Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαρκοπουλιώτης: Οφελος σύντομα από την Προεδρία στον Κύπριο πολίτη
  • [02] Η οικονομία και η Ελλάδα στην άτυπο Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
  • [03] Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Υγείας
  • [04] Διευθυντής Κτηματολογίου: Δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρώσουμε

    απαλλοτριώσεις


  • [01] Μαρκοπουλιώτης: Οφελος σύντομα από την Προεδρία στον Κύπριο πολίτη

    Η Κύπρος έχει πάρει «ζεστά» το εγχείρημα της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και στοχεύει σε μια επιτυχημένη διοργάνωση, δηλώνει ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

    Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μαρκοπουλιώτης κάνει λόγο για σοβαρή προετοιμασία που γίνεται από πλευράς κρατικών δομών, ενώ σημειώνει και τη δέσμευση του πολιτικού κόσμου προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι το όφελος για τον Κύπριο πολίτη θα διαφανεί σύντομα και εξηγεί ότι μια επιτυχής Προεδρία θα δημιουργήσει ένα πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα, από το οποίο θα μπορέσει να αντλήσει σε κατοπινό στάδιο.

    Ως προς το Κυπριακό, επισημαίνει πως ο καλύτερος τρόπος για την ανάδειξη εθνικών ζητημάτων στους κόλπους της Ενωσης είναι να αποδείξεις στους εταίρους σου ότι είσαι μια απολύτως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία μπορεί να κατανοήσει και να ανταπεξέλθει στα ευρωπαϊκά της καθήκοντα. Και αυτό, αναφέρει, αποτελεί μια διεργασία πολιτικής ωρίμανσης.

    Σχετικά με την εκπεφρασμένη θέση της Αγκυρας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Μαρκοπουλιώτης λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφραστεί με σαφήνεια στο θέμα. Πρόκειται για ένα «από τα καλύτερα παραδείγματα σαφήνειας», σημειώνει και προσθέτει ότι η Κομισιόν «περπατάει» μαζί με τη Λευκωσία για την επιτυχή έκβαση της Προεδρίας. Και αυτό, όπως αναφέρει, αποτελεί απάντηση σε όσους θα ανέμεναν περισσότερη στήριξη.

    Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μαρκοπουλιώτης αναφέρεται στη σημασία της επίτευξης συμφωνίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για τους πολίτες, τονίζοντας ότι μια συμφωνία στο θέμα των ιδίων πόρων της Ενωσης είναι εφικτή, με την Κυπριακή Προεδρία να διαδραματίζει ρόλο δίκαιου μεσολαβητή.

    Δεν σχολιάζει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, σημειώνει όμως ότι η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.

    Τέλος, αναφέρεται στην αναμφίβολη, όπως αναφέρει, ανάγκη για ανάπτυξη και για δημιουργία θέσεων εργασίας και συμπληρώνει ότι τα νομοθετικά εργαλεία προς τούτο υπάρχουν, μέσω της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

    [02] Η οικονομία και η Ελλάδα στην άτυπο Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη με έμφαση την Ελλάδα, αλλά και οι προτάσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, θα είναι τα βασικά θέματα της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα έχει τη μορφή δείπνου. Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Αναφορικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο «27», όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την επιθυμία τους να παραμείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα με την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στη συνάντηση που θα έχει τη μορφή δείπνου δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα μπορούσε να συζητήσει και να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και επιπλέον δεν θέλουν να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    Με δεδομένη την παραπάνω θέση θεωρείται σχεδόν βέβαιο στις Βρυξέλλες ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κινηθούν στο πλαίσιο της δήλωσης που έκαναν το Σάββατο στις ΗΠΑ οι ηγέτες της ομάδας G8, με την οποία εξέφρασαν την επιθυμία να παραμείνει η Ευρωζώνη ενιαία με την Ελλάδα στις τάξεις της, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα.

    Η θέση αυτή θα έχει τη μορφή γραπτής δήλωσης ή θα διατυπωθεί προφορικά μετά το τέλος του δείπνου εργασίας, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, Χέρμαν Βαν Ρόμπει.

    [03] Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Υγείας

    Το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα είναι στο επίκεντρο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

    Τo όλο θέμα προέκυψε ύστερα από ανακοινώσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ότι τα σκευάσματα υγρής νικοτίνης που συνοδεύουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ``ταξινομούνται ως πολύ τοξικά για την ανθρώπινη υγεία και επικίνδυνα για το περιβάλλον``, την στιγμή που παρατηρείται έξαρση στην εισαγωγή των συσκευών αυτών.

    ``Εμείς είδαμε το συνοδευτικό παρασκεύασμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου το οποίο πρέπει να έχει πληροφόρηση επικινδυνότητας και είδαμε ότι πολλά τέτοια προϊόντα δεν την είχαν, δεν είχαν τη σωστή συσκευασία και όταν δεν περνά η πληροφόρηση στον κόσμο, μπορεί να γίνεται αλόγιστη χρήση``, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Τασούλα Κυπριανίδου Λεοντίδου - Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας Α΄ τάξης.

    Οπως είπε, μετά την εμφάνιση του προϊόντος αυτού στο ευρωπαϊκό σύστημα ενημέρωσης για επικίνδυνα προϊόντα (RAPEX) το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας άρχισε τον έλεγχο στην κυπριακή αγορά.

    [04] Διευθυντής Κτηματολογίου: Δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρώσουμε απαλλοτριώσεις

    Μεγάλη πίεση από δικηγόρους και από ιδιοκτήτες τεμαχίων τα οποία έχουν απαλλοτριωθεί, για καταβολή από το κράτος των οφειλόμενων αποζημιώσεων, δέχεται το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Ανδρέα Χριστοδούλου.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον για έκδοση τίτλων για τις 150.000 μονάδες που ανεγέρθησαν τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ σημείωσε ότι οι κενές θέσεις εργασίας που έχει το Κτηματολόγιο ανέρχονται στο ένα τέταρτο του προσωπικού που είχε το Τμήμα τα προηγούμενα χρόνια.

    Ειδικότερα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι το συνολικό κόστος των απαλλοτριώσεων που διενεργήθηκαν τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια ανέρχεται στα 530 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα μέχρι στιγμής συμφωνηθέντα ποσά με τους ιδιοκτήτες τεμαχίων που έχουν απαλλοτριωθεί ανέρχονται στα 327 εκ. ευρώ.

    ``Αυτό το ποσό είναι συμφωνημένο, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρώσουμε``, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 23 May 2012 - 9:29:09 UTC