Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1998 (ΚΥΠΕ) Κύριο θέμα του σημερινού Τύπου είναι οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται για τη μη άφιξη του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300. Προβάλλεται επίσης η υπογραφή συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, καθώς και η ομολογία Κινέζου για τη διάπραξη της δολοφονίας δυο συμπατριωτών του.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Πρωτοβουλία ΗΠΑ - ΗΕ για μείωση της έντασης και στόχο να 'προλάβει' τους S300" γράφει ότι αμερικανική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί τόσο με μονομερείς προσπάθειες όσο και μέσω των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να προλάβει την αναχώρηση των πυραύλων S300 από τη Ρωσία που υπολογίζεται στο δεύτερο 15ημερο του Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκου Ρολάνδη, το πιο πολυδάπανο έργο για σκοπούς εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι η προσαρμογή της πετρελαϊκής πολιτικής στις απαιτήσεις της κοινότητας, κάτι που θα στοιχίσει μισό δισ. δολάρια.

"Η Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Προληπτικό πλήγμα κατά S300". Οπως γράφει, Τούρκοι επιτελείς ετοιμάζουν προληπτικό πλήγμα κατά των χώρων εγκατάστασης και υποστήριξης των πυραύλων S300 στην Κύπρο, με την επίκληση της συνηθισμένης δικαιολογίας προστασίας των Τ/Κ. Σε άλλη είδηση, η "Μ" γράφει ότι ενώ οι Αμερικανοί εντείνουν τις προσπάθειές τους για αποτροπή της υλοποίησης του συμβολαίου για τους S300, κέντρο για Αμυντικές Πληροφορίες που εδρεύει στην Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης απέρριψε την πρόταση Σημίτη για μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη.

"Η Σημερινή" προβάλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο "Ψήφισμα - Βόμβα για τους S300". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον των S300 "προσδοκούν να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να επιρρίψουν εκ των προτέρων στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας την εύθυνη για μια πιθανή αποτυχία" στη συνέχιση της διαδικασίας της αξιωματούχου του ΟΗΕ, Αν Χέρκους. Αλλού γράφει ότι εφαλτήριο δισ. δολαρίων προς τη Ρωσία θα εξακολουθήσει να παραμένει η Κύπρος μετά την υπογραφή της συμφωνίας χθες για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους πάνω στο εισόδημα και πάνω στο κεφάλαιο μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Παρέμβαση για την αποτροπή εντάσεων". Σύμφωνα με το "Φ" κρίσιμο είναι το επόμενο δεκαήμερο για την Κύπρο σε σχέση με την απεμπλοκή από το θέμα των ρωσικών πυραύλων και την εκμαίευση πρωτοβουλίας που να ικανοποιεί κάποιον από τους δύο όρους που έθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Η προσοχή εστιάζεται στη μείωση της έντασης και των εξοπλισμών. Σύμφωνα με πηγές του "Φ", επαναφέρονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε άλλη είδηση, ο "Φ" γράφει ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ζήτησε την εκ νέου ανάκριση του Μητροπολίτη Χρύσανθου.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Κυπριακό: Σε δράση το παρασκήνιο". Οπως αναφέρει, δεκαήμερο παρασκηνίου χαρακτηρίζονται οι επόμενες μέρες αφού σε αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνουν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει της συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για συζήτηση του θέματος της ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που θα κληθεί να πάρει απόφαση για το θέμα των S300. Η "Χ" γράφει επίσης ότι συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών πάνω στις 1619 μαντήλες οι οποίες απεικονίζουν τη φιγούρα της Κύπριας μάνας. Οι μαντήλες θα δοθούν στο Γ.Γ. του ΟΗΕ με την ευκαιρία των 50 χρόνων από τη Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της "Ο ύποπτος ομολογεί τη διπλή δολοφονία" και γράφει ότι ο Κινέζος Ουάγκ Γιαγκ, 21 χρόνων, ομολόγησε ότι μαζί με άλλο συμπατριώτη του, τον οποίο κατονόμασε, δολοφόνησαν τους άλλους δύο συμπατριώτες του την περασμένη Τετάρτη με μοναδικό κίνητρο την κλοπή. Η "CM" γράφει επίσης ένας από τους 75 μετανάστες που κρατούνται στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου ζήτησε να επιστρέψει στη χώρα του.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ)
(Α.Π.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 6 December 1998 - 9:24:08 UTC