Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/12/1998 (ΚΥΠΕ) Ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται σήμερα στη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη για μη ύπαρξη μέχρι στιγμής πρότασης από τις ΗΠΑ ή τον ΟΗΕ για μείωση της έντασης στην Κύπρο, στις αποφάσεις του Εκτακτου Παγκύπριου Συνέδριου του ΔΗΣΥ, στη σύγκρουση μεταξύ Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και Μητροπολίτη Πάφου, στην πρόταση της Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, για διευρυμένη απαγκίστρωση, στη παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Κύπρου μέσω του Πρέσβη, Κένεθ Μπριλ και στη συνάντηση Ελλήνων, Τούρκων και Κυπρίων επιχειρηματιών.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Τίποτε στο τραπέζι δηλώνει ο Πρόεδρος Κληρίδης" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ξεκαθάρισε χθες πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση σχετικά με τη μείωση της έντασης στην Κύπρο, είτε από πλευράς Ηνωμένων Εθνών είτε από πλευράς ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ έληξε χθες με τη λήψη ριζοσπαστικών αποφάσεων επί πολλών τομέων της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, και την έγκριση προγραμματικών θέσεων προσαρμοσμένων στην πρόταση Ευρωδημοκρατίας με βασικό του άξονα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό.

Το "Θάρρος" υπό τον τίτλο "Σύγκρουση Αρχιεπισκόπου - Μητροπολίτη Πάφου" αναφέρει πως "ανοικτή", όπως τη χαρακτηρίζει, σύγκρουση, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με το Μητροπολίτη Πάφου για τις δηλώσεις του δεύτερου περί "ανηθικότητας" υποψηφίου για το Μητροπολιτικό θρόνο Λεμεσού προκαλεί αναστάτωση και αναταραχή στους κόλπους της Εκκλησίας. Ακόμη, αναφέρεται σε πρόταση της Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, για διευρυμένη απαγκίστρωση και γράφει ότι αυτή, σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή του ΓΕΕΦ, αποδυναμώνει την αμυντική διάταξη της Εθνικής Φρουράς.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ο Μπριλ προκαλεί αντιδράσεις" γράφει ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου μέσω, κυρίως, του Πρέσβη τους στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, του οποίου η συμπεριφορά προκαλεί αντιδράσεις σε κομματικούς, ακόμη και σε κυβερνητικούς κύκλους. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη συνάντηση Ελλήνων, Τούρκων και Κυπρίων επιχειρηματιών όπου τονίζεται ότι η εμπειρία αυτή εξελίσσεται σε μια σταθερή διαδικασία και αναφέρεται σε σειρά μέτρων που οι επιχειρηματίες των τριών χωρών συμφώνησαν να προωθήσουν από κοινού.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο, "Καμία νέα πρόταση για έξοδο από την ένταση", σημείωνει ότι σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σχολιάζοντας πληροφορίες περί υποβολής προτάσεων για μείωση της έντασης και των εξοπλισμών, είπε ότι "δεν έχει καμίαν πρόταση, ούτε καμία συζήτηση δεν έγινε" στη Βιέννη. Αναφέρεται δε στην αντίθεση του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, στην εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στο ύψος των επενδύσεων στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το μέγεθος των επενδύσεων των διαφόρων χωρών στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Προσυμφωνημένη επιστολή Αναν" αναφέρει ότι επιτείνονταν χθες οι πληροφορίες ότι, προωθείται φόρμουλα από τους Αμερικανούς ερήμην του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία και θα παρουσιασθεί από τα Ηνωμένα Εθνη κατά πάσαν πιθανότητα υπό μορφή προσυμφωνημένης επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, προς τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ότι θα ήταν ορθό και η Ρωσία να καταστεί κοινωνός των προθέσεων της Αν Χέρκους. Σημειώνει δε την άποψη του κ. Χριστόφια, ότι εφόσον η κ. Χέρκους διαβουλεύεται με δύο άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, θα ήταν λογικό να διαβουλεύεται και με τη Ρωσία.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΕΜ/ΓΠ)
(Ν.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 14 December 1998 - 8:24:11 UTC