Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1999 (ΚΥΠΕ) Οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού τον Οκτώβριο στο Ουέστ Πόιντ των ΗΠΑ, οι διαφωνίες που συνεχίζονται μεταξύ των κομμάτων για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ο κίνδυνος νέας αναταραχής στις εργασιακές σχέσεις με αφορμή την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) και το θέμα της μεταστάθμευσης στην Κύπρο ελληνικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Συνομιλίες τον Οκτώβρη προωθούν Αμερικανοί και Βρετανοί" γράφει ότι "για πρώτη φορά ο διεθνής παράγοντας" και κυρίως οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί "είναι τόσο αποφασιστικοί για επανάληψη του δικοινοτικού διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού", προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ζητούν όπως οι συνομιλίες "είναι ειλικρινείς και εποικοδομητικές". Αλλού γράφει ότι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να διαμαρτύρονται έντονα για το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, θεωρώντας "τριτοκοσμική" αυτή τη συμπεριφορά.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αν - ΑΤΑ - ραχή ετοιμάζει η ΠΕΟ" γράφει ότι "δεν αποκλείεται νέα αναταραχή στα εργασιακά μετά την αντίδραση της ΠΕΟ χθες για το καυτό θέμα της ΑΤΑ για την απόφαση της κυβέρνησης, όπως διαφαίνεται για καθαρά αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους". Αλλού γράφει ότι σε καλό δρόμο φαίνεται να οδηγούνται οι διαδικασίες για την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στις 15 ή 17 Οκτωβρίου στη Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ και θα διαρκέσουν για τρεις περίπου εβδομάδες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αναταραχή για την ΑΤΑ" γράφει ότι "δύσκολος χειμώνας προμηνύεται για τις εργασιακές σχέσεις με αφορμή το πολυσυζητημένο θέμα της ΑΤΑ" αφού, όπως γράφει η "ΠΕΟ προειδοποίησε ότι θα απευθυνθεί στους εργαζομένους" για να στηρίξουν "το ιερό δικαίωμα της ΑΤΑ". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού συμφώνησε χθες με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι από την αγορά μετοχών μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης "οι θεσμοί έχουν τρωθεί".

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πνιγμένο το ΧΑΚ" γράφει ότι "ασκούνται έντονες πιέσεις και βρίσκονται εν εξελίξει παρασκηνιακές επαφές για παράταση της διακοπής των εργασιών του ΧΑΚ", αφού κανένας δεν προβλέπει ότι ο όγκος εργασιών και η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας θα διεκπεραιωθεί μέχρι τη Δευτέρα που θα ανοίξει το ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων" στο περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των μελών του Δ.Σ. της ΕΜΕ από εννέα σε πέντε.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "ΗΠΑ: επενδύουν τα πάντα στον Ετζεβίτ" γράφει ότι "οι Αμερικανοί έχουν στρέψει όλες τις προσπάθειές τους προς την τουρκική πλευρά και είναι πρόδηλο ότι επενδύουν τα πάντα στον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον". Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάνει σκέψεις για μεταστάθμευση στην Κύπρο εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ακρωτηριάζουν την ΑΤΑ" γράφει ότι "με δυναμικές κινητοποιήσεις που αρχίζουν από σήμερα με Γενικές Συνελεύσεις των σωμάτων θα αντιδράσει η ΠΕΟ στην πρόθεση της κυβέρνησης να ακρωτηριάσει την ΑΤΑ". Αλλού γράφει ότι οι πρόσφατες προαγωγές στο βαθμό του ανώτερου υπαστυνόμου, προκάλεσαν "αναβρασμό και έντονες αντιδράσεις" στις τάξεις της Αστυνομίας, αφού σύμφωνα με την εφημερίδα οι προαγωγές έγιναν "κατόπιν κομματικών και προσωπικών επεμβάσεων του Αρχηγού της Αστυνομίας και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ".

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες δήλωσε ότι είχε "πλήρεις και ανοικτές συνομιλίες" με τον Πρόεδρο Κληρίδη σχετικά με το θέμα της διεξαγωγής νέων συνομιλιών για το Κυπριακό. Γράφει ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ θα περιλαμβάνονται στην ΑΤΑ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της συντεχνίας ΠΕΟ η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη θέση της.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 23 September 1999 - 6:24:10 UTC