Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
  • [02] ΣΕΡΒΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

  • [01] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

    Την ανάγκη λήψης μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος όσο το δυνατό πιο γρήγορα, επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ύστερα από την πρώτη συνάντηση που είχε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις οποίες παρουσίασε τα πορίσματα της αναλογιστικής μελέτης του οίκου Μουχάνα για το συνταξιοδοτικό.

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σταυράκης είπε ότι οι υποχρεώσεις του κράτους για το συνταξιοδοτικό για τα επόμενα 50 χρόνια ανέρχονται σε 10 δις, με το αισιόδοξο σενάριο και σε 14 δις ευρώ με το βασικό σενάριο της αναλογιστικής μελέτης.

    Από την πλευρά τους, οι συντεχνίες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος. Μετά τη σημερινή συνάντηση, οι συντεχνίες θα μελετήσουν την αναλογιστική μελέτη και θα προσέλθουν σε δεύτερη συνάντηση σε δέκα περίπου μέρες, στην οποία το ΥΠΟΙΚ θα παρουσιάσει τις πρώτες προκαταρτικές προτάσεις για συζήτηση.

    Το συνταξιοδοτικό, ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ, ``είναι ίσως το πιο σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και είναι καθήκον όλων μας να βεβαιωθούμε ότι συναινετικά παίρνουμε τα σωστά μέτρα, τα οποία θα μας βεβαιώσουν ότι όλοι, και οι επόμενες γενιές και οι μεθεπόμενες, θα έχουν σίγουρη και αξιοπρεπή σύνταξη``.

    [02] ΣΕΡΒΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Σβέτκοβιτς από τις 5 μέχρι τις 7 Ιουνίου.

    Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του κ. Σβέτκοβιτς και της συνοδείας του από τον Πρόεδρο της Δημορκατάις Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνέχεια Χριστόφιας και Σβέτκοβιτς θα έχουν κατ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσει οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

    Στη συνέχεια ο Σέρβος Πρωθυπουργός θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών. Ακολούθως Χριστόφιας και Σβέτκοβιτς να προβούν σε δηλώσεις. Θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα προς τιμή τοη Σέρβου Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο Χριστόφια.

    Μετά το γεύμα ο κ. Σβέτκοβιτς θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου ενώ το βράδυ θα παρευρεθεί σε δεξίωση που θα δώσει προς τιμή του ο Πρεσβευτής της Σερβίας στην Κϋπρο Σάβο Ντούριτσα.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

    Την ελπίδα ότι κάποια στιγμή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιστήμονες θα συνεργαστούν, μεταφέροντας το μήνυμα ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να επιλυθούν τα πολιτικά προβλήματα, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του διεθνούς ερευνητικού Συνεδρίου για τη Διερεύνηση και Ενδυνάμωση Μεθόδων Διεξαγωγής Επιστημονικής Ερευνας σε Περιοχές Συγκρούσεων, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τον Ισραηλο-Παλαιστινιακό Οργανισμό Επιστημών (ISPO).

    Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου, και αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στην Κύπρο, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι o ανθρώπινος νους δεν σέβεται τα σύνορα. «Μπορεί», είπε, «να περιορίζεται από τα σύνορα, λόγω συμφερόντων που έχουν να κάνουν με τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους ή τη διανομή της εξουσίας», ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η σοφία θα επικρατήσει».

    Σημείωσε παράλληλα πως είναι δύσκολο να το πει κανείς στους ανθρώπους που ζουν στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη και σίγουρα δύσκολο να το πει κανείς αυτό στην Κύπρο.

    Ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι οι επιστήμονες πρέπει να μεταφέρουν το μήνυμα ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να επιλυθούν τα πολιτικά προβλήματα και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ισχύ και την πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές. «Είναι σημαντικό που Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι επιστήμονες εργάζονται μαζί», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα παράδειγμα προς μίμηση για την επιστημονική κοινότητα της Κύπρου αλλά και την κοινωνία γενικότερα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 3 June 2011 - 17:29:20 UTC