Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1999 (ΚΥΠΕ) Το επεισόδιο που προκλήθηκε στην κυπριακή Πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αγορά οπλικών συστημάτων μέσω αντιπροσώπων και η πρόταση του ΑΚΕΛ για την οικονομία είναι ανάμεσα στα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Οι αγορές όπλων τώρα από αντιπροσώπους" γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει ριζικά το σύστημα αγορών όπλων, οπλικών συστημάτων κι άλλων στρατιωτικών οπλικών υλικών, "ανοίγοντας την πόρτα στους αντιπροσώπους και εμπόρους όπλων". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα ολοκληρωθεί, σε ολόκληρη την Κύπρο, η καταγραφή και αξιολόγηση των χώρων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Θρίλερ με Σπύρο στην Τεχεράνη" επικαλείται δημοσίευμα περσικής εφημερίδας και γράφει ότι "μια παράξενη ιστορία εκτυλίχθηκε χθες στην Τεχεράνη με πρωταγωνιστές τον Σπύρο Κυπριανού και πληροφορίες για βομβιστική επίθεση στην κυπριακή Πρεσβεία και απειλές κατά του Πρέσβη στο Ιράν". Αλλού γράφει ότι καθοριστική για τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ θα είναι η απόφαση του Δημήτρη Συλλούρη για το ηγετικό αξίωμα που θα διεκδικήσει στην εκλογική συνέλευση της 20ης Ιουνίου.

Ο "Πολίτης" έχει τίτλο "Παρέλαση κατασκόπων στην Αγγλική πρεσβεία της Λευκωσίας" και γράφει ότι "ένας κατάλογος με τα ονόματα 116 πρακτόρων της υπηρεσίας, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου, αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον έξι βρετανοί, φερόμενοι ως πράκτορες της ΜΙ6, δρούσαν στη Λευκωσία, υπό τον μανδύα του διπλωμάτη, υπηρετώντας σε οργανικές θέσεις στην Υπάτη Αρμοστεία". Αλλού γράφει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο της ΕΔΕΚ θα εξετάσει σήμερα την απάντηση που θα δώσει ο Βάσος Λυσσαρίδης στο ΔΗΚΟ, για διάλογο προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης των δύο κομμάτων.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ρήγμα στο ΝΑΤΟ από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία" γράφει ότι "μέτωπο εναντίον των χερσαίων επιχειρήσεων σχηματίζεται εντός του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία". Αλλού γράφει ότι "απειλές πυρπόλησης του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα και κατά της ζωής του δημοσιογράφου Δημήτρη Μάμα, εκτοξεύθηκαν χθες τηλεφωνικά, από άγνωστο, με αφορμή την εκπομπή "Πέστα στο Μάμα" που φιλοξενούσε τους χαροκαμένους γονείς της δολοφονηθείσας, το 1994, Στάλως Ιωάννου 18 χρόνων από τη Λεμεσό".

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Σοβαρές ανησυχίες για νέα πρωτοβουλία" γράφει ότι ως τη χειρότερη συγκυρία για την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, θεωρούν την περίοδο που διανύουμε Αθήνα και Λευκωσία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι φόβους για επιθέσεις στην Κύπρο και το Ισραήλ από φανταμενταλιστές και μέλη αιρέσεων που δρουν στην Κύπρο και αλλού, εκφράζουν οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας, ενόψει του 2000 και της συμπλήρωσης της δεύτερης χιλιετίας.

Η "Χαραυγή" επισημαίνει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Φιλολαϊκή Αντιπρόταση" ότι κόντρα στη "νεοφιλελεύθερη φορομπηχτική πολιτική" που μεθοδεύει η κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί και διαμορφώσει τη δική του ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για την οικονομία. Αλλού γράφει ότι ο επίτιμος Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Ρόμες Σιάντρα προειδοποιεί ότι "η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται σήμερα στο μεγαλύτερο κίνδυνο που βρέθηκε ποτέ από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και οι λαοί πρέπει να κινητοποιηθούν για την υπεράσπισή της".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι ξενοδόχοι εξέφρασαν αγωνία για τη μείωση των κρατήσεων που παρατηρείται για το καλοκαίρι, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Αλλού γράφει ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων είναι "θυμωμένοι" από το ενδεχόμενο περιορισμού της μεσημβρινής αργίας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και θα αποφασίσουν τη λήψη δυναμικών μέτρων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν επανεξετάσει το θέμα.

Η "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Αγοραστική φρενίτιδα οδήγησε σε νέο ρεκόρ" γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε πρωτόγνωρα ύψη βρίσκεται από χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταρρίπτοντας για πολλοστή φορά αυτό το χρόνο, το ιστορικό ρεκόρ. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Ουράνιου Ιωαννίδη, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με τις οποίες αναφέρει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επανεξετάσει το σύστημα χορηγιών στους φοιτητές ώστε να είναι δικαιότερο για όλες τις οικονομικές τάξεις.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΦΖ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 19 May 1999 - 6:24:08 UTC