Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1998 (ΚΥΠΕ) Η πατρότητα των προτάσεων Ντενκτάς και ο πιθανός ρόλος των Αμερικανών, η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν στο Ντέρμπαν, η κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργού Εμπορίου με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, και οι δηλώσεις του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και του Υπουργού Δικαιοσύνης για το έγκλημα στην Κύπρο, είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Η Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Παραίτηση Δ.Σ. της ΑΗΚ θα απαιτήσει ο Ρολάνδης" γράφει ότι, σοβαρή κρίση στη σχέση του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ έχει ξεσπάσει με αφορμή την αγορά από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, του υπερτιμημένου, όπως ισχυρίζεται, κτήματος στη Μέσα Γειτονιά. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συζητήσει σήμερα με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν το θέμα της πρότασης Ντενκτάς για συνομοσπονδία και θα του ζητήσει όπως ο ίδιος πάρει το ζήτημα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Εγκέφαλος των 'προτάσεων' ο Χόλμπρουκ" γράφει ότι το "πακέτο φέσι" που πρόβαλαν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς φέρει την πατρότητα του Αμερικανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Αλλού γράφει ότι μέλη του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων θα ανακρίνουν σήμερα για πρώτη φορά το Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο σχετικά με την υπόθεση των Πορτογάλων, οι οποίοι είχαν καταγγείλει ότι του έδωσαν 1.5 εκ. δολάρια με σκοπό να τα επενδύσει σε αμερικανικά ομόλογα.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Παγίδα των ΗΠΑ με εμπνευστή το Χόλμπρουκ" γράφει ότι διπλωματική παγίδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και των Βρετανών αποτελεί η τουρκική πρόταση για την αλλαγή της βάσεως των συνομιλιών και τη συνομοσπονδοποίηση της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού κάλεσε χθες τα εγκληματικά στοιχεία να εγκαταλείψουν την Κύπρο για να σταματήσει ο περαιτέρω διασυρμός του νησιού στο εξωτερικό, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης παραδέχθηκε ότι η Αστυνομία επέδειξε αδυναμία πρόληψης της απόπειρας φόνου του Σωτήρη Αθηνή.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Οι Προτάσεις έγιναν για να απορριφθούν" και γράφει ότι Αγκυρα και Ντενκτάς πέρασαν στην αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθούν την άμεση απόρριψη της πρότασής τους από την ελληνική πλευρά, επαληθεύοντας έτσι και τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών. Αλλού γράφει ότι νέο κύμα λαθρομεταναστών αναμένουν οι Αρχές της Δημοκρατίας από το Λίβανο αυτή τη φορά, που αποφάσισε να "ξεφορτωθεί" όσους διαμένουν στη χώρα παράνομα.

"Χαραυγή" έχει τίτλο "Να καταγγελθεί διεθνώς η Τουρκία" και αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, όπως η Τουρκία καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ, και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που έχουν καθήκον να αντιδράσουν αποφασιστικά στη νέα αυτή πρόκληση. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σε "κρύο ντους" για τον Υπουργό Εσωτερικών εξελίχθηκε η συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων που "άναψε κόκκινο" στη διάλυση της Υπηρεσίας Μέριμνας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι λίγες μέρες μετά την πρόταση του Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντάται σήμερα με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Αδεσμεύτων στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. Αλλού γράφει ότι ξεπέρασε τις έξι χιλιάδες ο αριθμός των αιτήσεων των προσκυνητών που επιθυμούν να επισκεφθούν το κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα ενώ η τελική λίστα αναμένεται στο τέλος της βδομάδας.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 3 September 1998 - 6:24:08 UTC