Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1999 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι εξελίξεις για το επεισόδιο στην πρεσβεία της Κύπρου στην Τεχεράνη, καθώς και οι προκλήσεις των κατοχικών δυνάμεων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο βασικό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Εντονο παρασκήνιο", αναφέρεται στην πεποίθηση ότι δεν έχουν μείνει ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης τόνισε χθες πως η Ελλάδα, θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει προκειμένου να πετύχει την ένταξη της Κύπρου, ακόμα και αν η Τουρκία και η Τ/κ πλευρά συνεχίσουν να τηρούν αρνητική στάση.

"Η Μάχη", στο κύριό της θέμα, με τίτλο, "Τερματίζεται ο πόλεμος", αναφέρεται στο Γιουγκοσλαβικό και γράφει ότι η διπλωματία φαίνεται να κερδίζει στο μαραθώνιο του πολέμου. Αλλού αναφέρεται στο επεισόδιο που συνέβη στην πρεσβεία της Κύπρου στην Τεχεράνη και γράφει ότι αντί να φωτίζεται, συσκοτίζεται περισσότερο η περίεργη επίθεση αγνώστων εναντίον της κυπριακής πρεσβείας, λαμβανομένου υπόψη ότι δύο πρόσωπα έχουν συλληφθεί από τις ιρανικές αρχές.

Ο "Πολίτης", στο πρωτοσέλιδό του θέμα, με τίτλο, "Ξεγέλασαν τους καταθέτες", γράφει ότι ενώ εκατοντάδες πολίτες του τόπου αποταμιεύουν στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ο ίδιος ο Οργανισμός αποδεικνύεται αυτή την περίοδο ασυνεπής και πολύ περισσότερο αφερέγγυος στο να υλοποιήσει το δικό του σχέδιο. Αλλού γράφει ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει σπίτια στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός σε πεδίο βολής θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές Ε/Κ πολιτών.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Υστατη προσπάθεια για την ειρήνη", γράφει ότι καταβάλλεται ύστατη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη γιουγκοσλαβική κρίση, προκειμένου να δοθεί τέλος στον πόλεμο και προσθέτει ότι ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου, Βίκτορ Τσιερνομίρντιν, είχε χθες επαφές με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας ανακοίνωσε σημαντικές αποφάσεις για τους μετόχους, με σημαντικότερη την εισαγωγή της Ευρωπαϊκής Λαϊκής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Απειλή για κλιμάκωση απεργιών στο Δημόσιο" γράφει ότι η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων φέρεται να προειδοποίησε χθες την κυβέρνηση ευθέως με κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων σε ένα μεγάλο φάσμα της κρατικής μηχανής. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος έκανε ακόμη ένα βήμα προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για άλλα τρία κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου με τις διαπραγματεύσεις που είχε χθες ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, Γιώργος Βασιλείου, στις Βρυξέλλες.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Μεθοδεύουν εκτροπή Κυπριακού από τον ΟΗΕ", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, οι ΗΠΑ σε στενή συνεργασία με τη Βρετανία μεθοδεύουν την παράκαμψη και περιθωριοποίηση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή στάση εργασίας των υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι, όπως σημειώνει η εφημερίδα, εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους στις τροχιοδρομημένες από την κυβέρνηση ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ετοιμάζονται κινήσεις ειρήνευσης", γράφει ότι ο Ρώσος απεσταλμένος Βίκτορ Τσιρνομίρντιν άρχισε χθες επαφές με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, ενώ το ΝΑΤΟ αγωνιά για τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσει τον πόλεμο. Αλλού γράφει ότι αρχίζουν να εμφανίζονται σημεία αναταραχής στη Γιουροσίπρια, με τους πιλότους της εταιρείας να κατηγορούν τη διοίκηση ότι καθυστερεί τις διαδικασίες προαγωγής τους.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 20 May 1999 - 6:24:08 UTC