Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΗ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΦΟΡΟΣ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΡΩΣΙΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η εγκατάλειψη της προσπάθειας για επίτευξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα σημαίνει την εγκατάλειψη κάθε ελπίδας για επανένωση του νησιού, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των ΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου GLOBAL RUSSIA BUSINESS MEETING 2011, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

    Στην ομιλία του, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας η οποία θα επανενώνει το νησί.

    Ανέφερε ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος καθίσταται δύσκολη λόγω της ιστορίας του νησιού και της έλλειψης εμπιστοσύνης και καχυποψίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Είπε επίσης ότι σε κάποια θέματα έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ενώ κάποια άλλα αποδεικνύονται πολύ δύσκολα για την επίτευξη συμφωνίας, φέροντας ως παράδειγμα το θέμα του περιουσιακού.

    Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι χώρες όπως η Ρωσία και οι συνεργάτες της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πάντα ενδιαφέρονταν για την επίλυση του προβλήματος και την επανένωση του νησιού.

    Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει άλλη φόρμουλα από αυτή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ανέφερε περαιτέρω ότι η συγκεκριμένη λύση δεν αρέσει σε όλους, προσθέτοντας ότι «κάποιοι μάλιστα την απεχθάνονται».

    Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι η εγκατάλειψη της προσπάθειας για επίτευξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα σημαίνει την εγκατάλειψη κάθε ελπίδας για επανένωση του νησιού.

    Αναφέρθηκε, τέλος, στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

    [02] ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΗ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Απεβίωσε τη Δευτέρα ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η Κυβέρνηση εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στη σύζυγο, στο παιδί του και τους λοιπούς συγγενείς του Ακη Κλεάνθους για τον αδόκητο θάνατό του.

    Θλίψη και συγκλονισμό για τον αιφνίδιο θάνατο του Ακη Κλεάνθους εκφράζουν επίσης κόμματα και οργανώσεις.

    [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΦΟΡΟΣ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα ανατραπεί η εποχική αύξηση που φαίνεται να παρουσιάζουν οι συνολικές κρατικές δαπάνες αυτή την περίοδο και ότι αυτές θα βρίσκονται κοντά στο 0% για το 2011, έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε το νομοσχέδιο για επιβολή ειδικού φόρου 0,095% στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τα φορολογικά έτη 2011 και 2012, στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Αθανάσιου Ορφανίδη.

    «Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει να εγκριθεί μέχρι την Πέμπτη αυτή η φορολογία, διότι έρχονται οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τέλος Απριλίου και μας έχουν πει ξεκάθαρα ότι αν δεν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, οι προβλέψεις μας θα είναι αρνητικές διότι δεν θα λάβουμε υπόψη αυτά τα 60 εκ. ευρώ για το 2012 τα οποία έχετε δεσμευτεί ότι θα υπάρχουν μέσα», σημείωσε ο κ. Σταυράκης.

    Ανέφερε ότι «η μόνη διαφωνία με την ΚΤ της Κύπρου στη συμβιβαστική λύση» για το θέμα της επιβολής τέλους στις τράπεζες είναι «κατά πόσον θα επιστραφούν» το 2013 και τα 120 εκ. ευρώ, ή τα 50 ή όχι όλα τα λεφτά, προσθέτοντας ότι άποψη του είναι πως «θα είναι άδικο να τιμωρήσουμε την κυπριακή οικονομία και τον Υπουργό Οικονομικών του 2013 να θέλει να γυρέψει 200 εκ. ευρώ από τον απλό πολίτη ή μειώνοντας τις δαπάνες χωρίς να υπάρχει λόγος».

    Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης είπε ότι η ΚΤ είχε εισηγηθεί «μια συμβιβαστική λύση έτσι ώστε το νομοσχέδιο το οποίο διαμορφώνεται να προνοεί τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μετά το πέρας των δύο ετών όλα τα έσοδα που θα συλλεχτούν από αυτή τη φορολογία να μετακινηθούν στο ταμείο» και πρόσθεσε ότι η συμβιβαστική λύση της ΚΤ «είναι αρκετή για να διασκεδάσει την κριτική από την ΕΚΤ».

    Ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί «το Υπουργείο Οικονομικών άλλαξε τη νομοθεσία για να δημιουργηθεί αυτό το ταμείο, αναφέροντας, όμως, ότι το Υπουργείο Οικονομικών «δεν έχει αλλάξει τη θέση του σχετικά με το κατά πόσον ο ειδικός φόρος θα χρησιμοποιείται για να κλείσουν δημοσιονομικές τρύπες γενικής φύσης ή όπως εισηγούμαστε εμείς για να μετακινηθούν τα χρήματα μετά από δύο χρόνια στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΡΩΣΙΑ

    Την κυβερνητική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας τριών νέων Γενικών Προξενείων της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της επίσημης ιστοσελίδας της ρωσικής Κυβέρνησης.

    Η απόφαση υπεγράφη στις 21 Μαρτίου και προβλέπει την αποδοχή της εισήγησης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για ίδρυση τριών ακόμη Προξενείων της Κύπρου στις πόλεις Αικατερινμπούργκ στα Ουράλια, Σαμάρα στο Βόλγα και Κρασνοντάρ στη Νότιο Ρωσία, έτσι ώστε να καλύπτεται η ευρύτερη δυνατή πληθυσμιακή ζώνη της Ρωσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 April 2011 - 20:36:19 UTC