Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ) Ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στις 31 Ιανουαρίου του 2000 στη Γενεύη, η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η ετοιμότητα των κρατικών υπηρεσιών στην Κύπρο να αντιμετωπίσουν τον "ιό" της νέας χιλιετίας, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού πρωϊνού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η επίσκεψη στην Κύπρο εντός Ιανουαρίου αντιπροσωπείας του Ισραηλινού Υπουργείου Αμυνας, η απελευθέρωση από τις κατοχικές αρχές του Πέτρου Βασίλη από το Λιοπέτρι και η εξαφάνιση τρίχρονου αγοριού από τη Λευκωσία τον οποίο πήρε ο διαζευγμένος Πακιστανός πατέρας του.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Γενική επιφυλακή για τον ιό του 2000" γράφει ότι προσωπικό σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και ημικρατικούς οργανισμούς και σε ιδιωτικές εταιρείες θα βρίσκεται στο πόδι για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν λόγω του "ιού της χιλιετίας". Αλλού γράφει ότι 26χρονη από τη Μακεδονίτισσα περιμένει με αγωνία να πληροφορηθεί για την τύχη του 3χρονου γιου της, τον οποίο πήρε ο Πακιστανός πρώην σύζυγός της και πατέρας του παιδιού και εξαφανίστηκε.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο κρατικός μηχανισμός" γράφει ότι παρά το γεγονός πως κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες δηλώνουν πανέτοιμες για το "πέρασμα" στη νέα χιλιετία, κατά τρόπο ανώδυνο και χωρίς να επηρεαστούν από τον πολυσυζυτημένο "ιό του 2000", ωστόσο "τα μέτρα έκτακτης δράσης είναι φανερά πλέον για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως να παρουσιαστούν. Αλλού γράφει ότι αφέθηκε χθες ελεύθερος από το κατοχικό καθεστώς ο Πέτρος Βασίλη, που είχε απαχθεί από τα τουρκικά στρατεύματα την Τετάρτη.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Επιταχύνονται οι διαδικασίες" γράφει ότι τα σενάρια αναβολής των εκλογών στα κατεχόμενα "αποτελούν το νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία βλέπει ότι πίσω από την υλοποίηση των Αμερικανών προωθείται λύση με ρυθμούς που δεν είχαν αρχικά προβλεφθεί", θέμα για το οποίο, όπως γράφει η εφημερίδα, ενημερώθηκε χθες το Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των κυβερνητικών γιατρών Σταύρος Σταύρου "ξεσπάθωσε" κατά της Τράπεζας Κύπρου και κατήγγειλε ότι το Ογκολογικό Κέντρο "χρησιμοποιείται για διαφήμιση του εν λόγω τραπεζικού οργανισμού".

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δικέφαλο κράτος" γράφει ότι "το πράσινο φως αναμένουν από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ οι Βρετανοί για την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος στην Κύπρο και την εφαρμογή ενός "δικέφαλου κράτους", στο οποίο οι δύο πλευρές θα συγκατοικούν, κατά τρόπο ισοζυγισμένο, στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού ζήτησε χθες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός τη λύση που επιθυμεί στο Κυπριακό ή προεδρικές εκλογές, για εκλογή Προέδρου με πρόγραμμα.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Θέλουν αλλαγή του συστήματος" και γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη βολιδοσκόπησαν ευθέως την κυπριακή κυβέρνηση, κατά τον πρώτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, για το ενδεχόμενο αλλαγής του πολιτειακού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι αντιπροσωπεία του Υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 16 έως τις 19 Ιανουαρίου, με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων με το αντίστοιχο Υπουργείο της Κύπρου.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ξεφάντωμα ειρήνης με τη σκέψη στην Κύπρο" προβάλλει πρωτοσέλιδα τη γιορτή που διοργάνωσε χθες βράδυ το ΑΚΕΛ για υποδοχή του 2000 και τις ευχές του ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια όπως το 2000 φέρει μαζί του όχι μόνο ημερολογιακά μια νέα εποχή αλλά και να ανοίξει το δρόμο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και η ουσιαστική συζήτηση και τοποθέτηση των κομμάτων θα γίνει στη νέα συνεδρία που ορίσθηκε για τις 4 Ιανουαρίου.

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει πρωτοσέλιδα τον καυγά στην Ξυλοφάγου που οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών, και γράφει ότι τα αίτια ήταν οικονομικά. Οπως αναφέρει η εφημερίδα ο ένας από τους δύο εμπλεκόμενους οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε στο αριστερό μάτι. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έκλεισε ήσυχα χθες ύστερα από ένα χρόνο πρωτοφανών επιτυχιών, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα Χρηματιστήρια με την υψηλότερη απόδοση παγκοσμίως.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ εκφράζει σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, την ελπίδα για διαρκή ειρήνη στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι Κύπριοι λαχταρούν τα χρόνια που όλοι μαζί θα απολαμβάνουν ασφάλεια και ευημερία και χαρακτηρίζει καλά νέα την πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξη του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για ανταλλαγή ευχών. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το "πρόβλημα του 2000", αλλά λαμβάνονται μέτρα "για κάθε ενδεχόμενο".

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 31 December 1999 - 7:24:13 UTC