Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος: Τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας αποκάλυψε ο Γκιουλ
  • [02] Ανακοινώθηκαν οι πέντε της Λαϊκής
  • [03] Σε τρεις άξονες οι προτεραιότητες του Υπ. Παιδείας κατά την Προεδρία
  • [04] Ημερίδα της Βουλής για τους Παγκόσμιους Πολέμους

  • [01] Εκπρόσωπος: Τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας αποκάλυψε ο Γκιουλ

    Τις πραγματικές προθέσεις και την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ για εναλλακτικές λύσεις στο Κυπριακό, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο Εκπρόσωπος σχολίαζε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν ότι εάν είναι μάταιες όλες οι προσπάθειες, τότε η τουρκική πλευρά θα θέσει θέμα άλλων εναλλακτικών λύσεων στο Κυπριακό.

    ``Η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό οφείλεται στην αρνητική και κωλυσιεργό στάση της τουρκικής πλευράς, της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας``, επισήμανε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ``οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, που δημοσιεύονται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, αποκαλύπτουν τις προθέσεις και την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό``.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών καταστάσεων στο Κυπριακό, είναι πολύ αποκαλυπτικές για τις προθέσεις και την πολιτική της Τουρκίας στο πρόβλημα``.

    Η τουρκική πλευρά, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ``με την όλη στάση της είναι ο υπαίτιος του αδιεξόδου``.

    ``Με την πολιτική που ακολουθεί στις συνομιλίες επιχειρεί να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για να προωθήσει το Σχέδιο Β', που πολυδιαφημίζει η Τουρκία, και που στόχο έχει την παγίωση της ντε φάκτο διαίρεσης και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους``, παρατήρησε.

    Οπως σημείωσε, στα πλαίσια αυτής της αρνητικής πολιτικής, η τουρκική πλευρά έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ και προσπαθεί να ακυρώσει ό,τι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη διαδικασία του διαλόγου.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να ακυρώσει τη βάση λύσης του Κυπριακού, η οποία συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές πριν από την έναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων και η οποία προβλέπεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά, είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάστηκε και θα συνεχίσει να εργάζεται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, με συνέπεια στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πάντοτε στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από το διεθνή οργανισμό, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι η πολιτική της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους κάθετα συγκρούεται με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη διεθνή νομιμότητα.

    ``Τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζει, επίσης, η Τουρκία με την πρόκληση έντασης στην περιοχή με αφορμή το νόμιμο και αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα, δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό πλούτο που βρίσκεται μέσα στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής της ζώνης``, είπε.

    Ο Εκπρόσωπος κατήγγειλε την πολιτική της Τουρκίας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση άσκησης επιρροής και πίεσης πάνω στην Τουρκία, ``για να σεβαστεί και να εφαρμόσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, για να καταστεί εφικτή η επίλυση ενός προβλήματος που για δεκαετίες βασανίζει τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και αποτελεί εστία κινδύνων για την περιοχή».

    [02] Ανακοινώθηκαν οι πέντε της Λαϊκής

    Στα ονόματα των πέντε νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας κατέληξαν ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

    Τα νέα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής, τα οποία ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών μετά την τετράωρη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, είναι οι Επισκόπου Σπύρος, Ζαχαριάδης Ανδρέας, Τρόκκος Ανδρέας, Φιλίππου Ανδρέας και Χατζηγιαννάκης Μάριος.

    Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Οικονομικών θα προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών στο διορισμό ακόμα δύο Συμβούλων, του Πανίκκου Πουτζιουρή και του Νίκου Χατζηνικολάου.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, υπάρχει το ενδεχόμενο διορισμού και όγδοου συμβούλου, το όνομα του οποίου θα αποφασιστεί με τις ίδιες διαδικασίες, εξασφαλίζοντας στο κράτος την πλειοψηφία των μελών του 15μελούς ΔΣ της Λαϊκής.

    [03] Σε τρεις άξονες οι προτεραιότητες του Υπ. Παιδείας κατά την Προεδρία

    Σε κυρίως τρεις άξονες κινούνται οι προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Αφορούν κυρίως τα θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού, την ανάδειξη του πολιτισμού στην Κύπρο και το εξωτερικό και την ενίσχυση της γνώσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε θέματα ΕΕ καθώς και την ανάδειξη του έργου που επιτελείται στα σχολεία.

