Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ ΟΗΕ
  • [02] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ - ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ
  • [03] ΓΓ ΟΗΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΟΥΕΦΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ ΟΗΕ

    Το θέμα των απειλών της Τουρκίας λόγω της έναρξης των ερευνών της Κύπρου για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης κυριάρχησε στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε χθες στην έδρα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στην εισαγωγική του ομιλία εξέφρασε λύπη που άλλος ένας χρόνος παρήλθε χωρίς να είναι σε θέση να ανακοινώσει κάτι ευχάριστο για τη λύση του Κυπριακού. Αντιθέτως, υπογράμμισε, αυτή τη στιγμή η Κύπρος προσπαθεί να προωθήσει τη μελλοντική εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και αντιμετωπίζει τις απειλές της Τουρκίας., η ηγεσία της οποίας προσπαθεί να εκδικηθεί την Κυπριακή Δημοκρατία για την απόφαση διεξαγωγής έρευνας ενός της ΑΟΖ της.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η ΕΕ και άλλες χώρες αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά η Τουρκία ως συνήθως αρνείται αυτό το δικαίωμα σε μια χώρα μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στην περίπτωση που εξευρεθούν αποθέματα αερίου και πετρελαίου, τότε αυτό θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες, την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή. Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία θα αποτελείται από ένα κράτος, μία και μόνη κυριαρχία και μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα ως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

    Αναφερόμενος στην τρέχουσα διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έχει συμφωνηθεί στο κεφάλαιο της Οικονομίας ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα ανήκει στην αρμοδιότητα της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και η κυβέρνηση θα διανέμει τα οφέλη και στις δύο ομοσπονδιακές μονάδες, την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή.

    Οι Τουρκοκύπριοι επισήμανε- θα κερδίσουν από την πιθανή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και το ίδιο πιστεύω-είπε- και η Τουρκία όπως και η Ελλάδα, μετά τη λύση του κυπριακού.

    Δυστυχώς- πρόσθεσε- η τουρκική συμπεριφορά είναι απαράδεκτη γιατί πρόκειται για μια πανίσχυρη χώρα εναντίον μιας μικρής και αδύνατης στρατιωτικά χώρας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος σε δημοσιεύματα ότι οι Ελληνοκύπριοι προετοιμάζονται για πόλεμο, τόνισε ότι πρόκειται για φαιδρότητες και σημείωσε ότι η παράταξη της εθνικής φρουράς στην Κύπρο είναι καθαρά αμυντική. Επιθυμούμε, πρόσθεσε, μια ειρηνική λύση όλων των προβλημάτων τόσο μεταξύ εμάς και των Τουρκοκυπρίων όσο και μεταξύ εμάς και της Τουρκίας.

    Ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεν προχωρούν, σημειώνοντας ότι όταν συνομιλητής του ήταν ο κ. Ταλάτ υπήρξαν σημαντικές συγκλίσεις σε κρίσιμες πτυχές όπως την διακυβέρνηση, την οικονομία, στα θέματα της ΕΕ και μερικές άλλες. Δυστυχώς όμως-είπε- ακόμα και όταν ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε και από τους δύο ηγέτες, να ανανεώσουμε την δέσμευση μας στη βάση των διαπραγματεύσεων όπως διατυπώνεται στο ψήφισμα του Σ.Α. 1251 και να προχωρήσουμε μπροστά, από το σημείο που είχαμε μείνει με τον προηγούμενο ηγέτη κ. Ταλάτ , ο κ. Έρογλου υπαναχώρησε τόσο στα θέματα της κυριαρχίας όσο και σε άλλα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ο κ. Έρογλου θα ξανασκεφθεί και θα επανορθώσει τις θέσεις του ενόψει και της συνάντησης του προσεχούς Οκτωβρίου με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ώστε να υπάρξει μια καλή προοπτική για λύση και για την πιθανότητα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού.

