Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ) Με το θέμα των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, που συνεχίστηκαν και χθες για πρώτη φορά υπό το φώς της ημέρας, ασχολείται ο σημερινός Κυπριακός Τύπος. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία καθώς και οικονομικά, αστυνομικά και πολιτικά θέματα.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Πιεστικά πυρά κατά του Μιλόσεβιτς", αναφέρει ότι η χθεσινή τρίτη μέρα των Νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία ήταν χειρότερη από τις προηγούμενες, ότι οι Σέρβοι παραμένουν μέχρι στιγμής ανυποχώρητοι και ότι συνεχίστηκαν και χθες σε διεθνές επίπεδο οι αντιδράσεις για την επίθεση του ΝΑΤΟ. Αλλού γράφει ότι εντοπίστηκε χθες το απόγευμα, σε ερημική περιοχή δυτικά της Λεμεσού, η μοτοσικλέτα που πιστεύεται ότι χρησιμοποίησε ο δολοφόνος του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Θήρας, Σάββα Σάββα, για την παρακολούθησή του.

Η "Μάχη" με τον τίτλο "Προβοκάτσια στο Αιγαίο" γράφει ότι Τούρκοι εξτρεμιστές αξιωματικοί ετοιμάζονται για νέο επισόδειο τύπου Ιμιας, το οποίο, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε σε κύκλους του ΝΑΤΟ και γνωστοποιήθηκε στο Ελληνικό Πεντάγωνο, περιλαμβάνει κατάληψη βραχονησίδας, πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν εκτιμά ότι θα επηρεαστούν οι πρωτοβουλίες στο Κυπριακό λόγω της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, εξηγώντας ότι "οι προσπάθειες και οι σκέψεις θα συγκεντρωθούν σε εκείνο το πρόβλημα το οποίο μπορεί να παρεκτραπεί".

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο "Ωρες τρόμου" αναφέρει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις για πρώτη φορά χθες διενήργησαν επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας υπό το φώς της ημέρας. Αλλού αναφέρεται στη σύσκεψη που πραγματοποιούν από χθες στη Λεμεσό, οι υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ, και γράφει ότι ο Γιώργος Βασιλείου, επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου, δήλωσε πως το επίπεδο προόδου κάθε χώρας είναι αντικειμενικό και πάνω σε αυτή τη βάση, θα γίνει η ένταξη της κάθε χώρας χωριστά και όχι της μιας σε βάρος της άλλης.

Η "Σημερινή" με τον τίτλο "Νύκτα τρόμου στο Βελιγράδι" γράφει ότι κατά τη χθεσινή τρίτη ημέρα των Νατοϊκών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, πλήγησαν πολυκατοικίες και ένα εργοστάσιο φαρμάκων. Αναφέρει ακόμα ότι ο Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στη Λευκωσία ζήτησε από τον κυπριακό λαό "ο οποίος έχει περάσει πολλά δεινά, ηθική και πολιτική υποστήριξη". Αλλού γράφει ότι η πολεμική σύρραξη στο Κοσσυφοπέδιο δεν φαίνεται να επηρεάζει τα ευρωπαϊκά και διεθνή Χρηματιστήρια, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν η κρίση στη Γιουγκοσλαβία συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα συμπαρασύρει τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Εκδήλωση μεσολαβήσεων μέσα σε κόλαση πυρός" αναφέρεται σε σοβαρές διαφοροποιήσεις στο ΝΑΤΟ σε σχέση με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον της Γιουγκλοσλαβίας, σημειώνοντας ότι εκδηλώνονται πρωτοβουλίες για τερματισμό του πολέμου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης δήλωσε χθες, σε σχέση με τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί μεγαλύτερη ανάμιξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά το θέμα των βομβαρδισμών και σημείωσε ότι η περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και οι συμμαχικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, είναι εντελώς διαφορετικές.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Αντινατοϊκή κατακραυγή" γράφει ότι εμφανίζονται και τα πρώτα ρήγματα στους κόλπους του ΝΑΤΟ για τους βάρβαρους βομβαρδισμούς στη Σερβία, προβάλλοντας χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού ότι υπάρχει ανάγκη να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Αναφέρει ακόμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εξήλθε χθες από το νοσοκομείο Saint Mary's του Λονδίνου εκφράζοντας χαρά που η καρδιά του κτυπά πιο δυνατά και πάντοτε έτοιμη να συνεχίσει τον αγώνα. Ο κ. Χριστόφιας αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την Πέμπτη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία στο πρωτοσέλιδό της και σχετική είδηση από την Κύπρο αναφέρει ότι οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο νησί δεν είναι αναμεμειγμένες στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης ανέφερε ότι οι βάσεις της Βρετανίας δεν θα χρησιμοποιηθούν, εξηγώντας ότι η Ιταλία βρίσκεται πιο κοντά στη Γιουγκοσλαβία.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)
(Φ.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 27 March 1999 - 8:24:06 UTC