Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/12/1998 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός κυπριακός Τύπος προβάλλει κυρίως το θέμα της αντιπαράθεσης που ξέσπασε στους κόλπους της Εκκλησίας, τον προβληματισμό γύρω από την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας του "πήγαινε - έλα", την άφιξη του πρώην Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, στην Κύπρο, την ανάκριση του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη την περασμένη Παρασκευή, τα αιτήματα των γιατρών, την αύξηση του ΦΠΑ, τις δηλώσεις Ιρλανδού κοινοβουλευτικού για το Κυπριακό, και τις τιμές των πετρελαιοειδών.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Με καθαίρεση του Πάφου απειλούν οι υποστηρικτές του υποψήφιου Αθανάσιου" γράφει ότι μετά τον αγιορείτη γέροντα Ιωσήφ, τον οποίο κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση μοναχών, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος "έστρεψε χθες κατευθείαν τα πυρά του" και στον ηγούμενο Μαχαιρά Αθανάσιο, έναν εκ των επτά υποψηφίων για το μητροπολιτικό θρόνο Λεμεσού. Σε άλλο σημείο η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της η διαδικασία του "πήγαινε - έλα" που εγκαινίασε το Σεπτέμβριο η Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, "δεν απέδωσε ουσιαστικά τίποτε".

Η "Μάχη" με τίτλο "Στο Σταυρό η Εκκλησία" αναφέρεται στις "απαράδεκτες", όπως τις χαρακτηρίζει, διαστάσεις τις οποίες προσλαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου, από τη μια και του πατέρα Αθανάσιου υποψηφίου για το μητροπολιτικό θρόνο Λεμεσού και του υποστηρικτή του γέροντα Ιωσήφ, από την άλλη, ενώ οι βαριές κατηγορίες που αλληλοεκτοξεύονται τείνουν να οδηγήσουν την Εκκλησία της Κύπρου σε μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιμόν Πέρες, φτάνει σήμερα στην Κύπρο.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Συγλονίζεται η Εκκλησία", γράφει ότι οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου για το Γέροντα Ιωσήφ πυροδότησαν νέα κρίση στην Εκκλησία και προσθέτει ότι αυτή σείεται συθέμελα μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις εκπροσώπων του κλήρου και τους διαπληκτισμούς με αφορμή την πλήρωση του μητροπολιτικού θρόνου Λεμεσού. Αλλού παραθέτει την εκτίμηση του Προέδρου της Συντεχνίας των γιατρών Σταύρου Σταύρου ότι τρεις μήνες είναι αρκετοί για να εξευρεθούν λύσεις στα βασικά αιτήματα των γιατρών.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Βήματα σημειωτόν από την Αν Χέρκους" γράφει ότι η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών διά της Αν Χέρκους δεν έχει μέχρι στιγμής σπάσει το αδιέξοδο στις προσπάθειες για μείωση της έντασης και κατ' επέκταση επίλυσης του θέματος των πυραύλων. Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή με ανάκριση του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών, οι δυο ποινικές έρευνες που διατάχθηκαν μετά τις καταγγελίες του βουλευτή Χρήστου Πουργουρίδη κατά του Ντίνου Μιχαηλίδη.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "'Κρυφή' φορολογία 60 εκατομμυρίων λιρών το 1999", εκτιμά ότι για λόγους σταθερότητας των τιμών και του δείκτη καταναλωτών και για να μη χάσει τα 50 εκ. λίρες που θα προκύψουν από τις χαμηλές τιμές των πετρελαιοδειδών διεθνώς, η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση των σημερινών λιανικών τιμών των πετρελαιοειδών. Αλλού γράφει ότι αύριο οι εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια ΣΕΔΙΓΕΠ Βρυσούλων και Αστρομερίτη, αναμένεται να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο ΦΠΑ πρέπει να φθάσει στο 15% μέχρι το 2002" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες η ενταξιακή πορεία της Κύπρου απαιτεί όπως ο ΦΠΑ φθάσει μέχρι το έτος 2002 στο 15%. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε δηλώσεις Ιρλανδού κοινοβουλευτικού που επισκέπτεται την Κύπρο με άλλους συναδέλφους του, ότι αν η Τουρκία εμποδίσει επίλυση του Κυπριακού, είναι σαν να καταστρέφει και τα δικά της όνειρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 15 December 1998 - 8:24:09 UTC