκύπτει ότι εκτός από το ΓΓ του Κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, εκλέξιμος για την προεδρία της Δημοκρατίας είναι και ο Κίκης Λαζαρίδης.

Ο "Πολίτης" χωρίς καθόλου ειδήσεις στην πρώτη του σελίδα αλλά μόνο με μεγάλη φωτογραφία ενός βρέφους απευθύνει μια "Καλήμερα" στον "άνθρωπο της νές χιλιετίας" και προσθέτει: "Εσύ, ο δημιουργός των αγαθών και ο αυτουργός των δεινών, που κουβαλάς όλη τη σοφία που μάζεψες μέσα στους αιώνες, φέρε μαζί σου στη νέα αφετηρία μόνο την άδολη αγάπη σου για τον άνθρωπο, γιατί ο χαμένος του ανθρώπου παράδεισος μπορεί να βρεθεί μόνο στο καθάριο γαλάζιο του ωκεανού της ψυχής του". Σε εσωτερική σελίδα αναφέρεται στο χθεσινό τροχαίο στη Λεμεσό με νεκρό τον 65χρονο Ανδρέα Χαραλάμπους Ταρζάν από τον Υψωνα, που οδηγούσε οδοστρωτήρα.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Λύση 'πλάι - πλάι'" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ΗΠΑ και Βρετανοί προωθούν λύση με μεταβατική περίοδο κατά την οποία οι Ελληνες και οι Τούρκοι της Κύπρου θα ζήσουν πλάι - πλάι και προσθέτει ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο νησί, η διευθέτηση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι διαφορετική. Αλλού γράφει ότι από σήμερα οι ασθενείς θα μπορούν να ελέγχουν κατά πόσο γίνονται υπερτιμολογήσεις φαρμάκων είτε από τις εταιρείες είτε από τους ιδιώτες φαρμακοποιούς, αφού το Υπουργείο Υγείας ετοίμασε τιμοκαταλόγους που θα αναρτηθούν σε όλα τα φαρμακεία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο άνω ήμισυ της πρώτης του σελίδας και με φόντο τη Γη και ένα μικρό κοριτσάκι από τα εκατομμύρια των προσφύγων και φτωχών του πλανήτη μας, σημειώνει "2000: Ο χρόνος, ο κόσμος , η ελπίδα". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο χθεσινό ναυάγιο στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο και γράφει ότι "κρύο μπάνιο έκαναν παραμονή Πρωτοχρονιάς 17 ναύτες και αξιωματικοί του υπό σημαία Ονδούρων εμπορικού πλοίου 'Σπαγρασιόν'", το οποίο βυθίστηκε. Προσθέτει ότι με την επέμβαση της Λιμενικής Αστυνομίας και των βρετανικών βάσεων όλοι οι ναυαγοί μεταφέρθηκαν σώοι στη στεριά.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "ΑΚΕΛ: Το 2000 ν' ανοίξει ο δρόμος λύσης του Κυπριακού" παραθέτει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΑΚΕΛ, στο οποίο εκφράζεται η ευχή και ο διακαής πόθος ολόκληρου του κυπριακού λαού όπως μέσα στο 2000 ανοίξει ο δρόμος για ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο σημείο γράφει ότι "κρεατοφάγοι μέχρι ... σκασμού φαίνεται να είναι οι πλείστοι Κύπριοι παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών για τις ασθένειες που εγκυμονεί το 'χόμπι' αυτό" και παραθέτει τις ποσότητες κρεάτων που καταναλώθηκαν στην Κύπρο κατά το 1999.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα, περιλαμβάνει ένα κάλεσμα για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο με στόχο την κατοχύρωση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων του νησιού. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο τροχαίο στο δρόμο του Κόλπου των Κοραλλίων στην Πάφο που σημειώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης, κατά το οποίο σκοτώθηκε ο 20χρονος Μιχάλης Κούβαρος από την Πέγεια. Ο Κούβαρος εξέπνευσε χθες στο νοσοκομείο Πάφου.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 1 January 2000 - 9:24:11 UTC