Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΡΩΣΟΣ ΥΦΟΙΚ - ΚΥΠΡΟΣ - ΔΑΝΕΙΟ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

    Η Κυβέρνηση στέλλει το μήνυμα ότι υπάρχει ισχυρό κίνητρο για τους Τουρκοκύπριους, το οποίο ενισχύεται με την εξεύρεση υδρογονανθράκων, προς τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχει δικαίωμα και υποχρέωση να απευθυνθεί προς τους πολίτες και να σημειώσει τα οφέλη τα οποία θα υπάρξουν από αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση για τις επικριτικές παρατηρήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια για τα οφέλη που θα προκύψουν και για τους Τ/κ από την πιθανή εξεύρεση υδρογονανθράκων, είτε με λύση του Κυπριακού είτε χωρίς, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφώνησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μιαν ομιλία, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουμε σήμερα``.

    ``Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Προέδρου ήταν η ξεκάθαρη καταγγελία των απειλών και της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η αντικειμενική περιγραφή της πραγματικότητας στις συνομιλίες και η καταγγελία των υπαναχωρήσεων της τ/κ ηγεσίας σε ζητήματα στα οποία έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις, η επαναβεβαίωση της βάσης αλλά και της συμφωνημένης διαδικασίας των συνομιλιών, και η επαναφορά ή η υπογράμμιση της πρότασής του για την Αμμόχωστο``, είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ανέφερε ότι ``στην ομιλία υπήρχε και μια γενική αναφορά`` και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε κατά λέξη ``θέλω να διαβεβαιώσω τους Τ/κ συμπατριώτες μας ότι, ανεξαρτήτως συνθηκών, θα έχουν να ωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων``.

    ``Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν μιλά από το επίσημο βήμα των Ηνωμένων Εθνών, μιλά ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και έχει και δικαίωμα και υποχρέωση να απευθυνθεί προς τους πολίτες και να σημειώσει τα οφέλη τα οποία θα υπάρξουν από αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτως ή άλλως, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο μέσα και από τη συνέντευξη που ακολούθησε την ομιλία του Προέδρου, ο τονισμός ότι ό,τι γίνει θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία της μίας και μόνης Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι το μήνυμα το οποίο ήθελε να στείλει είναι η ισότητα των πολιτών εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``σε μιαν εβδομάδα που είχαμε την ιστορική έναρξη των γεωτρήσεων, ασκώντας με αποφασιστικότητα το κυριαρχικό μας δικαίωμα, την εβδομάδα που πετύχαμε με τις πρωτοβουλίες μας μιαν πρωτοφανή στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, όταν έχουμε τόσες αντιδράσεις και απειλές από την Τουρκία και όταν ο Πρόεδρος αποφασιστικά και ξεκάθαρα έθεσε στην ομιλία του τόσο σημαντικά ζητήματα, το να ψάχνουμε και να βρίσκουμε αφορμές, δυστυχώς, για να επικρίνουμε τη δική μας την πλευρά μέσα μάλιστα σε τόσο κρίσιμες συνθήκες, νομίζω ότι δεν είναι σωστό και φανερώνει μικροψυχία``.

    Ερωτηθείς τί εννοούσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τη φράση ``ανεξαρτήτως συνθηκών``, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ``ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει απαντήσει αυτό το ζήτημα, ότι όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε θα το πούμε``.

    ``Ο ίδιος μάλιστα άφησε ανοικτό το ζήτημα ακριβώς διότι υπάρχουν διάφορες πλευρές του ζητήματος, διάφορες οπτικές γωνίες, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν περισσότερης, μεγαλύτερης επεξεργασίας. Ηταν, όμως, ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς την τ/κ κοινότητα, το οποίο ασφαλώς πολύ σωστά στάληκε, ιδιαίτερα στις συνθήκες τις οποίες διερχόμαστε σήμερα``, είπε.

    Σε παρατήρηση ότι έχει λεχθεί από την αντιπολίτευση ότι από τη μία θεωρείται η εξεύρεση υδρογονανθράκων κίνητρο για λύση του Κυπριακού και από την άλλη η ίδια η ε/κ πλευρά αφαιρεί αυτό το κίνητρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ``αυτό το επιχείρημα είναι το ίδιο επιχείρημα με το να ισχυρίζεται κάποιος ότι, για παράδειγμα, επειδή επί προηγούμενης διακυβέρνησης ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν συγκεκριμένα ωφελήματα προς τους Τ/κ πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατία, αυτό περίπου ήταν ένα βήμα που μας απομάκρυνε από τη λύση του Κυπριακού``.

    ``Εμείς θέλουμε να στείλουμε ακριβώς το μήνυμα ότι υπάρχει το ισχυρό κίνητρο για τους Τ/κ, το οποίο ενισχύεται με την εξεύρεση υδρογονανθράκων, προς τη λύση του Κυπριακού, ότι θα επωφεληθούν. Το πώς, συγκεκριμένα, αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σοβαρής επεξεργασίας. Από εκεί και πέρα, το να παίρνουμε αυτή τη δήλωση πολιτικής, αυτή τη δήλωση προθέσεων και να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ζητήματα μέσα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που διερχόμαστε, έχω την άποψη ότι δεν είναι κάτι εύστοχο``, είπε.

    Ερωτηθείς εάν έχει γίνει επεξεργασία κάποιων ιδεών για το πώς μπορούν να επωφεληθούν οι Τ/κ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ``υπάρχουν σκέψεις και απόψεις``, προσθέτοντας ότι, ``όταν είμαστε έτοιμοι, ολοκληρωμένα και συνολικά, αυτές οι σκέψεις θα ανακοινωθούν``.

