Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1998 (ΚΥΠΕ) Οι πληροφορίες που φέρουν τους Αμερικανούς να προωθούν αυτό το καλοκαίρι μια διαδικασία τύπου Ντέιτον για λύση στο Κυπριακό, η παραβίαση της περιοχής ελέγχου πτήσεων (FIR) Λευκωσίας από ισραηλινά μαχητικά και η απολογία του Ισραήλ για το θέμα, η δέσμη μέτρων που πρότεινε ο Υπουργός Οικονομικών με στόχο την ανακοπή της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και η επίσκεψη παιδιών και συγγενών των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα για τις γιορτές του Πάσχα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο "Ντέιτον τον Ιούνιο προωθούν οι Αμερικανοί", γράφει ότι πίσω κατά ένα χρόνο, βρίσκονται οι προσπάθειες στο Κυπριακό, αφού πλέον ο στόχος των διεθνών μεσολαβητών είναι η εξεύρεση τρόπων ώστε οι δύο ηγέτες να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών για απευθείας συνομιλίες. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι αναχώρησαν χθες για τα κατεχόμενα 22 παιδιά και άλλοι συγγενείς εγκλωβισμένων για να περάσουν με τους δικούς τους τις γιορτές του Πάσχα.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ντέιτον τον Ιούλιο προωθούν οι Αμερικανοί" γράφει ότι μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο υπολογίζεται να συγκαλέσουν οι Αμερικανοί μια διεθνή διάσκεψη τύπου Ντέϊτον, αν γίνει κατορθωτό να αρθούν τα εμπόδια και οι αδιάλλακτες θέσεις της Αγκυρας και του Ντενκτάς. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, θα θέσει εντός Απριλίου δέσμη από σειρά μέτρων που θα στοχεύουν κυρίως στην ανακοπή της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της, το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο, "Απολογία και πρόκληση" γραφει πως η Πρεσβεία του Ισραήλ παραδέχθηκε, με επιστολή της στην εφημερίδα, ότι ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν το FIR Λευκωσίας την περασμένη Τετάρτη, αλλά προέβαλε τον ισχυρισμό ότι περίπου το Ισραήλ δεν είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει την Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου, επειδή, όπως υποστηρίζει, το FIR Λευκωσίας καλύπτει έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων. Προσθέτει ότι το Ισραήλ απολογήθηκε για το συμβάν και ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την απολογία. Κάτω από τον τίτλο "Εκοιμήθη ενειρήνη" αναφέρεται στο θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

"Η Σημερινή" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "'Η λύση ή κρίση", αναφέρει ότι στη λογική του πολιτικού διλήμματος "ή λύση ή κρίση" επιχειρούν οι ΗΠΑ να οικοδομήσουν τα επόμενα βήματά τους στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες τις εφημερίδας, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει συντονισμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλού, γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η παράνομη σύλληψη και κράτηση του βουλευτή Μάριου Ματσάκη, στη βρετανική Βάση της Δεκέλειας, αποτελεί χρυσή ευακιρία για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς των Βάσεων.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του, το οποίο στεγάζεται κάτω από τον τίτλο "Παρόμοιο με το Ντέιτον το σχέδιο του Χόλμπρουκ", γράφει ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που φέρουν την αμερικανική διπλωματία να εργάζεται για σύγκληση συνομιλιών στο Κυπριακό, τον Ιούλιο, σε μια διαδικασία που να προσομοιάζει αυτή που ακολουθήθηκε στο Ντέιτον για το βοσνιακό. Αλλού, αναφέρεται στην επίτευξη λύσης μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και μαθητών αναφορικά με τις προεισαγωγικές εξετάσεις, σε χθεσινή σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στη Γενική Εισαγγελία.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Μεθοδεύουν αναγνώριση", αναφέρεται στο κύριο θέμα της σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ σχετικά με τις δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για τις οποίες εκφράζει απογοήτευση, ενώ χαιρετίζει τη ρωσική πρόθεση για συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι το προσωπικό των Ημικρατικών Οργανισμών εκφράζει σοβαρές ανησυχίες, μετά την εξαγγελία για σύσταση Υπουργικής Επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα της ιδιωτικοποίησης/μετοχοποίησης των Ημικρατικών Οργανισμών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της προβάλλει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Βρετανίας πάνω σε σχέδιο ειρήνης, ύστερα από 30 χρόνια. Το σχέδιο προνοεί σύσφιξη των δεσμών μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας και ταυτόχρονη διατήρηση των σχέσεων με τη Βρετανία. Αλλού, γράφει ότι το Ισραήλ απολογήθηκε για την παραβίαση του FIR Λευκωσίας από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κι ότι η απολογία έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 11 April 1998 - 14:25:09 UTC