Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/01/2000 (ΚΥΠΕ) Οι αποκαλύψεις των απορρήτων εγγράφων του βρετανικού Φόρεϊν Οφις για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, η αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Υπουργού Αμυνας στη βάση των πυραύλων S - 300 στη Κρήτη, οι επιφυλάξεις που υπάρχουν διεθνώς αλλά και στην Κύπρο για το πρόβλημα του 2000 και η ελαφρά σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Λεμεσό, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Παραμένει η επιφυλακή για τον ΥΚ2" αναφέρει ότι ο "ιός" της χιλιετίας δεν χτύπησε, όμως οι ειδικοί δεν εφυσήχασαν. Σήμερα, προσθέτει η "Α", παραμένουν κλειστές οι τράπεζες και το χρηματιστήριο. Αλλού γράφει ότι από το 2003 θα είναι υποχρεωτική η χρήση αμόλυβδης βενζίνης στα οχήματα στην Κύπρο, ενώ προσθέτει ότι το 70% των οχημάτων θα χρειαστούν ρύθμιση.

"Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Λύση μέσα στο 2000" γράφει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν λύση του Κυπριακού μέσα στο νέο χρόνο και αν κριθεί σκόπιμο θα παρέμβουν "πιεστικά" για να υπάρξει αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και στηρίζουν την προσέγγιση Αθηνών - Αγκυρας. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη που είπε ότι "απαιτείται από όλους σκληρή δουλειά στο εθνικό θέμα".

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Ρωσικά ελικόπτερα θα ενισχύσουν την ΕΦ" αναφέρεται στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς και σε συμφωνία του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου με τη ρωσική κυβέρνηση κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης είναι "έξω φρενών με κάποιους στην αστυνομία που διαρρέουν πληροφορίες" σχετικά με το θέμα των ερυθροποιητινών.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Οι Τούρκοι στην Εύβοια" γράφει ότι "με το νέο αιώνα οι Τούρκοι πατούν πόδι στο Αιγαίο" υποβάλλοντας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας "σχέδια για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων από τις 11 - 28 Ιανουαρίου, εντός του FIR Αθηνών και σε αρκετές περιπτώσεις, εντός του ελληνικού εθνικού κυρίαρχου χώρου". Αλλού γράφει ότι αναβάλλεται το προγραμματισμένο ταξίδι του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, εντός του Ιανουαρίου στη βάση των S - 300 στην Κρήτη.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Τουρκία: 'Χρυσώνει' πολλούς" γράφει ότι "σημαντικές οικονομικές επενδύσεις στην Τουρκία έχουν οι 'ισχυροί' της ΕΕ, γεγονός που επηρεάζει δραστικά τις πολιτικές τους επιλογές έναντι της χώρας αυτής", προσθέτοντας ότι σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του ολλανδικού κοινοβουλίου παίζεται "χονδρό" παιχνίδι με δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλού γράφει ότι ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3, 4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε γύρω στις 7.37 χθες το βράδυ στη Λεμεσό.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πυρηνικά στις Βάσεις" γράφει ότι "έντονες ανησυχίες έχουν προκαλέσει στην κυπριακή κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις μετά από 30 χρόνια απορρήτων εγγράφων του Φόρεϊν Οφις που κάνουν λόγο για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου" και σημειώνει πως η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει "άγνοια" για την ύπαρξη ή όχι πυρηνικών στο νησί. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας "δεν μπόρεσε" μέχρι σήμερα να αποφασίσει κατά πόσο θα διωχθεί ή όχι ποινικά ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 3 January 2000 - 7:24:07 UTC