Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1999 (ΚΥΠΕ) Οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και οι αντιδράσεις σε αυτές, καθώς και η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία για τους βοβμαρδισμούς αποτελούν τις κυριότερες ειδήσεις του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται ακόμα με τις προσπάθειες για δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, το θέμα των ρωσικών πυραύλων και τα αποτελέσματα της συνάντησης των επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Η "Αλήθεια" με τίττλο "Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ τίθεται τώρα ο σερβικός στρατός", γράφει ότι οι Γιουγκοσλάβοι υποστηρίζουν πως κατέρριψαν εννέα νατοϊκά αεροπλάνα και σημειώνει ότι νέες εκρήξεις τράνταξαν ψες το κέντρο του Βελιγραδίου. Αλλού αναφέρεται στις διαβουλεύσεις για τη δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κατά τις οποίες χθες έγινε σαφές ότι ζητείται από τους Ενωμένους Δημοκράτες και την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού να αποφασίσουν μέχρι τη συνεδρία σε επίπεδο κορυφής στις 24 Απριλίου, κατά πόσο θα αποσύρουν την υποστήριξή τους στην πολιτική της κυβέρνησης αφού το νέο κόμμα θα περάσει στην αντιπολίτευση.

Η "Μάχη" με πηχυαίο τίτλο "Κραυγή αγανάκτησης" για τις νατοϊκές επιθέσεις προβάλλει με μεγάλες φωτογραφίες τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία όπου ρίφθησαν αυγά, ντομάτες και μπογιές εναντίον του κτιρίου. Γράφει ότι ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Λευκωσία είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί να εκπροσωπήσει τα προξενικά συμφέροντα της Γιουγκοσλαβίας στη Βρετανία αν της ζητηθεί επίσημα. Η Λευκωσία, πρόσθεσε, έχει βολιδοσκοπηθεί ανεπίσημα και δεν θα πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις σε τέτοια ενέργεια, δεδομένου ότι βρίσκεται στα πλαίσια της διπλωματικής δεοντολογίας.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Μπούμεραγκ για τους Αμερικανούς" αναφέρεται στις αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για τους νατοϊκούς βοβμαρδισμούς και σε δηλώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου ότι τώρα θα δοθεί περισσότερη έμφαση εναντίον του σερβικού στρατού και της ειδικής αστυνομίας. Προβάλλει δηλώσεις του πρώην Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου για το παρασκήνιο των S300, ότι ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο ούτε το Υπουργείο Αμυνας γνώριζαν τίποτε για την πρόταση Πάγκαλου στην Ολμπράιτ για τους πυραύλους και τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ότι ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης δεν επέδειξε την ανάλογη ευθύνη και δεν στήριξε στο τέλος την απόφαση.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Οι φλόγες του πολέμου στα σύνορα της Ελλάδας" γράφει ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ζήτησαν από την Ελλάδα να παράσχει διευκολύνσεις για τη μετάβαση Τούρκων στρατιωτών από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια για ενίσχυση των δυτικών δυνάμεων, αίτημα που η Αθήνα απέρριψε. Επισημαίνει ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο κρύβει μια νέα αναδόμηση του χάρτη των Βαλκανίων με διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, απόσχιση του Μαυροβουνίου και περιθωριοποίηση της Ρωσίας. Γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή σταδιακή κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σε τρεις φάσεις, με την πρώτη φάση να λήγει την Τετάρτη 31 Μαρτίου και την τρίτη μέχρι την ένταξη.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Φοβούνται τώρα και διάσπαση του ΝΑΤΟ" αναφέρει ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω της παρατεινόμενης κρίσης στο Κόσοβο και ανησυχούν για διάσπαση του ΝΑΤΟ, βλέποντας τη σαφή διαφοροποίηση της Ελλάδας και της Ιταλίας και φοβούμενοι αποστασιοποίηση της Γαλλίας. Προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ότι η εναρμόνιση της κυπριακής οικονομίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και σημειώνει ότι η πορεία προς την ΕΕ είναι δύσκολη, ανηφορική και χωρίς επιστροφή. Τονίζει δε την ανάγκη για νέες καινότομες ιδέες και προτάσεις και νέους τομείς ανάπτυξης.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Η Ρωσία στο πλευρό της Γιουγκοσλαβίας" προβάλλει μήνυμα του Ρώσου Προέδρου στον Μιλόσεβιτς με το οποίο εκφράζεται η υποστήριξη της Ρωσίας στο γιουγκοσλαβικό λαό και καταδικάζονται οι νατοϊκές επιδρομές. Με συνθήματα όπως "οι Σέρβοι δεν γονατίζουν" και "Μπιλ, Μπλερ έχετε άδεια να σκοτώνετε" Γιουγκοσλάβοι και Κύπριοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στους βομβαρδισμούς στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλίας Κύπρου - Γιουγκοσλαβίας. Γράφει ότι υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας για την πλήρωση της θέσης του Υπαρχηγού Αστυνομίας, που αφυπηρετεί.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία. Αναφέρεται στις αποφάσεις των επικεφαλής των έξι υπό ένταξη χωρών, ότι προτίθενται να υποβάλουν τις προτάσεις τους σε όλα τα 30 κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου μέχρι το τέλος του χρόνου για να επιταχύνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι φέτος η Κύπρος αναμένεται να φιλοξενήσει λιγότερους τουρίστες από τη Ρωσία σε σχέση με το 1998, με μείωση 20%, αλλά ο ολικός αριθμός τουριστών που θα επισκεφθούν το νησί αναμένεται να φθάσει τα 2.4 εκ., σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 28 March 1999 - 8:24:07 UTC