Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1998 (ΚΥΠΕ) Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Βιέννης σε συνδυασμό με τις διαβουλεύσεις για το θέμα των ρωσικών πυραύλων είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Ο Τύπος αναφέρεται ακόμα στο χθεσινό συνέδριο του ΔΗΣΥ, τη σύλληψη του Κινέζου φοιτητή σε σχέση με τη δολοφονία των δύο ομοεθνών του και τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ευρωπαϊκή υποστήριξη στις προσπάθειες του κ. Αναν για διευθέτηση του Κυπριακού" γράφει ότι την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ και ειδικότερα την πρόσφατη διαδικασία του "πήγαινε - έλα" εκφράζει στα τελικά συμπεράσματά της η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Γράφει ότι σε 21 έδρες αύξησε από χθες τη δύναμη της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ μετά την ένταξη της τέως βουλευτού του ΔΗΚΟ Κατερίνας Πασχαλίδου Παντελίδου, η οποία εγκρίθηκε κατά το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ. Ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε επίσης απόσπασμα της επιστολής του Πέτρου Βοσκαρίδη για τους λόγους ένταξής του στο ΔΗΣΥ.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Μόνο μπροστά προχωρεί ο ΔΗΣΥ" γράφει ότι με το σύνθημα αυτό και με προμετωπίδα την πρόταση για ευρωδημοκρατία, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες για τον 21ον αιώνα, άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε χθες οκταήμερο διάταγμα προσωποκράτησης του Κινέζου φοιτητή Χουά Τσεγκ Μπου, ο οποίος είναι ύποπτος για τη στυγερή δολοφονία των δύο νεαρών ομοεθνών του που διαπράχθηκε στις 2 Δεκεμβρίου και τα πτώματά τους εντοπίστηκαν σε χαράδρα στην περιοχή Τροοδίτισσας.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Διευρυμένη ζώνη απαγκίστρωσης" γράφει ότι μερική μείωση των δυνάμεων και εξοπλισμών αμερικανικής προέλευσης και διευρυμένη ζώνη απαγκίστρωσης, που θα συνοδεύεται από μια σειρά άλλων μέτρων, για την εκτόνωση της έντασης και τη ματαίωση της εγκατάστασης των S300 στην Κύπρο, περιλαμβάνει το πακέτο της Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αν Χέρκους, που αφορά τα θέματα ασφάλειας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε ομιλία του, είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ευνοούν την εγκατάσταση των πυραύλων αλλά αποκρύπτουν τις προθέσεις τους και αναζητούν άλλοθι για τη μη έλευση του οπλικού συστήματος.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αθήνα και Λευκωσία περιμένουν τις ΗΠΑ" αναφέρεται στις παρεμβάσεις που αναπτύσσονται με στόχο την αποτροπή της εγκατάστασης των S300, σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τι θα φέρει ο Χόλμπρουκ από την Αγκυρα. Γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σε ομιλία του σε συνάντηση των 11 υποψηφίων χωρών με τους "15" τόνισε την ανάγκη για συνεργασία σε θέματα του Τρίτου Πυλώνα. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε χθες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό με τον οποίον επαναξιολόγησε το τοπίο σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, ενώ με τον Βρετανό Πρωθυπουργό συζήτησε το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Να πολιτικοποιήσουμε το Κυπριακό" προβάλλει τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ότι χρειάζεται να εκπονήσουμε ξανά ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτικών χειρισμών του Κυπριακού στο διεθνή χώρο και να στραφούμε, μεταξύ άλλων, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επικαλούμενη πληροφορίες, η "Χ" γράφει ότι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν ζητήσει από την Αστυνομία όπως ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Γ. Καρύδης τεθεί σε διαθεσιμότητα αναφορικά με τη διοικητική έρευνα για φερόμενες δηλώσεις του κ. Καρύδη ότι κάποιοι παίρνουν προμήθειες από τις αγορές εξαρτημάτων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, για τη μεταγραφή των Βοσκαρίδη και Παντελίδου στο ΔΗΣΥ, στις οποίες είπε ότι κανένας δεν αποχώρησε από το κόμμα για λόγους αρχής και ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου άτομα είναι τόσο φιλόδοξα που δεν δέχονται οτιδήποτε εκτός του να βρίσκονται στην ηγεσία του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι εναντίον του Σωτήρη Βασιλείου, 48χρόνος Ανδρέας Δημητρίου, τέθηκε υπό κράτηση για οκτώ μέρες.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 13 December 1998 - 12:43:34 UTC