Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1998 (ΚΥΠΕ) Οι αντιδράσεις από την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία στην Κύπρο και η στάση των Αμερικανών και η πιθανή καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς επίσης η παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, η πώληση οικοπέδων από την Μητρόπολη Λεμεσού στην ΑΗΚ, και η απεργία του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας" γράφει ότι, η κυπριακή κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη προσπάθεια διεθνώς για να καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα και θα ζητήσει να πάει το θέμα μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατήλθε χθες το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη υλοποίηση των υποσχέσεων του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και της κυβέρνησης, αναφορικά με τη συμμετοχή του διοικητικού προσωπικού στις εκλογές για ανάδειξη πρυτανικών αρχών.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Βολές κατά των ΗΠΑ" γράφει ότι, η στάση που τηρούν οι Αμερικανοί απέναντι στη νέα τουρκική πρόκληση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της κυπριακής κυβέρνησης και γενικά της πολιτικής ηγεσίας, ενώ πληροφορίες φέρουν την αμερικανική κυβέρνηση να ήταν ενήμερη για την πρόταση συνομοσπονδίας που υπέβαλαν οι Ντενκτάς - Τζεμ. Αλλού γράφει ότι προσωπικό έλεγχο θα ασκεί πλέον στη δουλειά των ανακριτών του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Οι ΗΠΑ προωθούν την πρόταση Ντενκτάς" γράφει ότι οι Αμερικανοί καλωσόρισαν διά της πρεσβείας τους στη Λευκωσία, την πρόταση Ντενκτάς για την έναρξη συνομιλιών στη λογική της συνομοσπονδίακής λύσης και της ριζικής ανατροπής του υφιστάμενου διπλωματικού σκηνικού στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι "επιβεβαιωμένη εξαπάτηση" της Αρχής Ηλεκτρισμού από τη Μητρόπολη Λεμεσού αποκάλυψε η έρευνα του Υπουργού Εμπορίου, σχετικά με την πώληση δύο οικοπέδων, εμβαδού 22 σκαλών στη Μέσα Γειτονιά έναντι ποσού £1.425.000 λιρών.

"Ο Φιλελεύθερος" στεγάζει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο "Χλιαρές αντιδράσεις από ΕΕ και ΗΠΑ" και γράφει ότι η Λευκωσία θεωρεί την αντίδραση στην πρόταση Ντενκτάς από τις χώρες κλειδιά για το Κυπριακό ως χλιαρή. Γράφει ότι οι Αρχές χωρών οι οποίες βρίσκονται πλησίον της Κύπρου, στην προσπάθειά τους να ξεφορτωθούν λαθρομετανάστες κλείνουν τα μάτια όταν αυτοί τις εγκαταλείπουν ή με τη στάση τους προωθούν την έξοδό τους και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε πρωτοβουλία συνεννόησης με τις Αρχές αυτών των χωρών και κυρίως του Λιβάνου.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Γνώριζαν οι ΗΠΑ" γράφει ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ κάλεσε χθες την πλευρά μας να επιδείξει ψυχραιμία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού προέβη χθες στην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν τις ενέργειες Αγκυρας - Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι "τη νοημοσύνη του λαού υποτιμά" ο Αρχηγός της Αστυνομίας όταν εξακολουθεί να επιμένει ότι το οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η "Cyprus Mail" έχει κύριο τίτλο "Μεγάλη υποστήριξη στο 'όχι' στον Ντενκτάς" και γράφει ότι η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε στη θέση της κυπριακής κυβέρνησης λέγοντας "όχι" στην πρόταση της Τ/κ πλευράς για συνομοσπονδία και ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα απέρριψαν την πρόταση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ελικόπτερα της Αστυνομίας και των βρετανικών Βάσεων διέσωσαν χθες βράδυ το πλήρωμα πλοίου που εξέπεμπψε σήμα κινδύνου.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" προβάλλει δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργου Βασιλείου ότι το 85% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Κύπρο δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέχρι το έτος 2005 η ΕΕ θα προσφέρει μεγαλύτερα κονδύλια για νέες ποικιλίες κρασιών.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 2 September 1998 - 6:24:07 UTC