Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1999 (ΚΥΠΕ) Η μερική αποχώρηση των σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των Κινέζων για το ΝΑΤΟϊκό βομβαρδισμό της πρεσβείας τους στο Βελιγράδι, η αναμενόμενη επίσκεψη στην Κύπρο της συζύγου του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιάννου Κρανιδιώτη, οι πρώτες εκταφές λειψάνων αγνοουμένων, η κηδεία του επιχειρηματία Στέλιου Ιωάννου και το ύστατο χαίρε στον πατέρα και γιο Σάββα και Γιώργο Σαββίδη, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Μερική αποχώρηση Σέρβων από το Κόσοβο" γράφει ότι το ΝΑΤΟϊκό κτύπημα της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, "τείνει να οδηγήσει σε καταλυτικές εξελίξεις γύρω από την κρίση στο Κόσοβο" ενώ η ανώτατη διοίκηση του γιουγκοσλαβικού στρατού διέταξε τμήματα του στρατού και μονάδες της αστυνομίας να αρχίσουν να αποχωρούν από το Κόσοβο. Αλλού γράφει ότι κηδεύτηκαν χθες στη Λάρνακα, στον ίδιο τάφο ο Σάββας Σαββίδης και ο γιος του Γιώργος, οι οποίοι υπέστησαν εγκαύματα σε όλο τους το σώμα την περασμένη εβδομάδα όταν το εργοστάσιό τους τυλίχθηκε στις φλόγες.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Σημαντικές αποφάσεις αύριο για τα καύσιμα", γράφει ότι "το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί, στην αυριανή του συνεδρία, να πάρει αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα των καυσίμων" αποφάσεις, που σύμφωνα με την εφημερίδα, θα χαράζουν το δρόμο και θα οριοθετήσουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα, που αφορά κυρίως τα αποθέματα, την αποθήκευση και τα διυλιστήρια. Αλλού γράφει ότι φθάνουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Κύπρο η σύζυγος του Ελληνα Πρωθυπουργού Δάφνη Σημίτη και ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιάννος Κρανιδιώτης.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο "Η οργή των μυρίων" γράφει ότι "την οργή της Κίνας προσπαθεί να κατευνάσει σύσσωμη η αμερικανική πολιτική ηγεσία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αυξανόμενο κύμα αντιδράσεων για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι". Αλλού γράφει ότι η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, οικονομικοί παράγοντες του τόπου και πλήθος κόσμου, "αποχαιρέτησαν χθες το μεγάλο ευεργέτη της πολιτείας", Στέλιο Ιωάννου.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Διαταγή αποχώρησης από το Κόσοβο" γράφει ότι "ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο εξουδετέρωσε, σύμφωνα με το Υπουργείο Αμυνας της χώρας, όλα τα οχυρά του UCK" στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ από τις 11 το βράδυ της Κυριακής διατάχθηκε η αποχώρηση στρατευμάτων και αστυνομικών από το Κόσοβο. Αλλού γράφει ότι στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και στο κοιμητήριο Λευκωσίας, θα διενεργηθούν οι πρώτες εκταφές λειψάνων ατόμων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 1619 αγνοουμένων.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο "Δοκιμή αντιδράσεων για τη συνομοσπονδία" γράφει ότι οι δηλώσεις του Βοηθού ΓΓ των ΗΕ, Κίεραν Πρέντεργκαστ, ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για ομοσπονδία αλλά εννοούν συνομοσπονδία, "συνιστούν δοκιμή αντιδράσεων για λύση συνομοσπονδίας" στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι οι έντονα αντίθετες θέσεις για την κυβερνητική απόφαση σχετικά με το εμπάργκο πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία και το σχετικό ψήφισμα της Βουλής, οδήγησαν σε σύγκρουση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη και του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Συγγνώμη από ΝΑΤΟ αξιώνει το Πεκίνο" γράφει ότι η Κίνα δεν θεωρεί λήξαν το επεισόδιο βομβαρδισμού της πρεσβείας της στο Βελιγράδι από τη ΝΑΤΟϊκή αεροπορία. Αλλού γράφει ότι σε' επ'αόριστον απεργία συμπαράστασης προς τους απεργούς υπαλλήλους των ξενοδοχείων "Λόρδος" και Γκόλτεν Μπέι, κατήλθαν χθες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του "Γκόλτεν Κοστ" στον Πρωταρά, που ανήκει στην εταιρεία Λόρδος Χόλντινγκς.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Η Δύση δεν εντυπωσιάστηκε από τη μερική αποχώρηση του Βελιγραδίου" γράφει ότι η μερική αποχώρηση του Βελιγραδίου δεν εντυπωσίασε τη Δύση, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να τηρούν σκληρή στάση και να εμμένουν στην επιλογή του πολέμου. Η "CM" προβάλλει επίσης την είδηση ότι η εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, πιθανό να προαχθεί σε ειδική αντιπρόσωπο του Γ.Γ.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 11 May 1999 - 18:22:01 UTC