    Ερωτήσεις Απαντήσεις ------------------------------- Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τι η σπουδή σε ό,τι αφορά τις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, εφόσον μπορούμε να περιμένουμε τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι η πρόταση για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου δεν είναι καινούργια αλλά βρίσκεται στο τραπέζι από την δεκαετία του 80. Καθυστερούσαμε την υλοποίηση της, τόνισε, γιατί θέλαμε λύση του Κυπριακού. Η διαδικασία όμως δεν άρχισε τώρα αλλά εδώ και μερικά χρόνια. Δεν πιστεύω-τόνισε- ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για την διεξαγωγή των ερευνών και επανέλαβε ότι τα όποια οφέλη από τις έρευνες θα ευεργετήσουν και τους Τουρκοκυπρίους.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε επίσης και στην ούτω καλούμενη «συμφωνία οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους την οποία χαρακτήρισε ως απαράδεκτη πράξη που στερείται κάθε διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία είπε , παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πρώτα με την εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεύτερο με τις παράνομες συνεχιζόμενες ενέργειες της για διεξαγωγή παράνομων ερευνών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την κυπριακή οικονομία και τη σύναψη δανείου με την Ρωσική Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος είπε ότι κάθε χώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και η Κύπρος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη κατάσταση αυτή και να αποφύγει την οικονομική κρίση. Η Ρωσία είπε, είναι μια φιλική χώρα και έχουμε πολύ καλές φιλικές σχέσεις . Άλλοι δανειοδότες- είπε- μας προσφέρουν δάνειο με 10%, 12% και ακόμα και 14 % . Με τη Ρωσία- είπε- διαπραγματευόμαστε δάνειο με 4.5%.

    Σε ερώτηση σχετικά με κανονισμούς που κατατέθηκαν στην Κυπριακή Βουλή για προγράμματα ΠΣΕΑ (Σχέδια Πολιτικής Άμυνας) και τους ισχυρισμούς στο τουρκικό Τύπο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί σε στρατιωτική κινητοποίηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι όχι μόνο στον Τουρκικό τύπο αλλά και στο Ελληνοκυπριακό υπήρξαν τέτοια δημοσιεύματα και διευκρίνισε ότι αυτοί οι κανονισμοί δεν είναι καινούργιοι αλλά παλιοί και αφορούν την πολιτική άμυνα. Οτι δηλαδή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κρίσης, όλα τα Υπουργεία, οι υπηρεσίες και λαός θα είναι έτοιμοι για αντιμετώπιση της. Είναι κάτι είπε- εντελώς αμυντικό και επ ουδενί επιθετικό.

    Αναφορικά με το θέμα των Παλαιστινίων και το αίτημα τους για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού. Αυτό -πρόσθεσε- είναι μια ιστορική αναγκαιότητα αλλά ταυτόχρονα είπε θα πρέπει να αναγνωριστεί και το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Η Κύπρος σημείωσε- με βάση τις δικές της ιστορικές εμπειρίες δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος .

    Σε ερώτηση αν λαμβάνονται σοβαρά οι απειλές της Τουρκίας για λήψη μέτρων, λόγω του ενεργειακού θέματος , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι αυτές λαμβάνονται πολύ σοβαρά και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκική ηγεσία θα έχει αρκετή σύνεση ώστε να αποφευχθεί κρίση στην περιοχή.

    Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την έκρηξη στο Μαρί και κατά πόσο η Κύπρος έχει καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον κρατών μελών του ΟΗΕ και κατάσχεση οπλισμού στη βάση ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι φυσικό η Κύπρος να επιθυμεί συμμόρφωση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σχετικά με την έκρηξη στο Μαρί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην εσωτερική διαδικασία εν εξελίξει που ερευνά τους λόγους που οδήγησαν στην τραγική έκρηξη, τα αποτελέσματα της οποίας θα εκδοθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Συμπλήρωσε ταυτόχρονα ότι η συνέπεια της Κύπρου για εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ επί των οποίων στηρίζει και αυτή η ίδια το δικό της αγώνα, πληρώθηκε με βαρύ τίμημα και αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός.

    Αναφορικά με το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ και κάποιες θετικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνει για τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον κ. Ντάουνερ βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο και ότι έχουν καλές σχέσεις αν και διαφορετικές απόψεις πολλές φορές αλλά- πρόσθεσε- αυτή είναι η δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες πρώτα απ όλα με τον κ. Έρογλου, κάτω από την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στην παρουσία του Ειδικού του Συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Σε σχετική ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου να διευκρινίσει πως θα ωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι από τα έσοδα των εξορύξεων πριν τη λύση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο πολιτικός του βίος αποτελεί εγγύηση των λόγων του για τους Τουρκοκύπριους.

    «Δεν είναι τώρα η ώρα να πούμε τί και πώς. Θα εξεταστεί στην ώρα του από την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ - ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

    Η Υπουργός Εξωτερικών δρ. Ερατώ Μαρκουλλή στα πλαίσια των επαφών της στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, συμμετείχε και μίλησε στην Υπουργική Συνάντηση της Κοινοπολιτείας που συνήλθε στο περιθώριο της 66ης Συνόδου της ΓΣ. Στην ομιλία της η κα Μαρκουλλή εξέφρασε ικανοποίηση για την άριστη συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κοινοπολιτείας τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο καθώς και εκτίμηση για τη σταθερή υποστήριξη που η Κοινοπολιτεία παρέχει προς την Κύπρο.

