Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1998 (ΚΥΠΕ) Οι εκτιμήσεις του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ και οι επαφές που θα έχει αυτή την εβδομάδα, όπως και οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη Γκεόργκι Μουράτοφ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" με κύριο τίτλο "Διαφοροποίηση της απόφασης του Λουξεμβούργου θα επιδιώξουν χώρες της ΕΕ", γράφει ότι χώρες μέλη της ΕΕ θα επιδιώξουν διαφοροποίηση της απόφασης του Λουξεμβούργου, που λήφθηκε στα τέλη του παρελθόντος χρόνου, που θα ανοίγει το δρόμο στην Τουρκία για ένταξη στην Ευρώπη. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση Κλίντον έχει ανησυχήσει από τα μηνύματα που έστειλε η Μόσχα σχετικά με τους πυραύλους S300, κατά τη συνάντηση του Προέδρου Γέλτσιν με τον Υπουργό Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο και ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί αν εγκατασταθούν.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Σκληρό τρίμηνο", γράφει ότι για σκληρό τρίμηνο μιλά το αθηναϊκό "Βήμα", ως προς την κινητοποίηση προώθησης λύσης του Κυπριακού, επιμένοντας στην πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης τύπου "Ντέιτον". Αλλού γράφει ότι ο Ασπρόκρεμμος, το δεύτερο σε χωριτικότητα φράγμα της Κύπρου με δυναμικότητα 52.375 εκ. κυβικών μέτρων νερού, αποκτά στα επόμενα δύο χρόνια δικό του διυλιστήριο, ώστε το νερό του να παρέχεται και για σκοπούς ύδρευσης, εκτός από άδρευση.

Το "Θάρρος" με κύριο τίτλο "Πόλεμος με τουρκική 'χειρουργική' ", γράφει ότι τη γνωστή κινδυνολογία περί ενδεχόμενου πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της απόρριψης της Τουρκίας από την ΕΕ, της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και της γνωστής αντίδρασης του Ραούφ Ντενκτάς, επαναλαμβάνει έκθεση της βρετανικής εταιρείας οικονομικο - πολιτικών αναλύσεων "HILFE". Αλλού γράφει ότι ο Τόμας Μίλερ δήλωσε ότι στο μέλλον πιθανό να φανεί χρήσιμη για το Κυπριακό μια από τις δυο μεθόδους που ακολουθήθηκαν στη διαδικασία τύπου Ντέιτον ή Καμπ Ντέιβιντ.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Μαγικά ανοίγματα" γράφει ότι η ανάμιξη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε επενδύσεις εκατομυρίων δολαρίων στην Τουρκία και οι ιδιαιτέρως καλές του σχέσεις με το "φιλοτουρκικό" πεντάγωνο προκαλούν την έκδηλη ανησυχία των πολιτικών στην Κύπρο και στην Ελλάδα, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, χαρακτήρισε υποθετικές τις πληροφορίες ότι προωθείται διαδικασία τύπου Ντέιτον για επίλυση του Κυπριακού και είπε ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα συγκεκριμένο όσον αφορά τέτοιο θέμα.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Αρση ελληνικού βέτο ευνοούν ΗΠΑ - Ρωσσία" γράφει ότι ο κυρίαρχος στόχος των επαφών που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός συντονιστής στο Κυπριακό Τόμας Μίλερ είναι η άρση του ελληνικού βέτο στην Κοινοτική χρηματοδότηση στην Τουρκία. Γράφει, επίσης, ότι ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, εκτιμά πως "χρήσιμη ενδεχομένως να φανεί στο μέλλον για το Κυπριακό μια μέθοδος ή παραλλαγή των συμφωνιών Ντείτον και Καμπ Ντέιβιτ."

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Κοινό Μέτωπο κατά της διχοτόμησης" αναφέρεται στην ομιλία του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην επέτειο της θυσίας των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη και στο μήνυμα της ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας το οποίο απηύθυνε προς τους Τ/Κ. Γράφει, επίσης πως η ΠΕΟ κατά την πραγματοποίηση σημερινής σύσκεψης θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα των προθέσεων της κυβέρνησης να μεθοδεύσει ιδιωτικοποιήσεις σε ημικρατικούς οργανισμούς.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΝΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 13 April 1998 - 7:24:10 UTC