Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό σύσταση Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων
  • [02] Κύπρος-Φιλανδία συζητούν άμυνα στην ΕΕ και διμερή θέματα
  • [03] Πρόεδρος: Το σύστημα υγείας να προωθεί την πρόληψη
  • [04] Στις κάλπες οι Ελληνες την Κυριακή

  • [01] Υπό σύσταση Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

    Αρμοδιότητες που σχετίζονται με την εμπορία των υδρογονανθράκων, καθώς και με τη λειτουργία και διαχείριση των υποδομών που θα δημιουργηθούν θα έχει, μεταξύ άλλων, η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων της οποίας τη σύσταση ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτης, η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων θα έχει τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Η σύσταση της εταιρείας βασίζεται, όπως είπε ο Υπουργός, στις εισηγήσεις και κατευθυντήριες γραμμές που κατατέθηκαν από πλευράς της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων, αλλά και της ΡΑΕΚ.

    Η Εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δραστηριότητες αναζήτησης, έρευνας ή και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σημείωσε. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, εξήγησε, ότι θα έχει αρμοδιότητες στην εμπορία των υδρογονανθράκων, αλλά και επιχειρηματική συμμετοχή στις νέες υποδομές που απαιτούνται -τερματικό υγροποίησης και αγωγοί-, στη λειτουργία και διαχείρισή τους.

    Επίσης θα εκπροσωπεί το κράτος στις συνέργειες και συνεργασίες με τις εταιρείες που θα συμβληθούν με το κράτος για σκοπούς αναζήτησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, μετά το β' γύρο αδειοδοτήσεων.

    Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η εταιρεία θα διοικείται από ολιγομελές Διοικητικό Συμβούλιο, πέντε ή επτά ατόμων, από τα οποία τρία θα έχουν εκτελεστική ιδιότητα. Πρόκειται δηλαδή για έναν εκτελεστικό πρόεδρο, έναν εκτελεστικό αντιπρόεδρο και ένα δεύτερο εκτελεστικό αντιπρόεδρο, στη βάση εισήγησης που κατατέθηκε από πλευράς ΡΑΕΚ.

    Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Μετά και την έγκριση της σύστασης της Εταιρείας από το Υπουργικό ακολουθεί, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, η δημιουργία του καταστατικού της εταιρείας, κατόπιν της οποίας η τελική πρόταση για τη σύσταση της Εταιρείας θα επανέλθει στο Υπουργικό για να εγκριθεί, και θα ακολουθήσει η εγγραφή της ως Εταιρείας ιδιωτικού δικαίου. Διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα με δύο μήνες το πολύ, είπε ο κ. Συλικιώτης.

    Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε και στην έγκριση από πλευράς Υπουργικού των νέων σχεδίων χορηγιών για τις ΑΠΕ, λέγοντας ότι με την απόφαση αυτή δίνεται ώθηση στην ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, με την απόφαση εισέρχονται δυναμικά στο χώρο των ΑΠΕ τα φωτοβολταϊκά και η βιομάζα. Ηδη, είπε, στην αιολική ενέργεια η Κύπρος έχει προχωρήσει και είναι καιρός να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στα φωτοβολταϊκά, ώστε να καλυφθεί το 13% μέχρι το 2020, στόχος που έχει θέσει η Κύπρος σε ό,τι αφορά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

    «Πιστεύω ότι μέχρι το 2020, με τη δυναμική που έχουμε πάρει το τελευταίο διάστημα και με τα νέα σχέδια, μπορούμε να φθάσουμε και το 20% που είναι ο συνολικός στόχος που έχει θέσει η ΕΕ», εκτίμησε ο Υπουργός.

    Στα νέα σχέδια εντάσσονται, όπως είπε, μικρά φωτοβολταϊκά για οικιακούς και εμπορικούς σκοπούς, αλλά και μεγάλα που θα αδειοδοτούνται μετά από ειδικό πλειστηριασμό. Αρχικά έχει τεθεί ως στόχος η παραγωγή 50 μεγαβάτ από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα με λιγότερο κόστος, είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «επιδίωξη μας μέσα από τον πλειστηριασμό είναι να χαμηλώσουμε ακόμα περισσότερο την τιμή».

    Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, εγκρίθηκε επιχορήγηση 28 σεντ ανά κιλοβατώρα για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι και 7 κιλοβάτ, επιχορήγηση 25 σεντ ανά κιλοβατώρα για μικρά εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι και 150 κιλοβάτ. Η συνολική τιμή πώλησης για τα εμπορικά συστήματα μεταξύ 150 κιλοβάτ και 10 μεγαβάτ θα προκύψει από τη διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού.

    «Αυτό έγινε γιατί σήμερα έχουν φθηνίσει τα φωτοβολταϊκά και μπορούν να γίνονται μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα μέχρι 10 μεγαβάτ, τα οποία θα μπορούν να παράγονται με λιγότερο κόστος», εξήγησε ο Υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι «στην πορεία το κόστος εγκατάστασης μειώνεται άρα μπορούμε σήμερα να φθάσουμε σε ψηλότερους στόχους με λιγότερο κόστος, κι αυτή είναι η επιδίωξή μας».

    Η υλοποίηση των σχεδίων θα ξεκινήσει αφότου ενημερωθεί και η Βουλή σχετικά και ήδη, όπως είπε ο Υπουργός Εμπορίου, οι περισσότερες αιτήσεις έχουν εγκριθεί και δεν θα υπάρξει καθυστέρηση, διαβεβαίωσε.

    Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι το Ταμείο για τις ΑΠΕ είναι βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να αυξηθεί το τέλος, μάλλον στο μέλλον θα μπορούμε σε κάποια φάση να μιλούμε για μείωση παρά για αύξηση του τέλους» είπε.

    Αναφορικά με τη συμμετοχή του σε συνάντηση υψηλού επιπέδου ΕΕ-Κίνας για θέματα ενέργειας, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής ΑΟΖ.

    Υπογράμμισε πως τα νέα αυτά δεδομένα δημιουργούν νέες προοπτικές για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αν. Μεσόγειος στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών, τόσο προς την ΕΕ, που είναι η προτεραιότητά μας, όσο και προς την Κίνα, η οποία είναι μια ανερχόμενη και αναδυόμενη αγορά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.

    Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας ΕΕ-Κίνας, η ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ μέχρι το 2020, και ενεργειακή ασφάλεια και σε αυτήν πήραν μέρος και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Αντιπρόεδρος της κινεζικής Κυβέρνησης Λι Κετσιάνγκ.

    Ως ένας εκ των βασικών ομιλητών κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα παραμείνει απομονωμένο από τα δίκτυα αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

    «Τόνισα τη σημασία της ολοκλήρωσης μιας λειτουργικής και πλήρους διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, με δίκαιες και ανταγωνιστικές τιμές» ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

    «Αναφέρθηκα στη σημασία των διασυνοριακών διασυνδέσεων αφού αυτές είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την επίτευξη ενισχυμένη περιφερειακής συνεργασίας, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη» πρόσθεσε.

    Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή τριών κοινών διακηρύξεων μεταξύ ΕΕ-Κίνας που αφορούν τη χρήση της ενέργειας στο αστικό περιβάλλον, την αγορά ηλεκτρισμού και την ενεργειακή ασφάλεια.

    [02] Κύπρος-Φιλανδία συζητούν άμυνα στην ΕΕ και διμερή θέματα

    Θέματα άμυνας στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ συζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης με το Φιλανδό ομόλογό του Stefan Wallin και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας του φιλανδικού Κοινοβουλίου Jussi Niinisto, στο Ελσίνκι. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τις συναντήσεις ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις που διαπιστώθηκε ότι είναι εξαιρετικές και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ιδιαίτερα στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας, καθώς και ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης.

    Ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Φιλανδία, τόνισε τη βούληση και την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί στο πνεύμα συναίνεσης με τους εταίρους, καθώς και με τα υπό ένταξη κράτη συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και ότι η μη ανταπόκριση της Τουρκίας δεν θα είναι πρόβλημα για την Κύπρο, αλλά πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών θεσμών. Η θέση αυτή χαρακτηρίζεται από τους εταίρους ως υπεύθυνη τοποθέτηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ που σέβεται και λειτουργεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος καθώς και στην κυπριακή ΑΟΖ, με έμφαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άσκηση τους με πλήρη συμμόρφωση στο διεθνές δίκαιο. Οι Φιλανδοί επίσημοι επέδειξαν κατανόηση στις κυπριακές θέσεις και δήλωσαν ετοιμότητα για συνεργασία με την Κυπριακή Προεδρία προς όφελος των στόχων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης.

    [03] Πρόεδρος: Το σύστημα υγείας να προωθεί την πρόληψη

    Η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας προνοεί για ένα σύστημα υγείας που ξεπερνά τα όρια της περίθαλψης, με το να επιδιώκει ενεργά την προώθηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι το σύστημα υγείας επενδύει επίσης σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμα εργαλεία τα οποία αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα του συστήματος και την αποτελεσματικότητά του. Ο Πρόεδρος είπε ότι δίνεται, επίσης, έμφαση στην «αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των πόρων, κάτι που θεωρείται ύψιστης σημασίας στις παρούσες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

    Απευθύνοντας χαιρετισμό στο Μεσογειακό Συνέδριο Διακαθετηριακών Θεραπειών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, που επικεντρώνεται στις πιο πρόσφατες προηγμένες θεραπείες και κλινικές έρευνες στην επεμβατική καρδιαγγειακή ιατρική, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων χρόνων η αύξηση των αναγκών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν πολύ μεγάλη» ενώ σημείωσε πως «τα συστήματα περίθαλψης βρίσκονται κάτω από συνεχείς πιέσεις εξαιτίας της γήρανσης των πληθυσμών, των αυξανόμενων περιστατικών χρόνιων νοσημάτων και των αναβαθμισμένων δημοσίων και πολιτικών προσδοκιών για το τι πρέπει να προσφέρουν τα συστήματα υγείας».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «η παρούσα διεθνής οικονομική κρίση ασκεί πρόσθετη επίδραση στους κρατικούς προϋπολογισμούς για την υγεία και επηρεάζει την αξιοπιστία των συστημάτων ιατρικής περίθαλψης». Aναμφίβολα, είπε ο Πρόεδρος, «υπάρχει ανάγκη επαναξιολόγησης των μεθόδων που μπορούν να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και ανάγκη να επιτύχουμε αποτελέσματα με έναν πιο δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο».

    Η Κύπρος έχει αναπτύξει με επιτυχία ένα πολύ υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας και αγγειακής ιατρικής, κάτι που επετεύχθη χάρη στην άριστη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η οποία επέτρεψε στους ιατρικούς θεσμούς να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τόσο στους Κύπριους ασθενείς όσο και σε ασθενείς από το εξωτερικό, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [04] Στις κάλπες οι Ελληνες την Κυριακή

    Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή, για μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων, οι Έλληνες πολίτες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά καλούνται να ψηφίσουν 9.850.802 πολίτες, ενώ οι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, ανέρχονται σε 359.959. Σε όλη την επικράτεια θα λειτουργήσουν 20.554, από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα. Η αποχή στις εκλογές του 2009 ήταν 29,5%, αυξημένη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2007.

    Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 32 κόμματα, εκλογικές συμπράξεις και συνδυασμοί. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που διανύουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί έως και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του «εκλέγειν».

    Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, ενδεικτικά αποτελέσματα είναι πιθανόν να υπάρχουν μέχρι τις 21.30 το βράδυ αλλά λόγω του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού και της ενδεχόμενης εισόδου πολλών κομμάτων, ακόμη και δέκα, στη νέα Βουλή, πιο σίγουρα αποτελέσματα δεν θα υπάρχουν παρά πολύ αργά τη νύχτα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 5 May 2012 - 13:29:08 UTC