    Από τα πιο σημαντικά γεγονότα που θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο-συνολικά 17 συμβούλια και εκδηλώσεις προγραμματίζονται εντός Κύπρου-είναι το μεγάλο συνέδριο για τον αλφαβητισμό στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι Ατυπες Σύνοδοι των Υπουργών Αθλητισμού και των Υπουργών Παιδείας στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου.

    Στους γενικούς στόχους περιλαμβάνεται η άρτια προετοιμασία και υλοποίηση του προγράμματος, η αποτελεσματική διαχείριση των χαρτοφυλακίων, η κατάθεση προτάσεων για έντιμες και συμβιβαστικές λύσεις προς όφελος όλων των πολιτών της ΕΕ και η αξιοποίηση της κυπριακής φιλοξενίας.

    Ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, παρουσία όλων των υπηρεσιακών παραγόντων που ηγούνται των διαφόρων τμημάτων για θέματα ΕΕ και προεδρίας, αλλά και αξιωματούχων του ΚΟΑ και του Οργανισμού Νεολαίας (ΟΝΕΚ) με τους οποίους υπάρχει στενή συνεργασία, παρουσίασε το πρωί τις προτεραιότητες του Υπουργείου του ενόψει προεδρίας.

    [04] Ημερίδα της Βουλής για τους Παγκόσμιους Πολέμους

    Με τη συμμετοχή βουλευτών, κρατικών αξιωματούχων, μελών διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, ακαδημαϊκών, σπουδαστών και μεγάλου αριθμού απλών πολιτών ξεκίνησε στη Λευκωσία η ανοικτή ημερίδα που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων, με θέμα «Α' Παγκόσμιος Πόλεμος – Β' Παγκόσμιος Πόλεμος 10 χρόνια φρίκης – 81 εκατομμύρια χαμένες ζωές».

    Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων Αδάμος Αδάμου, αφού υπενθύμισε ότι οι δυο Παγκόσμιοι Πόλεμοι έσυραν την ανθρωπότητα σε ένα δεκάχρονο βασανιστήριο πρωτοφανούς φρίκης, προκαλώντας το θάνατο σε περισσότερους από ογδόντα ένα εκατομμύρια ανθρώπους και επιφέροντας ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, υπέδειξε ότι δεδομένου του ότι στην Κύπρο βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες του πολέμου μέσα από τις πληγές που άφησε πίσω της η τουρκική εισβολή του 1974, ο σκοπός της ημερίδας «δεν είναι η απλή ιστορική αναδρομή» αλλά πέραν της απότισης φόρου τιμής στους νεκρούς των πολέμων, η ανάδειξη της ειρήνης, του διαλόγου και της συνεννόησης για την αναζήτηση διεξόδου από οποιασδήποτε μορφής διαφωνίες, συγκρούσεις συμφερόντων και άλλες -μικρές ή μεγάλες- αντιπαραθέσεις, ως η μόνη επιλογή.

    Επεσήμανε παράλληλα πως με τη διοργάνωση της ημερίδας η Βουλή επιθυμεί να καταδικάσει κάθε μορφής ακρότητα και χρήση βίας.

    «Θέλουμε να πετύχουμε», πρόσθεσε, «την αποστροφή από τις ναζιστικές και φασιστικές πρακτικές και θεωρίες, να ενισχύσουμε το αντιπολεμικό αίσθημα, μέχρις ότου αποκηρυχθεί ουσιαστικά η επιλογή της βίας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «ο πόλεμος και η ένοπλη βία πρέπει πια να καταστεί ένα παρωχημένο μέσο, ένα μέσο των δειλών το οποίο μετέρχονται, διότι φοβούνται ή αδυνατούν να πετύχουν τους στόχους τους ειρηνικά και πολιτισμένα».

    «Απαξιώνουμε και καταδικάζουμε λοιπόν την επιλογή του πολέμου, μέσα από την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει να συγχέεται η άρνηση της επιλογής του πολέμου με την ηττοπάθεια και την παθητικότητα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 23 May 2012 - 13:29:12 UTC