Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Φίσερ: Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον Αυστριακών για

    την Κύπρο

  • [02] Η Λευκωσία ακολούθησε το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας

  • [01] Πρόεδρος Φίσερ: Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον Αυστριακών για την Κύπρο

    Υπάρχει μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από πλευράς της Αυστρίας για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επίσης εξαιρετικές δυνατότητες για συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας.

    Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, παρευρέθηκαν και μίλησαν στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, στη Βιέννη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου αποτελεί μια καλή βάση για μια σύγχρονη οικονομία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη δική του ομιλία, σημείωσε τη σημασία του Φόρουμ για την περαιτέρω σύσφιγξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου – Αυστρίας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων είπε ότι οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως αν υπάρξει γεώτρηση σε πιο μεγάλο βάθος θα ανευρεθούν και ποσότητες πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη ανεύρεση μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές και νέα δεδομένα για συνεργασίες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, στη Βιέννη, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η διοργάνωσή του επιχειρηματικού φόρουμ αποτελεί ακόμη μια αξιόλογη προσπάθεια για την περαιτέρω σύσφιγξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αυστρίας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί σ' ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών. Η στρατηγική γεωγραφική της θέση και το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, πρόσθεσε, «καθώς και το νομικό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες υποδομές, εδραιώνουν την Κύπρο, ως έναν ελκυστικό προορισμό εισροής ξένων κεφαλαίων και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα προτερήματα αυτά αποτυπώνονται και στο σύνολο των επενδυμένων κεφαλαίων στη χώρα, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ».

    Αποτελεί γεγονός, σημείωσε, ότι η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει επηρεάσει και την κυπριακή οικονομία. Προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εργαζόμαστε μεθοδικά, αποσκοπώντας στην ταχεία επάνοδο της κυπριακής οικονομίας στο δρόμο της ανάκαμψης. Εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση, συνέχισε, «προχωρούμε και στην εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει η Κύπρος».

    Ανέφερε, επίσης, ότι στην Κύπρο υπάρχει συνεργασία των κοινωνικών εταίρων πράγμα που οδηγεί σε ανάπτυξη και σε ομαλότητα των εργασιακών σχέσεων, ενώ υπάρχει κοινωνική ειρήνη ένεκα της συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, του συνεργατισμού και των εργοδοτών. «Αυτό αποτρέπει τις κοινωνικές συγκρούσεις και επιτρέπει την ομαλότητα στην ανάπτυξη», είπε, προσθέτοντας ότι παρόλο που τελευταίως είχαμε κάποια μικρο-διαλείμματα, «δυστυχώς, τα οποία προσπαθούμε, και με τη δική μου παρέμβαση, να τα ομαλοποιήσουμε και να αποφύγουμε τις όποιες συγκρούσεις».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε με ιδιαίτερη ικανοποίηση πως παρά τη διεθνώς δύσκολη οικονομική συγκυρία, το επίπεδο των κύπρο – αυστριακών σχέσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα οι τομείς της συνεργασίας έχουν διευρυνθεί.

    Σημειώνοντας ότι η φιλία του με τον Πρόεδρο Χάιντς Φίσερ αποτελεί ένα «καλό υπόβαθρο για την παραπέρα ανάπτυξη και των οικονομικών σχέσεων», ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο των σχέσεων αυτών, «όμως, την ίδια ώρα υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των επενδύσεων και καλώ τους επιχειρηματίες των δύο χωρών να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες».

    Ωστόσο, είπε, «υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της μεταξύ μας συνεργασίας. Ελπίζω ότι η σημερινή εκδήλωση θα δώσει νέα ώθηση και θα ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρηματιών των δυο χωρών μας, αναδεικνύοντας έτσι και νέους τομείς και κλάδους συνεργασίας», ανέφερε ο Πρόεδρος.

    Ένας τέτοιος τομέας, συνέχισε, είναι αυτός της ενέργειας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πεδίο ανάληψης επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών μας. «Η πρόσφατη ανεύρεση μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές και νέα δεδομένα για συνεργασίες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που άρχισε ήδη να επιδεικνύεται για τη χώρα μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Οπως είπε, «οι επιστήμονες λένε ότι εάν υπάρξει γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος θα βρεθεί και πετρέλαιο».

    Αναφερόμενος στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία αναλαμβάνει η Κύπρος τον ερχόμενο Ιούλιο, είπε ότι πρόκειται για την ύψιστη ευρωπαϊκή υποχρέωση που έχει κληθεί να αναλάβει η Κύπρος από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, αναμφίβολα, προκαλεί σε όλους τους Κύπριους αισθήματα δέους, αλλά και ενθουσιασμού. «Η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια χρονικά δύσκολη περίοδο, γεγονός όμως που αποτελεί μια ευκαιρία για μας να εργαστούμε εποικοδομητικά για μια καλύτερη Ευρώπη, πρώτα και κύρια για τους πολίτες της», είπε.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αυστρίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η ενίσχυση του τομέα των επενδύσεων ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχόλησε τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από πλευράς της Αυστρίας για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επίσης εξαιρετικές δυνατότητες για συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι οι εισαγωγές-εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εξαγωγές εκατέρωθεν έχουν εξαπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.

    Σημείωσε ότι οι τουριστικές ανταλλαγές είναι σε πολύ καλά επίπεδα μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας.

    Αναφερόμενος στην ανεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Φίσερ είπε ότι ενδέχεται τα κοιτάσματα να είναι περισσότερα από 5-8 τρις κυβικά πόδια, επισημαίνοντας ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου αποτελεί μια καλή βάση για μια σύγχρονη οικονομία, ενώ ανέφερε ότι «η Κύπρος ως δημοκρατική χώρα και μέλος της ΕΕ έχει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας».

    Τέλος, ο Πρόεδρος Φίσερ αναφέρθηκε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι πλούσια σε ό,τι αφορά αυτή την πηγή ενέργειας, ενώ η Αυστρία είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών.

    [02] Η Λευκωσία ακολούθησε το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας

    Το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι το Λονδίνο ακολούθησε η Λευκωσία, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην αίθουσα «Ειρήνη» στην οδό Λήδρας.

    Κατά την τελετή έγινε συμβολική παράδοση της φλόγας από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλη Παπαϊωάννου στον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Μάθιου Κίντ με ευχές για επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η ολυμπιακή φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία, «μεταφέροντας αυτό το πανανθρώπινο μήνυμα της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας των λαών, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλους μας».

    «Για μια ακόμα φορά, οι αθλητές όλου του κόσμου, καλούνται να υπερβούν εαυτόν, μέσα στο αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων τους», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι για μια ακόμη φορά τα ολυμπιακά ιδεώδη γίνονται δέσμευση για νέες πορείες και αλλαγή προς την πρόοδο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 May 2012 - 17:29:19 UTC