Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η Σύνοδος Κορυφής του Ελσίνκι και το διπλωματικό παρασκήνιό της, οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, η απόφαση για μη επιβολή αυξήσεων στα καύσιμα, η θυελλώδης συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για το θέμα των ερυθροποιητινών, η επανέναρξη των εργασιών του Χρηματιστηρίου και η έναρξη των εργασιών της Ευρομεσογειακής Συνάντησης Αριστερών Κομμάτων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Διπλωματικό Θρίλερ στο Ελσίνκι" γράφει ότι σήμερα αρχίζει "σκληρή μάχη η Αθήνα για εξασφάλιση ανταλλαγμάτων έναντι της τουρκικής υποψηφιότητας. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται στη στάση που κρατούν οι 14 έναντι των ελληνικών όρων και στο Κυπριακό σημειώνοντας ότι η πλέον εποικοδομητική είναι η βρετανική στάση. Αλλού κάτω από τον τίτλο "Καύσιμα: Μποναμάς στην οικονομία", αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αύξηση στις τιμές των καυσίμων για τις επόμενες 30 - 40 μέρες.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Βέτο: Σήμερα το ναι ή το όχι" γράφει ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο η Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ οι πιθανότητες για ναι ή για όχι είναι μοιρασμένες. Αλλού αναφέρεται σε δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας που προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσσινγκερ διαδραματίζει το ρόλο του "μεσολαβητή" στο Κυπριακό. Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως ο Κίσσινγκερ υπήρξε ουσιαστικά ο καταστροφέας της Κύπρου.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Παράταση μέχρι το Σάββατο στην Νέα Υόρκη, αγγλική φόρμουλα στο Ελσίνκι", γράφει ότι "άμεσα και απερίφραστα πλέον συνδέεται η εξέλιξη του διαλόγου στη Νέα Υόρκη με τη Σύνοδο του Ελσίνκι", αφού η Γραμματεία του ΟΗΕ και οι Αμερικανοί "αποφάσισαν να συντηρούν τη διαπραγματευτική διαδικασία της Νέας Υόρκης μέχρι το Σάββατο", οπόταν θα έχει ξεκαθαρίσει η τύχη της τουρκικής υποψηφιότητας. Αλλού αναφέρει ότι "έξι Ρουμάνες καταγγέλλουν τον Κύπριο εργοδότη τους για εκμετάλλευση, ξυλοδαρμό και άσεμνη συμπεριφορά."

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Διπλωματικό πόκερ" γράφει ότι διεξάγονται "σκληρές διαπραγματεύσεις στο Ελσίνκι με ανταλλαγή εγγράφων Ελλάδας - Εταίρων", ενώ "οι Φινλανδοί ελπίζουν να ξεκαθαρίσει το θέμα του βέτο μέχρι το μεσημέρι". Η εφημερίδα αναφέρει ότι διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν ως "διπλωματικό πόκερ" την όλη διαδικασία. Αλλού αναφέρεται στο θέμα των ερυθροποιητινών και στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής που "είχε απρόσμενη εξέλιξη", αφού ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Νίκος Χαραλάμπους αρνήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή για την απόφαση της Εισαγγελίας και να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλοντας πρωτοσέλιδα τη Σύνοδο της ΕΕ στο Ελσίνκι κάτω από τον τίτλο "Σήμερα το ιστορικό ναι ή όχι" γράφει ότι με "τεντωμένα νεύρα" κι υπό το βάρος αντιφατικών κυρίως πληροφοριών αναχώρησαν για τη φινλανδική πρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας και αναφέρεται σε ισχυρές παρεμβάσεις και εντεινόμενες πιέσεις προς την κατεύθυνση της Αθήνας. Αλλού γράφει ότι πτωτικά άνοιξε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, μετά το τριήμερο κλείσιμό της, με το γενικό δείκτη τιμών να υποχωρεί κατά 3,43%.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Δύσκολες στιγμές στο Ελσίνκι" προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού με τις οποίες χαρακτηίζει δύσκολη τη διαπραγμάτευση για τα τρία σημεία που η Αθήνα θέτει στους εταίρους της στην ΕΕ και επαναλαμβάνει ότι η θέση της χώρας του για το καθεστώς της Τουρκίας παραμένει "50 - 50". Σε άλλη είδηση γράφει ότι ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για τη 2η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Αριστερών Κομμάτων που αρχίζει σήμερα στη Λεμεσό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει επίσης πρωτοσέλιδα τη Σύνοδο στο Ελσίνκι υπό τον τίτλο "Σημίτης: Παραμένουν εμπόδια στην αίτηση της Τουρκίας" και γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός ήταν σταθερός στην απαίτησή του για όρους ώστε να αποσύρει το βέτο εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας για την ΕΕ. Αλλού αναφερόμενη στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επέστρεψε στο προσκήνιο αλλά η αυστηρή συσκότιση παραμένει.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" έχει κύριο τίτλο "Σημίτης: 50 - 50 ευκαιρία για την Τουρκία" και προβάλλει δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού με τις οποίες υπογραμμίζει, "συνεχίζουμε να επιμένουμε στις ελληνικές θέσεις επειδή θέλουμε λύση που να εξυπηρετεί καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα". Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πριν από τη συνάντησή του χθες με το ΓΓ του ΟΗΕ ότι επιστρέφει πίσω (στις συνομιλίες) "με καλά νέα".

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΙΤΣ/ΓΠ)
(Ι.Τ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 10 December 1999 - 7:24:11 UTC