Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1999 (ΚΥΠΕ) Η ομιλία του Προέδρου Κληρίδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και η πρόσκληση που απηύθυνε στον Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, το ζήτημα της κλοπής όπλων από την Εθνική Φρουρά και η διαρροή πληροφοριών σχετικά με την άμυνα καθώς και το θέμα της επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πρόσκληση Κληρίδη για λύση στην Κύπρο" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "να προσέλθει σε συνομιλίες χωρίς όρους, ενώνοντας τη φωνή του με αυτή των Οκτώ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος ζήτησε από το Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας τη διεξαγωγή έρευνας για τη διαρροή πληροφοριών που αφορούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "ΧΑΚ: Παρατείνεται η αγωνία και το κλείσιμό του" γράφει ότι "λίγα μόνο 24ωρα πριν από την υποτιθέμενη επαναλειτουργία του ΧΑΚ τη Δευτέρα, εταιρείες, επενδυτές και χρηματιστές βρίσκονται σε στάση αναμονής για την απόφαση που θα πάρει το Δ.Σ. στη συνεδρία της Κυριακής, στην οποία θα τεθούν όλα επί τάπητος". Αλλού γράφει ότι ταμίας σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση σχετικά με υπόθεση κλοπής 53 χιλιάδων 779 λιρών.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Το σχέδιο των Αμερικανών" γράφει ότι "βάσει συγκεκριμένου σχεδίου δράσης που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούνιο, κινούνται οι ΗΠΑ και η Βρετανία στο Κυπριακό και ξένοι διπλωμάτες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι άρχισε να καθίσταται εφικτή η επίτευξη ουσιασιτκής προόδου μέχρι το τέλος του χρόνου". Αλλού γράφει ότι ορατός παραμένει ο κίνδυνος το Χρηματιστήριο να ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα με περιορισμένη λειτουργία.

Η "Σημερινή" στην κύρια είδηση υπό τον τίτλο "Αιχμάλωτο το ΧΑΚ" γράφει ότι "αιχμάλωτο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του μένει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, τρεις μέρες πριν από την αναμενόμενη λειτουργία του", ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Ρολάνδης δηλώνει ότι "υπάρχουν γύρω στις 30 - 40 χιλιάδες αδιεκπαιρέωτα έγγραφα". Αλλού γράφει ότι σε μονόωρη στάση εργασίας κατέρχονται την ερχόμενη Πέμπτη οι καθηγητές σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, "μετά τη διαπίστωση πλειάδας προβλημάτων που ταλανίζουν τα σχολεία".

Ο "Φιλελεύθερος" στεγάζει το πρωτοσέλιδο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Συζητούμε αναίρεση εμπάρκο καθ' οδόν". Αναφέρεται και στην έκκληση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προς το ΓΓ να απευθύνει πρόσκληση για συνομιλίες προς τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Η εφημερίδα γράφει ότι την πληροφορία αυτή μετέφερε στον ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου η Αμερικανίδα ομόλογός του Μάντλιν Ολμπραϊτ, κατά τη διάρκεια ψεσινής 45λεπτης συνάντησής τους. Αλλού αναφέρεται σε προειδοποίηση ειδικών για τη Λεμεσό ότι θα καταρρεύσουν σπίτια και πολυκατοικίες στην πόλη σε περίπτωση σεισμού.

Η "Χαραυγή" με τον ερωτηματικό τίτλο "Ποιος θα πληρώσει για τις διαρροές" γράφει για τις διαρροές πληροφοριών προς τον Τύπο για τους νέους εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς και ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος συζήτησε το θέμα με το Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας και διέταξε ενδοτμηματική έρευνα. Αλλού αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου Κληρίδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τη δήλωσή του ότι η παρούσα πρωτοβουλία είναι η πιο φιλόδοξη που αναλήφθηκε ποτέ και ότι η πλευρά μας θα προσέλθει με θάρρος και ευελιξία στις συνομιλίες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προκάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βρει τρόπο για να φέρει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι με δεδομένη την "πολιτική βούληση" μπορεί να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού πριν από το τέλος της προεδρικής του θητείας το 2003. Αλλού γράφει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναταραχή μετά την απόφαση η στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος" της Εθνικής Φρουράς να αρχίσει ενωρίτερα (2 Οκτωβρίου).

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyrus Weekly" υπό τον τίτλο "Τώρα στο Γουέστ Πόιντ" γράφει ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα Οκτωβρίου στο Γουέστ Πόιντ, κοντά στη Νέα Υόρκη και ότι θα διαρκέσουν τρεις βδομάδες. Αλλού αναφέρεται στο Χρηματιστήριο και γράφει ότι παραμένουν ερωτηματικά για το κατά πόσον θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα λόγω του όγκου της αδιεκπεραίωτης εργασίας.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 24 September 1999 - 7:24:10 UTC