Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1999 (ΚΥΠΕ) Το προσχέδιο συμφωνίας των "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αναγόρευση της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ενωση χώρα, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό που συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη, ο διορισμός του νέου διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, η συνάντηση των Ευρωμεσογειακών Αριστερών Κομμάτων που άρχισε χθες στη Λεμεσό και η έκκληση της Εφόρου Εταιρειών προς το κοινό να είναι προσεκτικό στις συναλλαγές του για αγορά μετοχών είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ζορίζεται η Τουρκία από τους όρους" γράφει ότι "η μακρά περίοδος αναμονής της Τουρκίας στο προθάλαμο αιτουμένων χωρών για ένταξη στην ΕΕ έληξε χθες στο Ελσίνκι με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας" που συγκατατέθηκε στην αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα, "εξασφαλίζοντας δύο ουσιαστικά ανταλλάγματα για την Κύπρο και για τις διαφορές στο Αιγαίο". Αλλού γράφει ότι νέος διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, διορίστηκε ο υποστράτηγος Βίκτορι Ράνα από το Νεπάλ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον υποστράτηγο Εβεργκίστο Αρτούρο ντε Βεργκάρα που αποχωρεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μη αναστρέψιμη η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ" γράφει ότι "εμμένοντας μέχρι τέλους στα δίκαια αιτήματά της η Ελλάδα κατάφερε τελικά να γίνουν αποδεκτοί και οι τρείς όροι που έθεσε για να δώσει το πράσινο φως στην αναγόρευση της Τουρκίας, ως υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ". Αλλού γράφει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, με συναντήσεις που είχαν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Καρότο και μαστίγιο για Τουρκία αλλά και για Κύπρο" γράφει ότι "απόφαση ορόσημο για Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης" προσθέτοντας ότι "η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη και θεωρεί ότι κέρδισε όσα επεδίωκε για να αποδεχθεί την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη" στην ΕΕ χώρα. Αλλού γράφει ότι άρχισε χθες στη Λεμεσό η συνάντηση Ευρωμεσογειακών Αριστερών Κομμάτων στην οποία θα συζητηθούν το Κυπριακό, η κρίση στη Γιουγκοσλαβία, η ασφάλεια και η άμυνα στη Μεσόγειο, την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και άλλα.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ισορροπημένη λύση" γράφει ότι "η ΕΕ με μια ισορροπημένη, υπό τις περιστάσεις, απόφαση για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο έλυσε το "πολιτικό θρίλερ" που εξελίχθηκε για 24 περίπου ώρες στο Ελσίνκι" προσθέτοντας ότι "οι "πύλες" της Ευρώπης ανοίγουν μεν για την Τουρκία , όμως γίνεται ένα θετικό, όπως εκτιμάται από Ελληνες διπλωμάτες, βήμα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ". Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κατήγγειλε στην Επιτροπή Οικονομικών πως εταιρεία απέσπασε με δόλο χρηματικά ποσά από επενδυτές, δίνοντας ψεύτικες διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα εισαχθεί στο ΧΑΚ.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Στον προθάλαμο η Τουρκία" γράφει ότι η Αθήνα προχώρησε στην ιστορική απόφαση για μη τήρηση βέτο μετά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των τριών προϋποθέσεων που έθεσε ενώπιον των εταίρων της. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Εφόρου Εταιρειών Μαρίας Κυριακού, με την οποία καλεί τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την αγορά μετοχών εταιρειών που είτε δεν έχουν μετατραπεί σε δημόσιες, είτε δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για εγγραφή στο Χρηματιστήριο.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Συμβιβασμός με επιφυλάξεις" γράφει ότι ήρθησαν όπως και αναμενόταν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ παραθέτει δήλωση του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Φόλφκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήρισε ως "μεγάλο και ιστορικό λάθος" την ανακήρυξη της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια επί του ιδίου θέματος ότι θα έπρεπε προηγουμένως η Τουρκία να δεσμευτεί για πρόοδο στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Η Τουρκία αποδέχεται την πρόσκληση της ΕΕ, δηλώνει ο Σολάνα" παραθέτει τις δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα στην Αγκυρα ύστερα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι η Τουρκία αποδέχεται την πρόσκληση για υποψηφιότητα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού ανακοίνωσε ύστερα από συμβουλές των γιατρών του ότι δεν θα δεχθεί ευχές για την αυριανή του ονομαστική εορτή.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΓ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 11 December 1999 - 7:24:12 UTC