Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1999 (ΚΥΠΕ) Οι συνεχιζόμενες εκ του σύνεγγυς συνομλίες στη Νέα Υόρκη, το παρασκήνιο αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Ελσίκι, οι θέσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ όσον αφορά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις συνομιλίες, οι ισχυρισμοί των Τ/Κ για τραυματισμό ψευδοαστυνομικού χθες από Ε/Κ κυνηγούς και η επαναλειτουργία σήμερα του Χρηματιστηρίου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δύο όροι της Αθήνας για την Κύπρο" αναφέρεται σε όρους που θέτει η Ελλάδα στους εταίρους της στην ΕΕ σε σχέση με την Κύπρο για να συγκατανεύσει στην αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια προς ένταξη χώρα και που αφορούν δεσμευτική δήλωση για απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου και αναφορά του Κυπριακού στον "οδικό χάρτη" που θα ετοιμαστεί για την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε χθες ένοχη την Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "8 άλλες περιοχές διεκδικεί ο Κληρίδης" γράφει ότι άλλες οκτώ περιοχές εκτός από το Βαρώσι και τη Μόρφου ζητά ο Πρόεδρος Κληρίδης - (σύνολο 12%) να επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση - σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Χουριέτ Κίπρις". Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι τη σταθερή θέση και απαίτηση της Ελλάδας για εξασφάλιση της ανεμπόδιστης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των άλλων πέντε χωρών για την ένταξη στην ΕΕ επανέλαβε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καύσιμα: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση" γράφει ότι εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των καυσίμων, λόγω της υψηλής τιμής στη διεθνή αγορά του αργού πετρελαίου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι πέντε υπουργοί επισημαίνουν ότι αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα τα προβλήματα στη λειτουργία τεσσάρων κρατικών ιδρυμάτων, ΑΤΙ, ΑΞΙΚ, Νοσηλευτική Σχολή και Δασικό Κολέγιο, θα μεγενθύνονται με την πάροδο του χρόνου.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σφίγγει ο κλοιός" γράφει ότι "σφίγγει ο κλοιός" γύρω από την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Σημίτη όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσεων για τη θεσμική αναβάθμιση της Τουρκίας στην ΕΕ και η Αθήνα δέχεται πιέσεις από τους εταίρους της και τις ΗΠΑ για να μην ασκήσει "βέτο". Αλλού γράφει ότι υπό το βάρος των ψηλών προστίμων προς τα χρηματιστηριακά γραφεία και τις δημόσιες εταιρείες, επαναλειτουργεί το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Κρίσιμη μάχη για το βέτο" γράφει ότι η Αθήνα δεν αποκλείει ακόμη και σοβαρές εντάσεις λόγω τουρκικών αντιδράσεων σε περίπτωση που προταχθεί ελληνικό βέτο στο Ελσίνκι και για το λόγο αυτό παίρνει όλα τα μέτρα που επιβάλλονται "διά παν ενδεχόμενο". Σε άλλο σημείο γράφει ότι ενώ επιστρέφουν σήμερα οι επενδυτές και οι χρηματιστές στο Χρηματιστήριο μετά την τριήμερη αναστολή των συναλλαγών, 17 εταιρείες θα μείνουν εκτός "πατώματος", περιορίζοντας σημαντικά το βάθος της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ούτε ένα τηλεφώνημα" γράφει ότι σε πλήρη συσκότιση βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί για τα τεκταινόμενα στη Νέα Υόρκη, αφού ο Πρόεδρος Κληρίδης που δεν θέλησε να τον συνοδεύσουν, δεν τους έχει ενημερώσει καθόλου για το τι γίνεται. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης απειλεί το "Λόγο" με ανάκληση της προσωρινής άδειας λειτουργίας του, εξέλιξη η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε τερματισμό των προγραμμάτων του "MEGA" και έξωσή του από την Κύπρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Οι Τουκοκύπριοι ισχυρίζονται ότι ψευδοαστυνομικός πυροβολήθηκε από Ελληνοκύπριους κυνηγούς" αναφέρεται στο χθεσινό "επεισόδιο" στον Κάμπο κατά το οποίο Τ/Κ ψευδοαστυνομικός βρέθηκε τραυματισμένος εντός των κατεχομένων και σημειώνει ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν στηρίζουν τους Τ/κ ισχυρισμούς. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η βενζίνη "σούπερ" θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα μέχρι το έτος 2005.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 9 December 1999 - 8:24:14 UTC