Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Βγενόπουλου κατά Ορφανίδη-Αβέρωφ
  • [02] O Συλικιώτης για τον β` γύρο αδειοδοτήσεων
  • [03] Kοινή προγραμματική διακήρυξη από το κέντρο
  • [04] Αισιοδοξία για την χρήση των ΑΠΕ εκφράζει η Κυβέρνηση

  • [01] Επίθεση Βγενόπουλου κατά Ορφανίδη-Αβέρωφ

    Ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να επέμβει και να απαγορεύσει στις εμπορικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα μιας χώρας, συνδέοντας το ομόλογο με την αξιολόγηση που είχε η συγκεκριμένη χώρα, υποστήριξε την Παρασκευή ο τέως μη εκτελεστικός πρόεδρος της Μαρφίν Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Σε συνέντευξη Τύπου, για να απαντήσει σε κατηγορίες που του είχαν καταλογισθεί, ο κ. Βγενόπουλος απέρριψε τη θέση του κ. Ορφανίδη ότι η ΚΤ δεν μπορούσε να απαγορεύσει στις εμπορικές τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα ενός κράτους - μέλους της Ευρωζώνης.

    ``Βεβαίως μπορείς να συνδέσεις τα ομόλογα με το credit rating των χωρών και να πεις ότι δεν πρέπει καμία τράπεζα να έχει τόσο τοις εκατόν του ενεργητικού της σε ομόλογα χωρών που δεν έχουν τουλάχιστον το credit rating Α. Δεν σου απαγορεύει κανείς να το κάνεις``, είπε.

    Υποστήριξε ότι όταν ξεκινά μια διαδικασία PSI το μαθαίνουν πρώτα οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών και πρόσθεσε: ``Φώναξε ποτέ κανέναν (ο κ. Ορφανίδης) να πει κοίταξε να δεις μέχρι εδώ. Να του πει απ` εδώ και πέραν βάζω ένα συγκεκριμένο κανόνα διότι θέλω να σας προφυλάξω. Προφανώς όχι``.

    Ο κ. Βγενόπουλος έστρεψε τα πυρά του προς τον κ. Νεοφύτου, με αφορμή τις δηλώσεις του ότι ο κ. Βγενόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστόφια για να ζητήσει την παρέμβασή του για χαλάρωση του εποπτικού πλαισίου, λέγοντας πως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρέλειψε να αναφέρει ότι συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ενώ, όπως είπε, ``την ίδια περίοδο ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ήρθε εκείνος στο γραφείο μου``.

    ``Ηρθε (ο κ. Νεοφύτου) στο γραφείο μου μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης συνεδρίας και μου είπε επί λέξει τα εξής: Μην το συνεχίζεις αυτό, ο διάλογος αυτός να γίνει με απόφαση της Επιτροπής. Εγώ έχω άριστες σχέσεις με τον κ. Ορφανίδη και εφόσον τελειώσει αυτό το θέμα με την Επιτροπή Θεσμών θα κανονίσω να βρεθούμε εσύ εγώ και ο κ. Ορφανίδης και να τα βρούμε, αν εγκατασταθεί μια σχέση και να δούμε τι πρέπει να γίνει`` είπε ο κ. Βγενόπουλος.

    Ουδέποτε συνάντησα κατ` ιδίαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο παρά τις πιέσεις που εξασκούσε μέσω κοινών φίλων, ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας από τη Βουλή.

    Απαντώντας στις αναφορές Βγενόπουλου στο πρόσωπό του, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε «το θεωρώ τιμή μου γιατί ασχολείται και με κατηγορεί ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος».

    Ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι η μοναδική συνάντηση, που είχε, μεταξύ των δύο συνεδριών της Επ. Θεσμών, με τον κ. Βγενόπουλο, ήταν στα γραφεία της Μαρφίν Λαϊκή, όπου συνόδευε τον Πρόεδρο της παράταξής του. Πρόσθεσε ότι η συνάντηση δεν ήταν κατ` ιδίαν, είτε του ιδίου με τον κ. Βγενόπουλο, είτε με την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ. Οπως είπε, παρευρίσκονταν ο κ. Αναστασιάδης, ο ίδιος και εκ μέρους των Κυπρίων μετόχων της Μαρφίν Λαϊκής ο κ. Λανίτης.

    «Σε αυτή τη συνάντηση, που ήταν με πρωτοβουλία του κ. Βγενόπουλου που ζήτησε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της παράταξης, προσπάθησε να μας πείσει ότι έπρεπε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να γίνει πιο χαλαρό, με βάση τις ανάγκες ή και τα θελήματα του κ. Βγενόπουλου. Τόσο ο Πρόεδρος της παράταξης, που θέλω και δημόσια να τον ευχαριστήσω, έμεινε στα θέματα αρχής, όπως κι εγώ του ξεκαθάρισα ότι δεν πρόκειται η παράταξή μας να δεχτεί εκπτώσεις στο εποπτικό σύστημα, αυτό που προσπαθούσε η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών να αλλάξουν και ζητούσαν τη συναίνεση της Βουλής», ανέφερε.