    ``Οταν οι σκέψεις γίνουν πολιτικές αποφάσεις, ολοκληρωμένα, θα ανακοινωθούν``, συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ``το Πίρι Ρέις έχει ξεκινήσει, από ότι ξέρουμε, περίπου το μεσημέρι από τη Σμύρνη``.

    ``Θα δούμε πού θα κατευθυνθεί και ασφαλώς, αν υπάρξουν οποιεσδήποτε παραβιάσεις που θα απαιτούν την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτές θα μελετηθούν και θα γίνουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο να πούμε``, πρόσθεσε.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΠΕΙΛΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις υπό το φως των απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και δεν συντρέχουν λόγοι υπερβολικής και αδικαιολόγητης ανησυχίας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης.

    ``Επειδή από κυπριακή εφημερίδα υπήρξε διασύνδεση της κατάθεσης από την Κυβέρνηση των Περί Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών Κανονισμών του 2011 στις 19 Σεπτεμβρίου με τις τρέχουσες εξελίξεις και ειδικότερα τις απειλές της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και επειδή το δημοσίευμα αναπαρήχθην από τον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο, με την προσέγγιση μάλιστα ότι δήθεν οι Ε/κ προετοιμαζόμαστε για πόλεμο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η προώθηση των προτεινόμενων Κανονισμών έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικού σχεδιασμού για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``αυτό ισχύει και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες και δεν έχει οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα ούτε σχετίζεται με πολιτικές ή άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών``. Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι ``η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ανάλογο Νόμο για τον Πολιτικό Σχεδιασμό Εκτάκτων Αναγκών, ο οποίος προβλέπει το Σχεδιασμό Μέτρων προς ενίσχυση της Δημοκρατίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης``.

    ``Μεταξύ των Μέτρων περιλαμβάνεται και η έκδοση Κανονισμών με σκοπό την καλύτερη εφαρμογή του Νόμου. Οι Κανονισμοί ολοκληρώθηκαν από το Υπουργείο Αμυνας στις 30 Μαρτίου 2010 και υποβλήθηκαν στη Γενική Εισαγγελία για νομοτεχνικό έλεγχο. Επιστράφηκαν τον Απρίλη του 2011 και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Ιουνίου 2011. Στη συνέχεια κατατέθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 στη Βουλή``, είπε. Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι ``τα όποια σενάρια περί επιθετικής διάθεσης της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζονται στον τουρκικό και τ/κ Τύπο στερούνται σοβαρότητας``.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά και οι διμερείς σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ, συζητήθηκαν στη διάρκεια μιας ώρας συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή κι ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνιγκ Σταρ κι ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης. Στη συνάντηση επίσης συζητήθηκε και η επίσκεψη της Κύπριας Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, για να συναντηθεί με την ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον. Ως πιθανές ημερομηνίες θεωρούνται το τέλος του έτους ή οι αρχές του 2012.

    Σε δηλώσεις της η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Γκόρντον. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω μαζί του όλα τα τρέχοντα θέματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων, στο πως εμείς βλέπουμε τα πράγματα στο θέμα των διαπραγματεύσεων αλλά και των εμποδίων που παρουσιάζονται για να προχωρήσουμε προς μία λύση».

    Χαρακτηρίζοντας πολύ κρίσιμη την περίοδο που διανύουμε, είπε πως ζήτησε «τη βοήθεια των ΗΠΑ ως μόνιμο μέλους του Σ.Α. για να ασκήσει την επιρροή του προς την τουρκική πλευρά, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε περισσότερες συγκλήσεις στα σημαντικά θέματα όπου δυστυχώς δεν υπάρχει πρόοδος - μέχρι την συνάντηση με τον γενικό γραμματέα τον Οκτώβριο». Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πολύ ικανοποιημένη με τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Γκόρντον για το ζήτημα τον απειλών της Τουρκίας, το οποίο συζήτησαν σε έκταση.

    [04] ΡΩΣΟΣ ΥΦΟΙΚ - ΚΥΠΡΟΣ - ΔΑΝΕΙΟ

    Ρωσία και Κύπρος θα συμφωνήσουν για τη χορήγηση ρωσικού δανείου ύψους όχι περισσότερο από 2,5 δισ. Ευρώ προς το τέλος του χρόνου, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σταρτσάκ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεις ΡΙΑ-Νόβοστι. «Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και δεν ολοκληρώθηκαν, σε τελικές συμφωνίες μάλλον θα καταλήξουμε προς το τέλος του έτους, όχι νωρίτερα. Το ύψος θα είναι έως τα 2,5 δισ. ευρώ και εν γένει θα εξαρτηθεί στο τέλος από τις ανάγκες, που θα διαμορφωθούν στη δανειοδοτούμενη πλευρά», είπε ο κ. Σταρτσάκ, διευκρινίζοντας ότι εννοεί την υλοποίηση του κυπριακού προϋπολογισμού και τα πληρωτέα ποσά, που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν.

    Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες πρακτικά κατέληξαν σε συμφωνία και απομένουν οι τυπικές διαδικασίες για τη χορήγηση πενταετούς δανείου, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Σύμφωνα με το σχόλιο του ΡΙΑ-Νόβοστι λόγω της κρίσης χρέους στην Ελλάδα υφίστανται «σημαντικές δυσκολίες στην οικονομία της γειτονικής Κύπρου, η οποία αντιμετωπίζει απότομη άνοδο του κρατικού χρέους και επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 September 2011 - 17:29:14 UTC