Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΒΟΥΛΗ - ΑΟΖ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΟΖ
  • [04] ΠΤΗΣΕΙΣ - ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ - ΟΜΙΛΙΑ

    Εκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Γραμματεία και γενικά τα Ηνωμένα Εθνη να κάνουν ξεκάθαρο στην τουρκική ηγεσία ότι δεν θα ανεχθούν τις απειλές και την παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συνέχιση της παραβίασης του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην ομιλία του στην 66η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατήγγειλε τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια εφαρμογής του κυριαρχικού της δικαιώματος της για εκμετάλλευση του θαλάσσιου της πλούτου. Ανέφερε ότι οι κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου όπου διεξάγονται οι έρευνες, συνιστούν πρόκληση και πραγματικό κίνδυνο για τη δημιουργία πρόσθετων επιπλοκών στην περιοχή.

    Κατήγγειλε, επίσης, ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομές της ενέργειες, συνάπτοντας στερούμενη νομιμότητας, «συμφωνία» με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Θέλω και από αυτό το επίσημο βήμα να καταγγείλω την παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για αυτή τούτη τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι αντί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να επικεντρωθούν στη διαμόρφωση μιας εποικοδομητικής στάσης στις διαπραγματεύσεις, η οποία θα συμβάλει σε σύντομη λύση του Κυπριακού, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και νέα παράνομα τετελεσμένα. Είπε επίσης ότι οι νέες τουρκικές απειλές εκτοξεύονται ενάντια σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ίδια ώρα που η Τουρκία επιδιώκει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαπραγμάτευσή της για να καταστεί μέλος της ΕΕ.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι κράτη- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και η ΕΕ έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα, υπερασπίζοντας την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι των ερευνών για εντοπισμό και πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων προηγήθηκαν συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με γειτονικά κράτη, πάντοτε στα πλαίσια των διαδικασιών που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει.

    «Προσβλέπουμε ότι αυτή η προσπάθειά μας θα συμβάλει στην εξεύρεση νέων ενεργειακών πόρων, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, και βεβαίως θα λειτουργήσει προς όφελος του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θεωρούμε ότι η πιθανή ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων θα αποτελέσει ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να φτάσουμε σύντομα σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ούτως ώστε σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, οι δύο κοινότητες να απολαύσουμε τα οφέλη από τον πλούτο που η φύση έχει χαρίσει στην πατρίδα μας», ανέφερε.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα τους Τουρκοκύπριους ότι ανεξαρτήτως συνθηκών θα έχουν να ωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

    [02] ΒΟΥΛΗ - ΑΟΖ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταγγέλλει τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα όπως ενεργήσει άμεσα και αποφασιστικά για αποτροπή της υλοποίησης των τουρκικών απειλών σε βάρος της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του, κατά τη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, στο θέμα των τουρκικών απειλών σε σχέση με την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία θα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η συνέχιση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ προϋποθέτει την εκ μέρους της εκπλήρωση των ειλημμένων υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της.

    Σημείωσε ότι ``τα κυριαρχικά αυτά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πηγάζουν από και ευθυγραμμίζονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και η ΕΕ, έχουν καταστεί μέλη και την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει``.

    ``Οι απειλές της Τουρκίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη μέλη `πρέπει να αποφεύγουν την απειλή ή χρήση βίας ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα ή την πολιτική ανεξαρτησία οποιουδήποτε κράτους μέλους του ΟΗΕ`, καθώς και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, δυνάμει των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία νομιμοποιείται πλήρως να ασκεί τα αποκλειστικά κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης``, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΟΖ

    ``Καθαρά μηνύματα`` γύρω από το θέμα των ερευνών για εξεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να στείλει τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκούντερ Ετινγκερ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Ερωτηθείς, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, για τη θέση της Κομισιόν για τις έρευνες εξεύρεσης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, κ. Ετινγκερ υπέδειξε την ανάγκη για ``ανοικτή και σιωπηρή διπλωματία``.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και ότι ο ίδιος βρίσκεται σε στενή επαφή με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Διεθνείς Υποθέσεις Κάθριν Αστον και τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

    ``Και είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να στείλουμε καθαρά μηνύματα τις επόμενες μέρες``, τόνισε. Σε ερώτηση αν με αυτό εννοεί την Τουρκία, ο κ. Ετινγκερ είπε ``ολόκληρη την περιοχή``, προσθέτοντας ότι ``πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε το παν για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση``.

    [04] ΠΤΗΣΕΙΣ - ΕΛΛΑΔΑ

    Οκτώ συνολικά πτήσεις, πέντε αφίξεις και τρεις αναχωρήσεις από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, προς και από το αεροδρόμιο Αθηνών, επηρεάστηκαν από την τρίωρη στάση εργασίας που ξεκίνησαν στις 12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Κύπρου Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα διέρχεται δύσκολες στιγμές και αυτό προκαλεί επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα λειτουργίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών συγκοινωνιών». H τρίωρη στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδαξεκίνησε στις 12:30 και ολοκληρώθηκε στις 3:30 το απόγευμα.

    Πρόσθεσε ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της απεργίας επηρεάστηκε το πρόγραμμα διεξαγωγής πτήσεων από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας. Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Επιχειρήσεων της Hermes Airports, επηρεάστηκαν συνολικά οκτώ πτήσεις. Πρόκειται για πέντε αφίξεις και τρεις αναχωρήσεις». Οπως είπε, από αυτές τις οκτώ πτήσεις «οι έξι επαναπρογραμματίστηκαν, ενώ οι υπόλοιπες δύο ακυρώθηκαν».

    Ο κ. Ασπρής ανέφερε ότι «όλες οι περιπτώσεις αφορούν πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από και προς το Αεροδρόμιο Αθηνών». Παρατηρήθηκαν, επίσης, καθυστερήσεις και σε άλλες πτήσεις συνεπεία πάντα των απεργιακών μέτρων στην Ελλάδα, καθυστερήσεις, οι οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 30 λεπτών και δύο ωρών, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 September 2011 - 17:29:13 UTC