    Η κα Μαρκουλλή υπογράμμισε, ότι η Κύπρος αποτελεί ένα από τα 162 κράτη μέρη της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και η Τουρκία-είπε- όχι μόνο δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση αλλά συνεχίζει να αντιτίθεται σε αυτή και στην διεθνή σημασία της στο τομέα του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία-είπε-σε πλήρη αντίθεση προς το διεθνές δίκαιο, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).

    Η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι αιτιάσεις της Τουρκίας ότι έχει δικαιώματα και συμφέροντα σε σχέση με το πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν καμία βάση στο διεθνές δίκαιο και σε μια επίδειξη αλαζονείας απειλεί να αντιδράσει αν η Κύπρος προχωρήσει με τα σχέδια της, εντός της ΑΟΖ της.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας με την κάθοδο των ναυτικών και αεροπορικών της δυνάμεων στην περιοχή καθώς και στην παράνομη «υπογραφή συμφωνίας» με το ψευδοκράτος στις 21 Σεπτεμβρίου για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και επισήμανε ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550. Η κα Μαρκουλλή τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας όχι μόνο απειλούν την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή αλλά και υποσκάπτουν την τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία η οποία αποσκοπεί σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό.

    [03] ΓΓ ΟΗΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή και ειρηνική διευθέτηση των όποιων διαφορών εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή στα Ηνωμένα Εθνη, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο ανδρών για διάφορα διεθνή προβλήματα, μεταξύ άλλων το Κυπριακό και τις έρευνες της Κύπρου στη Μεσόγειο.

    Το γεγονός ότι το θέμα των απειλών της Τουρκίας για τις κυπριακές έρευνες εγέρθηκε από τον ίδιο το ΓΓ (όπως είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο Χριστόφια) φαίνεται ότι εξόργισε τον Τούρκο πρωθυπουργό, που εμφανίστηκε αδιάλλακτος. Τούρκος κυβερνητικός επίσημος ενημερώνοντας τους Τούρκους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν τόνισε στο ΓΓ πως αν οι Ε/κ τερματίσουν τις έρευνες, τότε κι η Τουρκία θα κάνει ένα βήμα πίσω και τον κάλεσε να ζητήσει από τους Ελληνοκυπρίους να σταματήσουν τις έρευνες.

    Ισχυρίστηκε πως οι έρευνες των Ελληνοκυπρίων στοχεύουν στο να πλήξουν τις συνομιλίες, είπε πως η χώρα του υποστηρίζει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και τον ενημέρωσε για τη «συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας» που υπέγραψε με το ψευδοκράτος.

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο γενικός γραμματέας στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Ρομπέι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα.

    [04] ΟΥΕΦΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η συνεργασία με τις κυπριακές αρχές σε θέματα στημένων αγώνων είναι εξαιρετική, και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε επιλήψιμο στο κυπριακό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, Μισιέλ Πλατινί και Τζιάνι Ινφαντίνο αντίστοιχα.

    Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Λεμεσό, μετά το πέρας της συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, η οποία ακολούθησε το διήμερο Συνέδριο των 53 εθνικών ομοσπονδιών της, ο κ. Πλατινί κλήθηκε να σχολιάσει τα περί στημένων παιχνιδιών στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πλατινί, μέσω μεταφραστή, η μάχη κατά των στημένων παιχνιδιών αποτελεί μιαν από τις προτεραιότητες της UEFA και για τον σκοπό αυτό λειτουργεί ένα σύστημα παρακολούθησης των στοιχημάτων, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων, και εκεί και όπου υπάρχουν υποψίες ενημερώνονται σχετικά οι αστυνομικές αρχές των χωρών.

    ``Γίνεται έγκαιρη προειδοποίηση, όμως δεν σημαίνει ότι κάθε ύποπτο παιχνίδι είναι και στημένο``, είπε ο κ. Πλατινί, προσθέτοντας ότι στο σύστημα παρακολούθησης έχουν ενταχθεί όλα τα επαγγελματικά Πρωταθλήματα Α` και Β` Κατηγορίας και σε όλες τις ομοσπονδίες μέλη της UEFA υπάρχει υπεύθυνο άτομο, το οποίο υποβάλλει σχετικές εκθέσεις.

    Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Ινφαντίνο ανέφερε πως η συνεργασία των εκπροσώπων της UEFA με τις κυπριακές αρχές είναι εξαιρετική, σημειώνοντας πως ``προς το παρόν δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα στην Κύπρο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 September 2011 - 9:29:12 UTC