    [02] O Συλικιώτης για τον β` γύρο αδειοδοτήσεων

    Στις 11 Μαΐου θα γνωστοποιηθούν οι επίσημες αιτήσεις για τον β' γύρο αδειοδοτήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, επανέάβε την Παρασκευή ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα που βλέπουν τελευταίως το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν ότι δεν θα ενδιαφερθούν για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, εταιρείες από μεγάλες χώρες.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο των εγκαινίων του Αιολικού Πάρκου «Αγία Αννα» στην επαρχία Λάρνακας και κληθείς να αναφέρει που βρίσκεται το θέμα του δεύτερου γύρου των αδειοδοτήσεων, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας. Είναι τα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά ότι δεν θα ενδιαφερθούν εταιρείες από τις άλφα ή βήτα χώρες. Δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες αιτήσεις και τις επίσημες αιτήσεις θα τις γνωρίζουμε στις 11 Μαΐου. Όμως όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μεγάλες εταιρείες θα ενδιαφερθούν και έτσι αναμένουμε τις 11 Μαΐου» είπε.

    Εξηγώντας γιατί αναφέρεται σε «ισχυρές ενδείξεις» ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως «δεν είναι μόνο ότι πάρα πολλές εταιρείες έχουν αγοράσει τα σεισμογραφικά δεδομένα, συμμετείχαν στις επίσημες παρουσιάσεις που έγιναν στο Χιούστον του Τέξας, το Λονδίνο και τη Ρώμη, έχουν επαφές με την Κύπρο αλλά και πάρα πολλές εταιρείες έχουν αποταθεί με ερωτήματα στο Υπουργείο Εμπορίου και τα ερωτήματα και οι απαντήσεις δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου».

    Πρόσθεσε ότι «μιλούμε για μια ανοικτή διαφανή διαδικασία, όμως οι ενδείξεις μέσα από τις συναντήσεις και επαφές που έχουμε με μεγάλες εταιρείες από πολλές περιοχές του πλανήτη μας δείχνουν ότι θα ενδιαφερθούν για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης».

    Συνέστησε μάλιστα σε όλους «να αναμένουμε τις 11 Μαΐου και να δούμε ποια ακριβώς θα είναι τα αποτελέσματα ώστε να προχωρήσει και αυτή η διαδικασία και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα κοιτάσματα που ανευρέθηκαν και αυτά που υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου».

    Είπε ακόμα ότι έτσι «θα μπορέσουμε στο μέλλον να υλοποιήσουμε ένα όραμα και το όραμα είναι ότι η Κύπρος μπορεί να έχει ένα άριστο ενεργειακό μείγμα χρησιμοποίησης φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ετσι θα ανεξαρτητοποιηθούμε από τα συμβατικά καύσιμα και θα έχουμε ηλεκτρική ενέργεια και φθηνή και καθαρότερη» κατέληξε.

    [03] Kοινή προγραμματική διακήρυξη από το κέντρο

    Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, κατέληξαν σε μια κοινή προγραμματική διακήρυξη στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τις προεδρικές εκλογές του 2013, στην οποία, ωστόσο, καταγράφεται η διαφωνία του ΕΥΡΩΚΟ στον όρο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που αναφέρεται στη διακήρυξη.

    Η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων Κομμάτων, στα γραφεία του Κινήματος, είπε ότι «σήμερα έχουμε καταλήξει στην κοινή προγραμματική διακήρυξη, η οποία θα δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα».

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «σήμερα έχει γίνει ένα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια μας να διαμορφώσουμε μια δημοκρατική, εναλλακτική πρόταση εξουσίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013».

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση αναφορικά με τον όρο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «δεν είναι κοινή διακήρυξη η αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το ΕΥΡΩΚΟ και διαφωνεί και δεν βλέπει ουσία και δεν συμφωνεί με την ορολογία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

    Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι «θέλω να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίηση μου γιατί η σημερινή συνάντηση οδήγησε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Κάναμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που άρχισε εδώ και κάποιες εβδομάδες».

    [04] Αισιοδοξία για την χρήση των ΑΠΕ εκφράζει η Κυβέρνηση

    Με τα νέα σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο εισέρχονται δυναμικά στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και η βιομάζα, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

    Μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων του Αιολικού Πάρκου «Αγία Αννα» στην επαρχία Λάρνακας, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι «με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νέου σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνεται ακόμα μία ώθηση για να επεκταθούμε στην Κύπρο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

    Πρόσθεσε ότι «ο στόχος για να καλύψουμε το 13% το 2020 από ανανεώσιμες πηγές θα ξεπεραστεί κατά πολύ. Ηδη με τα νέα σχέδια μπαίνουν δυναμικά και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα μικρά φωτοβολταϊκά, φωτοβολταϊκά που χρησιμοποιούνται για οικιακούς και εμπορικούς σκοπούς, αλλά και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα».

    Εξηγώντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «οι άδειες για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα θα παραχωρούνται μέσα από ειδικό πλειστηριασμό. Γι` αυτό τις επόμενες εβδομάδες θα διοργανωθεί ειδικός πλειστηριασμός για να μπορούμε να έχουμε και χαμηλότερες τιμές και να μην είναι αναγκασμένο το ειδικό ταμείο να επιχορηγεί με μεγάλα ποσά τις ανανεώσιμες πηγές».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 May 2012 - 17:29:10 UTC