Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1998 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός κυπριακός Τύπος αναφέρεται κυρίως στην εμμονή της κυπριακής κυβέρνησης στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για την έλευση των πυραύλων S300, στην αντιμετώπιση από την Αστυνομία της υπόθεσης των ιρακινών δηναρίων όπου εμπλέκετο ο τέως μητροπολίτης Λεμεσού, στο φόνο των δύο Κινέζων φοιτητών, στους κινδύνους που εγκυμονεί μια πιθανή επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν στην Κύπρο, στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για άρση του ελληνικού βέτο στη χρηματοδότηση της Αγκυρας καθώς και στη διαδικασία για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Αθήνα - Ουάσιγκτον προωθούν τη λύση της Κρήτης" γράφει ότι την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επαναλαμβάνει πως "ισχύει η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για την έλευση των πυραύλων S300, όπως ισχύουν και οι προϋποθέσεις για την αναβολή της άφιξης τους" οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν ότι συνεργαζόμενοι με την ελληνική κυβέρνηση προωθούν την ιδέα της εγκατάστασής τους στην Κρήτη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι κλειστή θεωρείται για την Αστυνομία η υπόθεση των 17, 5 εκατομμυρίων ιρακινών δηναρίων, στην οποία εμπλέκετο ο τέως Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος.

Το "Θάρρος" με τίτλο "Ισχύει η απόφαση για άφιξη των πυραύλων S300" αναφέρεται στο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, υπογραμμίζει ότι οι προϋποθέσεις για αναβολή της άφιξης των πυραύλων είναι "είτε η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με προοπτική προόδου όσον αφορά στην ουσία του Κυπριακού, είτε ουσιαστική πρόοδος στα θέματα ασφάλειας, με προοπτική ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας με τη σταδιακή αλλά τελικά πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου". Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με νέες δημοσιογραφικές πληροφορίες "σε μακάβρια ιεροτελεστία εξελίχθηκε ο φόνος των δύο νεαρών Κινέζων από τους συμφοιτητές τους" ενώ οι δύο εγκληματίες φαίνεται να προσχεδίασαν το έγκλημα.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Παγίδα μέσω Ανάν στο Κυπριακό" γράφει ότι μια πιθανή επίσκεψη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κρύβει παγίδες εάν δεν διευκρινιστεί, εκ των προτέρων, το θεσμικό καθεστώς του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, διότι συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία του κ. Αναν, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αποδοχή της θέσης του κατοχικού ηγέτη περί της ισοϋψούς θεσμικής συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε διαδικασία αφορά το Κυπριακό. Γράφει, ακόμη, ότι η κυπριακή πλευρά προέβαλε στους Αμερικανούς πως το μοναδικό αμερικανικό όπλο το οποίο κατέχει η Κύπρος, είναι ένα από τα δύο τουρκικά άρματα μάχης τα οποία κυρίευσε η Εθνική Φρουρά, πολεμώντας κατά του εισβολέα το 1974.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Η Λευκωσία εμμένει στις προϋποθέσεις" αναφέρεται στο θέμα των πυραύλων S300 και γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερή ενέργεια χωρίς συνεννόηση. Παράλληλα σημειώνει ότι αρμόδιες πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνει σε σχέση με τους πυραύλους θα πρέπει να απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους και με δέσμευση και των δύο πλευρών. Σε άλλο σημείο η εφημερίδα αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζακ Σαντέρ, προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, όπου ζητείται η άρση του βέτο από την Ελλάδα στο θέμα της χρηματοδότησης της Αγκυρας.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ο Πρόεδρος να αναλάβει τις ευθύνες του" αναφέρει μια σειρά παραγόντων που σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, πρέπει να λάβει υπόψη του ο Πρόεδρος Κληρίδης, προκειμένου να διαμορφώσει εισήγηση στο Εθνικό Συμβούλιο γύρω από το θέμα των πυραύλων S300. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει την στάσιμη διαδικασία για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και αναφέρεται στην υπόδειξη του κ. Χριστόφια, στα πλαίσια εκδήλωσης στο Φρέναρος, ότι όχι μόνο η διαδικασία έχει μείνει στάσιμη, αλλά και κανείς δεν είναι σε θέση να μεταφέρει ελπιδοφόρο μήνυμα.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΕΜ/ΓΠ)
(Ν.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 7 December 1998 - 7:24:10 UTC