Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ) Τα σενάρια που μελετά η διεθνής κοινότητα για λύση του Κυπριακού, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, η απονομή από τον Πρόεδρο Κληρίδη του Μεταλλίου Εξαίρετης Προσφοράς στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και πληροφορίες για ανησυχίες στελεχών του ΔΗΣΥ για τη μεγάλη προβολή της οποίας τυγχάνει ο Γιώργος Βασιλείου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Σενάρια και ιδέες για το Κυπριακό" αναφέρεται στην συνέντευξη που έδωσε στην αθηναϊκή εφημερίδα "Εξουσία" ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και γράφει ότι η διεθνής κοινότητα μελετά εναλλακτικά σενάρια και ιδέες αναφορικά με την ουσία της λύσης του Κυπριακού και έχει προκαταρκτικά καθορίσει το προσεχές φθινόπωρο σαν την απώτερη χρονική περίοδο για επανέναρξη του διαλόγου. Αλλού γράφει ότι το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς απένειμε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης στο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως "έναν οικουμενικό Ελληνα συνθέτη".

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Τουρκικοί λεονταρισμοί στις βραχονησίδες Ιμια" γράφει ότι θερμό επεισόδιο προσπάθησαν να δημιουργήσουν χθες περίπου δέκα Τούρκοι υπήκοοι, πιθανόν δημοσιογράφοι, οι οποίοι κρατώντας τηλεοπτικές κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, προσπάθησαν με δύο καϊκια να αποβιβαστούν στις απόκρυμνες ακτές των Ιμίων. Αλλού γράφει ότι ενοχλημένα παρουσιάζονται ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ από την υπερβολική δραστηριότητα και προβολή της οποίας τυγχάνει ο Γιώργος Βασιλείου, που "σταθερά κτίζει το προφίλ του με στόχο τις προεδρικές εκλογές".

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα στη μέγγενη" γράφει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στη "μέγγενη" των ΝΑΤΟϊκών πιέσεων, στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει τη διενέργεια χερσαίων επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο, αφού θα της ζητηθεί η χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, του οδικού δικτύου και των αεροδρομίων της χώρας, για τη συγκέντρωση των στρατευμάτων και των εξοπλισμών τους προς τα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή. Αλλού γράφει ότι έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των γονιών των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας στην Πάφο, μετά το περιστατικό βακτηριδιακής μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκε πριν από 10 μέρες στο σχολείο.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Τουρκικό σχέδιο - ένταση στο Αιγαίο και ανταλλάγματα από το ΝΑΤΟ" γράφει ότι η Αγκυρα επιχειρεί κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με συνεχείς προκλήσεις, στοχεύοντας προφανώς στα αντανακλαστικά και στο βαθμό ετοιμότητας της Αθήνας. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε χθες την πρώτη του αλλά όχι οριστική απάντηση, στο αίτημα της Γραμματείας του ΟΗΕ, για να δοθεί η συγκατάθεση αναβάθμισης της Αν Χέρκους σε ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "σκληρύνουν στο έπακρο τη στάση τους οι Τούρκοι", γράφει ότι η Αγκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σκληρύνουν τη στάση τους στο Κυπριακό, με στόχο να προκαταλάβουν τις επικείμενες πρωτοβουλίες. Γράφει, επίσης, ότι οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας έχουν πληροφορίες ότι ο υπόκοσμος της Λεμεσού "σιγοβράζει" με τις αντιμαχόμενες φατρίες να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, εν μέσω φόβων για κτυπήματα εκατέρωθεν προς εκδίκηση αλλά κι επικράτηση.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Ερχονται νέες φορολογίες", γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αποκάλυψε χθες την πρόθεση των κυβερνώντων να επιβάλουν νέες φορολογίες, τονίζοντας ταυτόχρονα την αντίθεση του κόμματος σε μιαν τέτοιαν εξέλιξη. Γράφει, επίσης, ότι η Γενική Εισαγγελία παραμένει από χθες "ακέφαλη", αφού ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, "πλήττοντας ακόμα μια φορά τους θεσμούς και τους ενδοϋπηρεσιακούς κανονισμούς", απέφυγε να ορίσει αναπληρωτή τον αρχαιότερο εισαγγελέα.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Γιώργος Βασιλείου απέρριψε χθες πληροφορίες ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αμφισβητήσει τη θέση του ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γράφει, επίσης, ότι ο 44χρονος Γιαννάκης Δρουσιώτης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση δύο χρόνων, αφού παραδέχθηκε ενοχή στην κατηγορία ότι είχε στην κατοχή του 250 κροτίδες, που χρησιμοποιούνται κατά τους εορτασμούς του Πάσχα.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 18 May 1999 - 6:24:08 UTC