Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ) Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν στη Νότιο Αφρική, η παρουσίαση των κερδών της Λαϊκής Τράπεζας από τον Πρόεδρο του Συγκροτήματος Κίκη Λαζαρίδη, η εκτίμηση του Κτηματολογίου για το κτήμα που πωλήθηκε στην ΑΗΚ από την Μητρόπολη Λεμεσού και η παρουσίαση του προγράμματος του πολιτιστικού θεσμού "Κύπρια" είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Διορία τριών ημερών στο ΔΣ της ΑΗΚ να παραιτηθεί" γράφει ότι έχει κοινοποιηθεί άμεσα ή έμμεσα προς τα μέλη του ΔΣ της ΑΗΚ ότι εάν δεν παραιτηθούν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, τότε ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Ρολάνδης θα προωθήσει διαδικασίες παύσης τους. Αλλού γράφει ότι με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας τις καταγγελίες του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ότι κυβερνητικός γιατρός εγχείρισε κοριτσάκι χρησιμοποιώντας ως πρώτη βοηθό νηπιαγωγό, την οποία παρουσίασε ως φοιτήτρια Ιατρικής.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Ηλεκτροπληξία στην ΑΗΚ από το Κτηματολόγιο" γράφει ότι νέες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες προσλαμβάνει η υπόθεση που έχει δημιουργηθεί από την αγορά εκ μέρους της ΑΗΚ δύο τεμαχίων γης στη Μέσα Γειτονιά, μετά την επίσημη εκτίμηση του Κτηματολογίου ότι η αξία του συγκεκριμένου κτήματος είναι 610.000 μικρότερη από εκείνη που κατέβαλε η ΑΗΚ. Αλλού γράφει ότι ποσοστό πέραν του 5% συγκεντρώνει η Κίνηση Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα κάτι που επιταχύνει τις διαδικασίες για μετεξέλιξη της ΚΕΑ σε κόμμα.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Πρωτοβουλία Αναν" γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν απέρριψε την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι καθοριστικής σημασίας είναι τα επόμενα 24ωρα για την κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, προσθέτοντας ωστόσο ότι η παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα χθες προς τη συντεχνιακή πλευρά για εξομάλυνση της κρίσης στα ξενοδοχεία, δεν έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Πρωτοβουλία Αναν ζήτησε ο Πρόεδρος" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ στη Νότιο Αφρική του ζήτησε να αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία είτε επί της ουσίας του Κυπριακού, είτε για την αποστρατικοποίηση και ο τελευταίος δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα. Αλλού γράφει ότι ο ο Κύπρος Χρυσοστομίδης εγκατέλειψε το ΔΗΚΟ, αναφέροντας ότι με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του κόμματος γνωστοποιεί ότι αποσύρεται από το κόμμα.

Η "Χαραυγή" στεγάζει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Πρωτοβουλία Αναν" και γράφει ότι μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να αρχίσει νέα πρωτοβουλία. Σε άλλο θέμα προβάλλει τη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για τα "Κύπρια", κατά την οποία ο Λυκούργος Κάππας χαρακτήρισε τον πολιτισμό ως "φτωχό συγγενή" και είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα των εσόδων από το ΛΟΤΤΟ και το ΠΡΟ-ΠΟ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει κύριο θέμα την πτώση αεροσκάφους της "Σουίς- Αιρ" ενώ στο δεύτερο πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο "Ο Αναν λέει ότι ο ΟΗΕ επιμένει σε δικοινοτικές συνομιλίες" γράφει ότι ο ΓΓ επιβεβαίωσε χθες ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει σταθερό στη θέση του για δικοινοτικές συνομιλίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυξήθηκαν τα κέρδη της Λαϊκής Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 1998, κατά 12,9%, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Κίκης Λαζαρίδης.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" έχει κύριο τίτλο "Ο Αναν κλείνει την πόρτα" και γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έκλεισε χθες την πόρτα στην τουρκική πρόταση για συνομοσπονδία στην Κύπρο. Σε άλλη είδηση προβάλλει το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία για τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας με το Ισραήλ και γράφει ότι το Ισραήλ προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για κοινοπραξίες καθώς και χιλιάδες δουλειές σε προσοντούχους και άνεργους νέους.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 4 September 1998 - 7:24:06 UTC