Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/04/1998 (ΚΥΠΕ) Ποικίλλουν σήμερα τα κύρια θέματα των κυπριακών εφημερίδων, αφού αναφέρονται τόσο στο Κυπριακό και τη μελλοντική διαδικασία που θα ακολουθηθεί για λύση του προβλήματος, όσο και σε θέματα άμυνας και οικονομίας.

"Ο Αγών" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Φορολογίες σε είδη ευρείας κατανάλωσης μελετά το Υπουργείο Οικονομικών" και γράφει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε αρκετά είδη, με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών. Οι αποφάσεις, προσθέτει, θα οριστικοποιηθούν πολύ σύντομα και αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο προσεχές τρίμηνο. Προβάλλει συνέντευξη του επικεφαλής της ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος δήλωσε ότι είναι λάθος να θεωρούμε τις ενταξιακές ως υπαλλακτικές συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

Η "Αλήθεια" έχει κύριο τίτλο "2 Μαϊου έρχεται ο Χόλμπρουκ και 20 Απριλίου ο Μίλερ" με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών, και γράφει ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν αμεσότερη εμπλοκή των εγγυητριών χωρών στις απευθείας συνομιλίες. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 1998, έρχεται την ερχόμενη Τετάρτη στην Κύπρο. Γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία για ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσοχή του διεθνούς παράγοντα θα στραφεί τώρα αποφασιστικά προς την Κύπρο για μια δίκαιη και έντιμη λύση.

"Η Μάχη" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Κίνδυνος για τη Βάση Πάφου" και γράφει ότι η αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" διατρέχει άμεσο κίνδυνο από τους σύγχρονους εκτοξευτές πολλαπλών ρουκέτων, τουρκικής κατασκευής - τύπου "TR122", που διαθέτουν οι κατοχικές δυνάμεις. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι τουρκικά εμπορικά πλοία που δήθεν προσαράζουν στις ακτές της Κύπρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση εκτόξευσης των ρουκετών. Γράφει ότι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου απόμειναν μόνον 614 εγκλωβισμένοι, ενώ παραθέτει στοιχεία που αναφέρουν ότι φέτος κανένας Ε/Κ δεν πέρασε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να συμμετάσχει σε επαναπροσεγγιστικά σεμινάρια, σε αντίθεση με πέρσι που πέρασαν 6.899 άτομα.

"Η Σημερινή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Σύγκρουση για εκατομμύρια" γράφει ότι η διαμάχη γύρω από τη θυγατρική εταιρεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Digimed Communications Ltd. φαίνεται να εξελίσσεται σε σύγκρουση Ευρώπης και ΗΠΑ, διά αντιπροσώπων και με παρέμβαση ξένων πρεσβειών. Επικαλούμενη διπλωματική πηγή, γράφει ότι την ενεργό εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό πριν από τον Ιούνιο επιδιώκει η Ρωσία, διότι ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αρχισε σε βάθος μελέτη για Ντέιτον" γράφει ότι τα ΥΠΕΞ Αθηνών και Λευκωσίας ξεκίνησαν μελέτη της διαδικασίας που ακολούθησε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Ντέιτον, για το Βοσνιακό, και το ρόλο που είχαν διαδραματίσει άλλα κέντρα αποφάσεων, πέραν των ΗΠΑ. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα γράφονται και όσα λέγονται αναφορικά με πληροφορίες για προώθηση λύσης μέσω μιας διαδικασίας τύπου Ντέιτον. Αναφέρεται σε συνεδρίες ανωτάτων Σωμάτων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και γράφει πως τα δύο κόμματα προχωρούν σε διεύρυνση. Ο κ. Κυπριανού, γράφει, δήλωσε ότι μέλημα του ΔΗΚΟ είναι ο εκσυγχρονισμός του κόμματος και ο κ. Λυσσαρίδης ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Επείγονται τώρα οι ΗΠΑ" και γράφει ότι φαίνεται πως οι Αμερικανοί αποφάσισαν να επισπεύσουν την παρέμβασή τους στις προσπάθειες για διευθέτηση στο Κυπριακό, μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της τελευταίας περιοδείας Χόλμπρουκ και Μίλερ στην περιοχή. Γράφει ότι η ΠΕΟ θεωρεί εντελώς απαράδεκτη τη θέση του ΚΕΒΕ, όπως υπάρξει ανανέωση των συμβάσεων για τρία χρόνια - με μηδενικές αυξήσεις τον πρώτο χρόνο και με πιθανή αναπροσαρμογή των μισθών τα επόμενα δύο χρόνια, και ότι αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε οξεία αναταραχή.

H αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στις θετικές αντιδράσεις για την επιτευχθείσα συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ σε άλλη είδηση γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ως "ιστορικό αναχρονισμό" μετά και την επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Γράφει ότι οι κοινοτάρχες των επτά χωριών στην περιοχή του Ακάμα κάλεσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης να σταματήσει να υποστηρίζει τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου στον Ακάμα, απαιτώντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΚΝ)
(Α.Π.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 12 April 1998 - 14:38:32 UTC